For mange er Kim Larsen næsten en afgud. For jer en chef og musikalsk anfører. Hvad giver det dig rent kunstnerisk at arbejde sammen med ham?
- Han var dén, der i starten af vores samarbejde for mange år siden, overbeviste mig om, at jeg har nogle fornuftige "husmor-ører". Altså at jeg har en fornemmelse for at høre, hvad der kommercielt fungerer. Det er så faktisk blevet lidt sværere for mig at bevare den egenskab, efter jeg er kommet med helt ind i maskinrummet. Han har også bekræftet min forestilling om, at man skal turde tro på det simple.
Udefra forlyder det, at Kim Larsen kan være ret enerådig. Hvor meget albuerum er der til jer andre?
- Det er en myte baseret på Kims kontante facon. I virkeligheden har man stor indflydelse, hvis man er velforberedt og ens idéer er gode nok. Kim er åben for enhver idé, der gør sangene godt. Men der kommer ingenting igennem, fordi "det er din tur". Gudskelov.
Hvad kræver det som musiker at være en del af Kjukken anno 2017?
- Det er de helt jordnære ting, som vel er ens for mange arbejdsfællesskaber: Overordnet at du passer dit arbejde. At du øver dig på dine ting, gør hvad du kan og tager det alvorligt. Men det manglede da også bare, for det er meget privilegeret at kunne leve af at være i showbizz. I vores verden lever man jo typisk af sin hobby.
Jeg har hørt bandet tre gange live det seneste halvandet år. Hver gang har jeg overhørt publikummere, der konstaterer, at Kjukken spiller bedre end nogensinde. Hvad er jeres egen vurdering af formkurven?
- Jeg synes Jens Langhorn, vores nye naturtalent på trommerne, har givet hele udtrykket et friskt pust, som har været meget velgørende. Derudover benyttede vi lejligheden med to nye mand i bandet til at revitalisere hele koncertrepertoiret. Det faktum, at Kim nu sidder ned til koncerterne gør, at teknikerne bedre kan indstille god lyd på Kims sang-mikrofon, hvorved man så tydeligt kan høre, at han stadig synger helt forrygende godt. Men måske er det vigtigste, at vi virkelig nyder at spille sammen. Og at vi har det sjovt med det.
Hvordan kan man smage på "Øst for Vesterled", at der er nye krydderier i suppen?
- Det, at vi for første gang i mange år har spillet sangene (grundsporene) direkte ind, har givet en mere organisk livelyd, som vi også gik efter. Hele bandet synger nu også kor, så det har vi opprioriteret en del på dette album. Så dét har samlet set givet den nye lyd, som vel afspejler bandet, som det ser ud nu.
Hvad er den røde tråd musikalsk på albummet?
- Vi har ikke tænkt på at lave nogen rød tråd. Vi har bare sigtet mod at lave det bedste album med de bedste af Kims nye sange. Det er 4-5 år siden seneste album, så sangene er et spejl på den tid, der er gået siden da og Larsens perspektiv på livet her og nu. Så sangene, det nye band og indspilningsmåden er vel så blevet til den røde tråd.
Hvilken af de nye sange har du et særligt forhold til og hvorfor?
- "All The Things We Said" er jeg særligt glad for. Jeg er notorisk Beatles-fan og sangen ligger ret ud af den tradition, så da Kim under en lydprøve på efterårstouren sad og små-spillede den, var jeg straks over ham med, hvad det var for noget. Det var så en sang, der lige var puffet ud af ham et par dage tidligere. Normalt starter Kim altid med at synge noget på "vrøvle-engelsk", indtil de danske ord senere kommer på. Men denne gang fødtes sangen med en færdig engelsk tekst. Den, syntes vi, var så god, at vi hurtigt blev enige om at beholde den.
Der går rygter om, at Kim Larsen øver mere end nogensinde og kan bruge hele nætter på at træne sit guitarspil og holde stemmebåndene ved lige. Er han en arbejdshest af rang, og kan I unge knøse følge trop?
- Jeg mener ikke, Kim arbejder mere end tidligere, men han sidder hver dag i timer og roder med nye skitser, hjemme-demoer og halve og hele sange. Stemmen holder han ved lige ved råbe lidt af os andre og ved at frekventere lokale værtshuse. Men ja, Kim er en arbejdshest og hans energiniveau er enormt selv nu i den lidt fremskredne alder. Så han er ikke kommet sovende til sin succes. Jeg kan nogenlunde følge trop, men indrømmet, man skal stå tidligt op. Men jeg kan godt lide tempoet. Det passer mig perfekt, at der er gang i butikken.
Hvilken social rolle har du i bandet?
- Jeg er – udover nu også at være musiker – manager for Larsen og bandet, så jeg har flere roller, der afspejles forskelligt socialt. Jeg er musikalsk den mindst kompetente, så dér går jeg lidt på listefødder. Og er en flink fyr, som gør nogenlunde, hvad der bliver sagt. I manager-rollen er jeg mere klar i mælet og mere inde på min egen banehalvdel. Det lyder kompliceret, men er det af en eller anden grund ikke.
"Kongen er død" kunne være en avisoverskrift, den dag Kim Larsen går til de evige Rabalderstræder. Hvad betyder det for dig at have arbejdet sammen med en musiker, hvis betydning for dansk musik med stor sandsynlighed aldrig overgås?
- Tro mig eller lad være. Jeg tænker i det daglige arbejde aldrig over Kims legendestatus. Jeg ville også være uduelig i jobbet, hvis det ikke var sådan. Men det er fedt at være i selskab med så dygtig en mand og prøve at passe ens egen del bedst muligt i dét univers. Det er meget heldigt for sådan en som mig. Kim er desuden helt usædvanligt godt selskab, så på det personlige plan er jeg meget glad for samværet.
Der synges også om "at gøre regnskabet op" på sangen "Den lige vej", og coveret vækker minder om Johnny Cash' sidste udgivelser. Er der antydningen af et farvel skjult på albummet?
- Nej, det er der ikke. Vi kører videre, og Kim er allerede i gang med nye sange. Vi lærte også så meget under indspilningsprocessen af "Øst For Vesterled", som det kunne være sjovt og spændende at bære med over i et nyt album. Jeg regner med, at vi gør det om et par år. Men Kim har nået en alder, hvor folk hele tiden kalder det "sidste album", "sidste turné" og så videre. På et tidspunkt får de jo ret. Forhåbentligt først om mange år.
"All the Things We Said" er ud over at være den første engelske sang i mange år skåret helt ind til benet. Man kan mærke intensiteten og intimiteten i studiet. Hvordan var det at indspille det nummer?
- Vi indspillede den direkte i ét hug og lavede kun få tilføjelser efterfølgende. Vi lavede vel 3-4 forsøg, så var den der. Vi var godt selv klar over, at vi havde været heldige. Vi indspillede også "Hvad mon de siger" i samme set-up – altså alle sammen rundt om et bord. Men alle sangene er overordnet indspillet "live", og stemningen er egentlig den samme for hele albummet.
Har bandet Kjukken i dine øjne fået nok anerkendelse for dets musikalske bedrifter?
- Det synes jeg fint står mål med opgaven, som er at backe Kim op. Man skal også kun anerkendes, hvis det er fortjent. Det skal ikke være nok bare at være med. Kim havde i øvrigt allerede været superstjerne i mange år, da Kjukken blev etableret, så han fylder og skal fylde det hele udadtil. Indadtil er der stor anerkendelse i form af, at du kan få al den indflydelse, du kan kæmpe dig til.
Beskriv Kim Larsen med fem tillægsord?
En umulig opgave at blive stillet. Men det kunne være ting som: Energisk, original, munter, følsom og idealistisk.