Da ministeren gik i flyverskjul

Journalist:   Jonas Ancher Nyeng

Fotograf:   Scanpix

Tidslinje: Lars Krejberg Lauridsen

Forsvarsminister Carl Holst (V) blev i denne uge fanget i endnu en sag fra sin tid som formand for Region Syddanmark, der har fået lov til at spinde så meget ud af kontrol, at flere har stillet spørgsmålstegn ved hans fremtid som minister. Udmeldingerne fra manden i midten har været få og flere gange på kant med sandheden

Kilde til lyd: TV 2 News / nyhederne.tv2.dk, 12. september 2015


Carl Holst

Regionsrådsformand frem til folketingsvalget 18. juni. Nuværende folketingsmedlem for Venstre og forsvarsminister

Tog sammen med daværende regionsdirektør Mikkel Hemmingsen initiativ til at ansætte en kommunikationsrådgiver til projektet Smart velfærd og vækst.

Der var 72 ansøgere til stillingen. Tre kom til samtale, og det endte med, at Carl Holsts tidligere kampagnemand fra regionsvalget i 2013, Christian Ingemann Nielsen, fik jobbet.

Ansættelsen blev formelt foretaget af daværende regionsdirektør Mikkel Hemmingsen, men regionens kommunikationsdirektør Søren Braun var også med i ansættelsesproceduren. Ifølge Christian Ingemann Nielsens visitkort blev han ansat i en stilling som kommunikationsmedarbejder og personlig assistent for Carl Holst. Både regionens HR-afdeling, nuværende konstituerede regionsdirektør Jens Elkjær og ikke mindst Carl Holst selv har dog afvist, at Christian Ingemann Nielsen var personlig assistent for Holst.

Mikkel Hemmingsen

Regionsdirektør i Region Syddanmark frem til september 2014, nuværende administrerende direktør i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune

Tog sammen med Carl Holst beslutningen om at slå det job op, som Christian Ingemann Nielsen fik. Tog formelt beslutningen om at ansætte Christian Ingemann Nielsen. Afviser at udtale sig om sagen.

Jacob Stengaard Madsen

Konstitueret regionsdirektør i Region Syddanmark fra november 2014 til august 2015, nuværende regionsdirektør i Region Midtjylland

Havde ifølge Region Syddanmarks HR-afdeling det formelle ledelsesansvar over for Christian Ingemann Nielsen. Traf på et direktionsmøde dagen før folketingsvalget 18. juni beslutningen om at fritstille Christian Ingemann Nielsen. Afviser at udtale sig om sagen.

Jens Elkjær

Nuværende konstitueret regionsdirektør i Region Syddanmark

Har afvist at Christian Ingemann Nielsen har været hverken presserådgiver for direktionen eller personlig assistent for Carl Holst.

Har udtalt følgende:
”Journalister har mange kompetencer. En af dem er en er at have en fantastisk evne til at beskrive deres egen rolle. Jeg går ud fra, at det er det, der er sket i denne sag.”

Søren Braun

Kommunikationsdirektør i Region Syddanmark

Var sammen med daværende regionsdirektør med til at ansætte Christian Ingemann Nielsen i Region Syddanmark.

På trods af at Christian Ingemann Nielsen skulle løse kommunikationsopgaver i regionen, blev han dog ikke placeret i Søren Brauns afdeling, men i stedet direkte under regionsdirektøren og Carl Holst.

Ansættelsen af Christian Ingemann Nielsen blev finansieret af en besparelse i Søren Brauns kommunikationsafdeling.

Christian Ingemann Nielsen

Nuværende særlig rådgiver for forsvarsminister Carl Holst, tidligere kommunikationsmedarbejder og personlig assistent for Carl Holst om regionsrådsformand

Journalistuddannet og fra 18. august 2014 ansat i en stilling i Region Syddanmark, som blev slået op på foranledning af daværende regionsrådsformand Carl Holst og daværende regionsdirektør Mikkel Hemmingsen.

Havde allerede inden sin ansættelse et nært forhold til Carl Holst i kraft af at have været kampagnemedarbejder for Holst under regionsrådsvalget i 2013.

Direktionen i Region Syddanmark traf 17. juni 2015 – dagen før folketingsvalget, hvor Carl Holst blev valgt – beslutning om at afslutte projekt Smart velfærd og vækst, som Ingemann formelt var ansat i. Han blev fritstillet fra 27. juni 2015.

21. august tiltrådte han så som særlig rådgiver for Carl Holst i forsvarsministeriet.


Klik for at se nøglepersonerne i sagen

Har Carl Holst gjort sig skyldig i embedsmisbrug?

Det spørgsmål står stadig tilbage efter en uge, hvor den tidligere formand for Region Syddanmark endnu engang kom i medierne med en sag, der ikke har noget at gøre med hans nuværende stilling som landets forsvarsminister.

I al sin enkelthed går sagen ud på, om forsvarsminister Carl Holst (V) brugte en offentligt ansat medarbejder i Region Syddanmark til sin private valgkamp, da han som regionsrådsformand valgte at stille op til Folketinget.

Alligevel ville sagen formentligt ikke have ledt til mere end 150 artikler i landsdækkende og ikke mindst regionale dagblade og talrige indslag i både radio og tv, hvis Carl Holst fra start havde valgt at lægge kortene åbent frem, beklaget ansættelsen og selv opfordret til, at sagen blev undersøgt til bunds.

Benægt, benægt, benægt

Men det er ikke den vej, Carl Holst og den spindoktor, der selv står som den anden hovedperson i sagen, vælger at gå, da forsvarsministeren giver en kortfattet kommentar til den første artikel, der bringes samtidig i JydskeVestkysten, Vejle Amts Folkeblad og Fyens Stiftstidende. Carl Holst afviser i stedet hårdnakket, at hans nuværende spindoktor Christian Ingemann Nielsen har hjulpet ham i kampagnen for at blive folketingsmedlem og kommenterer ikke, at Christian Ingemann har sendt links videre til journalister fra JydskeVestkysten, hvor Carl Holst i rollen som folketingskandidat foreslår at flytte Energistyrelsen til Esbjerg.

- Det er klart, at hvis nogen har det indtryk, at Christian Ingemann Nielsen udelukkende har været personlig assistent for mig, så forstår jeg godt, at de undrer sig. For det har han ikke været. Han blev ansat i en stilling inden for ”Smart Vækst & Velfærd” samt den daglige ledelsesbetjening. Jeg vil 100 procent afvise, at han har ført valgkamp for mig, siger Carl Holst i den første artikel i de tre regionale dagblade.

Kritikken fra en række regionsmedlemmer fra SF, Socialdemokraterne, Enhedslisten og de Konservative er hård fra starten. Få kender til det projekt ”Smart Vækst & Velfærd”, som Christian Ingemann var projektansat i og endnu færre kender til Christian Ingemann.

Det der oprindeligt har fået de fleste regionspolitikere til at slå øjnene op, er dog da Forsvarsministeriet den 21. august selv skriver, at Carl Holsts nye spindoktor kommer fra en stilling som direktionens presserådgiver. Sådan en stilling har de aldrig hørt om.

To små sætninger

Carl Holst kommer dog først for alvor i vanskelligheder, da han på baggrund af historien giver et interview til TV2, hvor han kommer på kant med sandheden og samtidig får retfærdiggjort kritikken mod ham i løbet af to sætninger.

- Jeg kan godt forstå, at man er kritisk, hvis man får det indtryk, at vi har haft ansat en mand som en særlig rådgiver eller som en personlig assistent for mig. Men det er heller ikke det, han har været ansat til, lyder det fra Carl Holst, der gentager meldingen til flere medier.

Over for Ekstra Bladet fremstiller Carl Holst det desuden som et tilfælde, at Christian Ingemann sad ved telefonen, da journalisterne fra JydskeVestkysten bad om links til artiklerne om Energistyrelsen.

Tre dage senere - tirsdag den 15. september - ligger der dog en hel række indicier, der både hver for sig og tilsammen peger i retning af, at Christian Ingemann langt fra kun har spillet en mindre og tilfældig rolle i valgkampen, men snarere har fungeret som Carl Holsts personlige assistent under kampagnen for en plads på Christiansborg.

Radio24syv fortæller om en mail, som Christian Ingemann under valgkampen har sendt til en journalist som svar på en række spørgsmål stilet til Carl Holst.

TV2 Fyn offentliggør en besked fra oktober 2014, hvor Carl Holst skriver, at alle henvendelser fra pressen med fordel kan gå igennem Christian Ingemann.

JydskeVestkysten fremlægger det ene debatindlæg efter det andet fra folketingskandidaten Carl Holst, som ved et par kyndige journalist-greb i tekst-programmet Word har vist sig at være lavet af Christian Ingemann.

Og tirsdag aften bliver absurditeten komplet, da Fyens Stiftstidende fremlægger Christian Ingemanns visitkort fra Region Syddanmark, der skilter med to titler: Én som kommunikationsmedarbejder og én som det, Carl Holst tre dage forinden har sagt, at Christian Ingemann i hvert fald ikke var. ”Personlig assistent for regionsrådsformanden”, står der ordret på visitkortet.

I flyverskjul

Både JydskeVestkysten og Fyens Stiftstidende forsøger uden held at få Carl Holst i tale i løbet af tirsdagen for at få ham til at forholde sig til den nu lange række af indicier på, at han som regionsrådsformand har misbrugt offentlige kroner til sin private kampagne, men hver gang lyder det samme svar: Ingen kommentarer.

Carl Holst har ellers i løbet af dagen igen udtalt sig til TV2, hvor han peger på, at der udover arbejdet med ”Smart Vækst & Velfærd” også indgik opgaver omkring den daglige betjening af ledelsen, som det også fremgår af det oprindelige stillingsopslag. Selvom Carl Holst har en personligt sekretær, har Christian Ingemann taget imod telefonopkald og været med til at passe regionsrådsformandens kalender. I et tidligere interview med Ekstra Bladet har Carl Holst dog sagt, at ledelsesbetjeningen har været knyttet op på projektet.

- Han er blevet ansat til daglig ledelsesbetjening i forhold til det, der hedder Smart Velfærd, siger Carl Holst til Ekstra Bladet, da de første artikler bliver bragt.

Carl Holsts forsøg på at forklare, hvilken rolle Christian Ingemanns har udfyldt i regionen formår ikke at få kritikken til at forstumme. En lang række regionspolitikere forlanger, at sagen bliver bedre belyst og tirsdag eftermiddag vælger Region Syddanmark, at der til et planlagt møde i Forretningsudvalget skal ligge en redegørelse for, hvad Christian Ingemann lavede, mens han var ansat i regionen.

Spørgsmål trænger sig på

I Fyens Stiftstidende vælger vi i onsdagsavisen at lægge en række spørgsmål åbent frem, som Carl Holst ikke har ønsket at besvare. Samtidig lover vi at forsøge at få dem besvaret i løbet af dagen, men trods flere henvendelser til Forsvarsministeriet, er det heller ikke denne dag muligt at komme igennem til Carl Holst: Hverken før eller efter at Socialdemokraternes politiske ordfører og tidligere forsvarsminister, Nicolai Wammen, vælger at kalde Carl Holst i samråd. Heller ikke efter, at Statsforvaltningen af egen drift vælger at gå ind i sagen. Og der er ingen kommentarer fra Carl Holst, da et enigt Forretningsudvalg onsdag aften sender en fælles udtalelse ud, hvor de udtaler kritik af Carl Holst og de mange indicier, der peger i retning af, at han har brugt Christian Ingemann i sin valgkampagne.

Når en sag kaster skygger

Efter en hel dags total tavshed fra forsvarsministeren, går spørgsmålene torsdag formiddag i retning mod statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Ekstra Bladet har sent onsdag aften kunnet fortælle, at Carl Holst selv har underskrevet et brev til regeringens ansættelsesudvalg, hvor Christian Ingemann bliver beskrevet som Carls Holsts personlige assistent i Region Syddanmark. I ansættelsesudvalget sidder partifællerne Kristian Jensen, Claus Hjort Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, men det fremgår ikke, hvordan Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af brevet.

Spejlsalen på Christiansborg danner rammen om et pressemøde om den største udfordring Europa har stået over for i årtier, men statsministeren får ikke kun spørgsmål om de massive flygtningestrømme og de 1000 flygtninge, som Danmark nu går med til at modtage.

- Jeg er helt med på, at der findes en sag, og at jeg kommer til at udtale mig om den, men det bliver ikke i dag, lyder det lettere irriteret fra Lars Løkke Rasmussen, der samtidig siger, at han har tillid til sine ministre, da han bliver spurgt ind til den seneste sag om en af hans mest trofaste støtter, Carl Holst

.

Andetsteds på Christiansborg sidder Carl Holst i et samråd, der er indkaldt, fordi forsvarsministeren uforvarende er kommet til at stille spørgsmålstegn ved hele grundlaget for krigen i Irak, da han over for en journalist fra Ritzaus Bureau skulle argumentere for, hvorfor det var i orden at nedlægge Irak-kommissionen før tid.

I samrådet forsøger han at forklare, hvordan det er blevet misforstået, da han sagde, at Danmark gik i krig i Irak, fordi der var masseødelæggelsesvåben. En udtalelse, der står i direkte modstrid med både Anders Fogh Rasmussens udtalelser og hele Folketingets grundlag for, at Danmark blev en krigsførende nation.

Efter samrådet udtaler tidligere udenrigsminister og nuværende forsvarsordfører Martin Lidegaard (R), at samrådet har rejst flere spørgsmål, end det har besvaret, men for de fleste af journalisterne er det spørgsmålene om et muligt embedsmisbrug, som trænger sig mest på.

Efter stilhed kommer storm

Både før og efter samrådet forsøger journalister fra flere medier at få Carl Holst til at forholde sig til den massive kritik. Og efter samrådet lykkedes det. Tavsheden er brudt og ligesom tilfældet var i sagen om det eftervederlag fra Region Syddanmark, som Carl Holst var i sin fulde ret til at få, men som han alligevel valgte at frasige sig en del af, foretager Carl Holst nu det, man kan kalde en halv kovending.

Han erkender nu, at Christian Ingemann har været hans personlige assistent og beklager, at hans tidligere udtalelser har kunnet misforstås. Han afviser dog samtidig, at Christian Ingemann har været ansat for at hjælpe ham med at blive valgt til Folketinget og henviser de mere konkrete spørgsmål om, hvor meget den personlige assistent alligevel hjalp, til den undersøgelse som Statsforvaltningen vil lave over de kommende måneder.

- Jamen, det er vigtigt for mig at understrege, at hans funktion ikke har været at føre valgkamp. Det er også vigtigt for mig - i forhold til at referere til en undersøgelse - at den er jeg glad for, at man har fået iværksat. Og jeg ser frem til undersøgelsens konklusioner og vil indtil da ikke gå dybere ind i sagen. Det vil være upassende, svarer Carl Holst på spørgsmålet om, hvilke opgaver Christian Ingemann løste i forbindelse med regionsrådsformandens personlige valgkamp.

Vi forsøger igen at sende en række ubesvarede spørgsmål af sted til Forsvarsministeriet, men meldingen tilbage lyder: ”Ministeren har ikke yderligere kommentarer - ud over at han ser frem til undersøgelsen i Region Syddanmark”.

Selvom Carl Holst nu har erkendt og beklaget, at han er kommet til at give indtryk af, at han ikke havde en personlig assistent, står det mest centrale spørgsmål stadig ubesvaret tilbage:

Har Carl Holst gjort sig skyldig i embedsmisbrug?

De ubesvarede spørgsmål

Helt ordret har du til TV2 sagt at: ”Jeg kan godt forstå, at man er kritisk, hvis man får det indtryk, at vi har haft ansat en mand som en særlig rådgiver eller som en personlig assistent for mig. Men det er heller ikke det, han har været ansat til”. Torsdag siger du så, at Christian Ingemann har været din personlige assistent og beklager, at du ikke har udtrykt dig klarere og at du erkender, at det kunne give indtryk af, at du ikke har haft en personlig assistent. Betyder det så, at du jævnfør citatet godt kan forstå regionspolitikernes kritik af, at du har haft en personlig assistent?

Tirsdag og onsdag kommer der en lang række eksempler på, at Christian Ingemann Nielsen deltog aktivt i din valgkamp. JydskeVestkysten har blandt andet fremlagt mails med debatindlæg skrevet af dig som folketingskandidat, som er oprettet af Christian Ingemann. Erkender du, at du har brugt Christian Ingemann i forbindelse med valgkampen?

Hvis nej, hvordan forklarer du så debatindlæggene i JydskeVestkysten, der er oprettet af Christian Ingemann og en mail til DR Syd, hvor Christian Ingemann prøver at afklare forholdene omkring en valgdebat?

Du har talt om, at der kan være gråzoner inden for det her. Anerkender du, at de nævnte eksempler ikke falder ind under den kategori?

Du har forklaret, at Christian Ingemann har svaret på opkald og været med til at passe din kalender. At lave debatindlæg falder i en anden kategori. Hvordan kan det ikke være at deltage aktivt i din valgkamp?

Du har også haft en personlig sekretær. Hvorfor har det så været nødvendigt at have en personlig assistent, som tidligere har lavet kampagnearbejde for dig?

I februar bliver projektet ”Smart Vækst & Velfærd” forlænget med tre måneder, så det ikke længere er planlagt til at slutte den 30. juni, men den 30. september. Men dagen før valget er projektet alligevel færdigt. Anerkender du, at det ser lidt påfaldende ud?

Det var dig – og tidligere regionsdirektør Mikkel Hemmingsen – der i sin tid blev enige om, at projekt ”Smart Vækst & Velfærd” var en god idé. Er du tilfreds med udbyttet af projektet?

Hvad har udbyttet været?

Der var, så vidt vi er oplyst, to medarbejder tilknyttet projektet, som begge får plads i Råds- og Direktionssekretariatet tæt ved dig og regionsdirektøren. Hvorfor var det vigtigt, at de skulle sidde dér?

Regionspolitikerne har i enighed udtalt kritik af dig og brugen af Christian Ingemann. Du har sagt, at du nu vil afvente resultatet af Statsforvaltningens undersøgelse af sagen. Hvilke konsekvenser vil du selv drage, hvis Statsforvaltningen også kommer frem til, at der er grundlag for at kritisere dig for brugen af Christian Ingemann?