Klokken er syv mandag morgen. Det lille mødelokale på 1. sal på Plejecenter Svanedammen er helt fyldt op med 13 personaler på dagvagt og to ledere. Der er overlevering fra de to nattevagter til dagholdet.
En af de 48 borgere på hjemmet har mistet sin kolbe til at tisse i, og aftenvagten beretter om en nat med gennemvædede lagner. En anden beboer har til gengæld sovet igennem.
”Det var godt!” Lyder det i kor fra de fire sosu-assistenterne og -hjælpere, der arbejder på afdelingen med den sidste beboer.
En sygemelding skal dækkes ind ved at en bliver længere tid på arbejde i dag, og det volder ingen problemer overhovedet.
To har barn syg. Den slags rækker budgetterne ikke til at dække ind for, så her må styrken bare løbe lidt stærkere.
Overleveringen slutter med en salut fra Svanedammens leder Annette Fabricius:
-Så må I have en god dag derude!
”Derude” er tre etager på det mere end hundrede år gamle plejehjem. Seks afdelinger med otte beboere på hver. 48 beboere som lever deres sidste tid i velfærdssamfundet ved siden af hinanden.
For ti og tyve år siden var det i liv med et vist niveau af socialt samvær. Et liv hvor snakken gik ved middagsbordet og erfaringer og oplevelser blev rekapituleret på daglig basis.
I dag er det et tavst liv. Plejecentre er blevet et sted, hvor der ikke er plads til begyndelsen på slutningen længere. Det er ikke nok bare at være gammel, hvis man vil have en plads. Man skal også være dement eller hårdt skadet af f.eks. blodpropper. Det gør at kommunikationen højst er halvanden vejs. Fra plejerne til beboerne. Til en hvis grad fra beboerne til plejerne. Kommunikationen beboerne imellem er nærmest umuliggjort - ud over ganske få simple fraser.
142 dage når man i gennemsnit at være på plejehjem i Nyborg Kommune.