Carl Holsts ministerdrøm blev et mareridt. Sundhedsdirektør Jens Elkjær måtte forlade sin stilling. Og i Region Syddanmark har man været nødt til at lave helt nye regler for at sikre sig imod misbrug, så borgerne med tiden igen kan fæstne deres lid til en region, der allerede i det kommende år vil stå over for en række udfordringer.
2015 vil blive husket som et år, hvor Region Syddanmark igen og igen kom i fokus for de helt forkerte ting. I en kritisk tid, hvor der både skal spares og bygges et helt nyt moderne sygehus i Odense, sætter mange borgere nu ord som magtmisbrug og kammerateri i forbindelse med regionen.
Flere hundreder borgere har givet udtryk for deres frustrationer i læserbreve og kommentarer på de sociale medier. Både over regionerne som konstruktion, over Region Syddanmark og over Carl Holst, der først måtte træde tilbage som forsvarsminister og siden tog orlov fra Folketinget, efter at Regionsrådet meldte ham og den tidligere direktion til politiet.
Sagen er langt fra afsluttet, men her ved indgangen til et nyt år er der alligevel grund til at stoppe op og kigge tilbage på, hvad det egentligt var, der gik så grueligt galt for den region, der tidligere har været fremhævet som en af Danmarks bedste.
Et skud i foden
- Hellere konge i en lorteby end en lort i en kongeby. Sådan sagde Carl Holst, da han som amtsborgmester i Sønderjylland afviste at stille op til Folketinget. Og den sætning endte i efteråret nærmest med at få profetisk karakter, da en række sager fra regionen indhentede Carl Holst kort efter, at han havde fået opfyldt sin ambition om at blive minister.
Først kom sagen om de 833.000 kroner, som Carl Holst havde ret til at modtage fra Region Syddanmark, selvom han selv valgte at skifte regionalpolitikken ud med landspolitik. Efter flere ugers pres endte den med, at Holst takkede nej til den halvdel af pengene, han på daværende tidspunkt endnu ikke havde fået udbetalt.
Der skulle dog ikke gå lang tid, før Carl Holst igen kom i fokus i en langt mere alvorlig sag om et muligt misbrug af regionale skattekroner.
”Carl Holst mistænkt for politisk ansættelse”, lød overskriften på en artikel, der blev trykt samtidigt i Fyens Stiftstidende, Vejle Amts Folkeblad og JydskeVestkysten.
Mistanken om, at Carl Holst havde brugt en af regionens ansatte til at arbejde for sin private valgkamp, blev senere endegyldigt bekræftet af Statsforvaltningen i en sjælden klar udtalelse, hvor tilsynet konkluderede, at kampagnearbejdet for Holst var ulovligt. Men det var ikke mindst Carl Holsts egne formuleringer i de første dage, der fik de første stormvinde til at blæse i medierne.
- Jeg vil 100 procent afvise, at han har ført valgkamp for mig, lød det skråsikkert fra Carl Holst i sin første af få udtalelser om sagen, og i dagene derefter kom han også på kant med sandheden, da han afviste, at den pågældende regionalt ansatte havde arbejdet som hans personlige assistent i regionen.
Det tog dog ikke mange dage, før de første beviser afslørede en helt anden virkelighed og i dag står det klart, at flere ansatte i regionen udførte arbejde for Carl Holst, der ikke havde noget at gøre med regionen.

Farvel uden erkendelse
Carl Holst selv valgte at sige farvel til Forsvarsministeriet samme dag, som regeringen præsenterede sit finanslovsforslag, og mange borgere satte sig endnu engang til tasterne, da det stod klart, at han efter 93 dage som minister var berettiget til mere end 1,7 millioner kroner i eftervederlag. Derefter fulgte 32 dage på de bagerste rækker i Folketingssalen som Venstres kirkeordfører, før Carl Holst valgte at tage orlov, da han blev meldt til politiet af 40 ud af 41 regionsrådsmedlemmer.
Tilbagetrækningen fra magten er dog ikke blevet fulgt af nogen erkendelse af misbruget af offentlige skattekroner.
Carl Holst har indtil videre beklaget, at han har udtrykt sig uheldigt i forhold til sin personlige assistent og kortfattet slået fast, at han ikke har haft til hensigt at bryde nogle regler.
Over for Statsforvaltningen har han erkendt, at den personlige assistent udførte kampagnearbejde for ham, men selvom meget af arbejdet er foregået i almindelig arbejdstid, er det ifølge Carl Holst sket i medarbejderens fritid.
I de første uger afviste Carl Holst flere gange at svare på spørgsmål, før Statsforvaltningen havde kigget på sagen. Nu er det politiets efterforskning, han venter på.
En sag for politiet
Det er Sydøstjyllands Politi, der i de kommende måneder skal vurdere, om der er grundlag for at rejse tiltale mod Carl Holst og de direktører, der nu ikke længere er en del af regionen. Politiet vil således også skulle vurdere, om der er grundlag for at rejse tiltale mod tidligere sundhedsdirektør Jens Elkjær og de to højt profilerede embedsmænd Mikkel Hemmingsen, der i dag er økonomidirektør i Københavns Kommune, og Jacob Stengaard Madsen, der er regionsdirektør i Region Midtjylland. Spørgsmålet er ikke kun, om de selv har hjulpet Carl Holst i forbindelse med hans kandidatur til Folketinget. Spørgsmålet er også, om de har kendt til sagen og selv har valgt at se igennem fingre med den.