Tidligere regionsrådsformand og forhenværende forsvarsminister Carl Holst (V) har oplevet et historisk fald fra magtens tinde. Han har været en af statsminister Lars Løkke Rasmussens mest loyale støtter og har tidligere været nævnt som hans mulige efterfølger. Nu er han taget på orlov fra Folketinget, mens politiet efterforsker sagen om hans mulige misbrug af offentlige skattekroner.
Men hvad ville Carl Holst egentligt have brugt magten til efter skiftet fra regional til national politik? Hvad var hans visioner for fremtiden? Og hvordan så han selv på sin egen arv til Region Syddanmark, før sagen om misbruget af lønkroner til Christian Ingemann Nielsen og andre af regionens ansatte så dagens lys?
Vi har kigget efter svar i manuskriptet til bogen Smart Velfærd, som Christian Ingemann skrev for Carl Holst, mens de sad tæt på hinanden i Regionshuset i Vejle.
Bogen er skrevet i de første måneder af Christian Ingemanns ni måneder lange ansættelse i Region Syddanmark. Han blev først og fremmest ansat som den ene af to medarbejdere på det efterhånden berygtede projekt Smart Vækst & Velfærd, men allerede knap to måneder efter sin ansættelse begyndte han at skrive på bogen Smart Velfærd.
Selvom det er Christian Ingemann, der har skrevet bogen, er det Carl Holsts navn, der pryder forsiden. Og det er den tidligere regionsrådsformands visioner om fremtidens velfærdsstat og syn på egne resultater, som bliver beskrevet over bogens 62 tætskrevne A4-sider. I det følgende vil vi derfor lade Christian Ingemann træde i baggrunden og se på det menneskesyn og bud på fremtiden, som danner rammen om bogen:
”Denne bog handler først og fremmest om mit menneskesyn samt om udviklingen af den offentlige sektor og samfundet generelt”.
Håndbog for fremtiden
Man behøver blot at kigge på bogens undertitel ”Håndbog for udvikling af velfærdsstaten” for at få det første af mange tegn på, at Smart Velfærd ikke er en bog om Region Syddanmark, selvom den er skrevet for regionale lønkroner. Smart Velfærd er en bog om Carl Holst.
Det er en bog, hvor Carl Holst fortæller om sit eget ophav og gennemgår nogle af sine bedrifter i regionen, så han fra det udgangspunkt kan fortælle om sine visioner om et samfund, hvor offentlige institutioner og private virksomheder samarbejder, og både offentligt ansatte og frivillige kræfter bliver sat fri fra kontrol og regler.
Bogen lægger fra land med Carl Holsts eget opgør med den kontrol, som mange medier er begyndt at føre med de holdninger og løfter, som politikere blandt andet giver udtryk for i forbindelse med valgkampe. Dermed gør han indirekte op med den kontraktpolitik, som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) introducerede og vandt regeringsmagten med i 2001.
”Alle har ret til en holdning – og til efterfølgende at gå i den retning. Derefter er det naturligvis tilladt at tilpasse retningen, så der kan opnås konsensus og brede forlig (hvilket jeg i al beskedenhed har stor erfaring med). Det gør ikke noget, at tanker er realiserbare. Og jeg tror vitterligt, at meget af det, jeg står for, kan vinde gehør i store dele af det politiske spektrum”.