Frihedsberøvet

Mikkel Gregersen Krog vil væk fra sit misbrug. Nu sidder han på den sikrede døgninstitution Egely og er afskærmet fra resten af omverden for at vænne sig til et liv uden misbrug én gang for alle.

”Bang, bang, bang”,pistolskud flyver rundt om ørerne på banditterne. Fra New Mexico til den røde hjørnesofa på Egely sidder 18-årige Mikkel Gregersen Krog og resten af afdelingen tilbagelænet og klistret til fællesstuens fladskærm for at følge med i westernfilmen, Young Guns. Imens de fem drenge konstant er omringet af tre pædagoger, følger de intenst med i eventyret om den berygtede Billy The Kid, som var en mand fra Det Vilde Vesten, der altid var på kant med loven.

Nogle af de unge, der bliver anbragt på Egely, er selv på kant med loven. De unge mennesker, der sidder på Egely, er typisk mellem 12-18 år og sigtet for kriminalitet, har brug for socialpædagogisk behandling, uledsagede flygtningebørn eller er til fare for sig selv. Udover at Mikkel er 18 år, så er han heller ikke den typiske anbragte på døgninstitutionen. De fleste af de unge venter på at få en dom for hård kriminalitet, og derfor tvinges de til at blive frihedsberøvet, men det er ikke tilfældet for Mikkel. Han har frivilligt valgt at lade sig frihedsberøve, efter han i midten af november faldt tilbage i sit misbrug med hårde stoffer. Han har siddet på Egely siden 30. November. Døgninstitutionen skal efter aftale med Mikkels sagsbehandler, være med til at hjælpe ham med at holde sig fra de farlige stoffer som ectasy og amfetamin.

Sådan gjorde vi ...

Den sikrede døgninstitution Egely har givet samtykke til, at Fyens Stiftstidende måtte komme ind bag murene og få et indblik i dagligdagen. Fotografen og journalisten har sammenlagt tilbragt otte dage på afdeling A sammen med pædagoger og de anbragte unge.

Mikkel Gregersen Krog har indvilliget i at dele sin historie med læserne i samarbejde med sin familie og Egely.

- Jeg er ikke kommet herind på Egely for at få venner. Jeg er her for min egen skyld og for at arbejde med mig selv, fortæller han.

Mikkel slentrer hen ad gangstien fra afdeling A til værkstederne. Lige i hælene på ham går en pædagog. Selv om matriklen er omringet af en fem meter og firs centimeter høj mur, så er der ingen, der må bevæge sig frit uden for afdelingen uden opsyn. Imens Mikkel trasker forbi afdeling B, råber en anbragt ud af sit gittervindue: ”Hold ud, bror”. Mikkel vender hovedet om og kigger smilende tilbage. Han er på vej over i designlokalet, hvor han skal i gang med et projekt.

Vil du have flere af denne slags historier?

Få flere digitale fortællinger og dybdeborende journalistik, hvis du tegner et abonnement på Fyens.dk for kun 49 kroner om måneden.

Interaktivt 360° billede

Billedet til venstre kan du navigere i. Klik på play og kig op, kig ned, kig til siderne. Gå på opdagelse ved at klikke på de runde cirkler og få mere information, billeder og video om Mikkel og Egely.

Mikkels familie har i de sidste to år kæmpet med hans misbrug, og det her kan være sidste chance, hvis han skal redde forholdet til sin mor, far og søskende. Chance på chance er blevet spildt, og det er ved at gå op for Mikkel, at det her kan være sidste mulighed, hvis han vil nå at rette op på sine fejl.

Undersøgelser viser, at mange unge har et misbrug som Mikkel. Hver 12. dansker i alderen 15 til 24 år har et behandlingskrævende misbrug af stoffer eller alkohol, viser en rapport fra Center for Rusmiddelforskning.

- Det er nu eller aldrig for mig. Jeg kan ikke blive ved med at såre min familie mere. Jeg har været så væk på stoffer til en familiemiddag, at jeg bare sad og savlede under maden. Det har skræmt både mine små søskende, men også resten af familien.

Egely er en sikret døgninstitution, der tilbyder kommunerne at hjælpe unge med at undersøge dem for psykiatriske problemer, lære dem at håndtere vredesudbrud og give de unge bedre sociale kompetencer. Desuden har Egely en psykolog ansat til at hjælpe de unge med psykiske problemer og stofmisbrug. Mikkel er der af den sidste årsag. Det er Mikkels hjemkommune, som betaler 6580 kroner om dagen for at have ham på Egely. Det svarer til en udgift for kommunen på 197.400 kroner for 30 dage.

I designlokalet sidder Mikkel og er i gang med sit eget projekt. Han laver en stor plakat i Photoshop med fodboldholdet FC København, som skal hænge i hans lejlighed hjemme i Aabenraa. Faglærer Jørn korrigerer med Mikkel ganske få gange. Hænderne på Mikkel er skruet godt sammen til at fifle med småting, og det kører nemt for ham.

Mikkel er stor fan af sport, men han er endnu større fan af fodbold og FC København. Det er noget, som man kan se på ham. Det kan godt være, at han ikke går rundt i den hvide-blå FC København-trøje, men han går næsten kun klædt i det italienske, dyre tøjmærke fra Stone Island, der trender hos mange inkarnerede fodboldfans i Europa.

Om Egely

Der findes otte sikrede døgninstitutioner i Danmark, hvoraf regionerne driver syv af dem. Egely, der ligger i Nørre Aaby, drives af Region Syddanmark.

Institutionerne modtager unge, som enten har begået kriminelle handlinger, eller som vurderes at være til fare for dem selv eller deres omgivelser.

Det koster 6580 kroner om dagen for én person på Egely. Det indebærer en plads på en sikret afdeling samt et skole-dagtilbud, hvor man enten kan få normal skoleundervisning eller på et af værkstederne.

Der er i alt 19 pladser på Egely, som er fordelt på fire afdelinger.

”Succes is temporary - Loyalty is forever”, sådan lyder FC Københavns motto. Hans loyalitet til klubben er ikke til at tage fejl af. Det er nemlig ingen hindring, at hans favorithold har base 290 kilometer øst fra hans bopæl. Sammen med nogle barndomsvenner tager han gerne turen til København, når pengene rækker.

- Siden tredje klasse har jeg været fan af FC København, hvor min klassekammerat Mads og jeg blev kørt til de fleste hjemmekampe af hans far. FC København er bare det bedste hold, og vi er lige som rovdyr – vi æder alt og alle, fortæller Mikkel, imens han blinker kækt.

 

Formiddagene er hurtigt overstået for Mikkel. Undervisning i de forskellige værksteder og idræt holder Mikkel beskæftiget. Det er helt bevidst, at Mikkel har fravalgt skolefagene, i stedet har han besluttet at fokusere på de praktiske fag som sløjd, design og idræt. Ifølge ham selv skyldes det, at han i forvejen ikke magter skolebænken. Desuden står en elevplads som murer klar, når han kommer ud fra Egely.

I 2016 har der været en stigning i antallet af anbringelser i forhold til de to forgangene år på Egely. Der har nemlig været 84 unge anbragt på den sikrede døgninstitution på Vestfyn. Det betyder også, at anbringelsestiden på de 19 pladser har været kortere i 2016.

For Mikkel tikker uret hurtigere, når han er i gang med at save, slibe, svejse og høvle ting sammen. Han glæder sig for det meste til at komme i værkstederne for at bruge hænderne. Mikkel har aftalt med underviserne, at han ikke skal begynde på større projekter, fordi han regner med at komme ud inden juleaften. Indtil videre har han kun bygget en masse nye skuffer til de anbragtes værelser.

De første to moduler med design og sløjd er overstået. Ind imellem har han også brug for en pause, og som en velkendt følgesvend har han altid en pakke rød Prince på sig. Smøgerne lader hans stressede tanker stige til vejrs med skyerne fra cigaretrøgen. På Egely må Mikkel og de andre unge på institutionen suge i tobakspinden i rygegården og på deres egne værelser.

Tit og ofte er fladskærmen i fællesstuen og den røde hjørnesofa samlingspunkt for Mikkel og de andre drenge på afdeling A. Klokken 12.00 er heller ingen undtagelse, hvor både pædagoger og drengene er samlet for at se TV2 Nyhederne og få lidt samfundsviden om, hvad der rører sig uden for Egelys murer.

- For mig er det meget godt at kede mig lige nu. Det irriterer mig faktisk slet ikke, når jeg har brug for det. Jeg regner stærkt med, at jeg er færdig med at kede mig inden længe, så jeg kan komme hjem og fejre juleaften med min familie.

Der er ingen forskel på mandag og torsdag. Dagene ligner for det meste hinanden på Egely. Institutionen mener, at det hjælper at have en stram, struktureret hverdag for de unge. Det er i hvert fald noget, Mikkel selv siger, han har brug for, så han ikke falder tilbage i sit misbrug.

Mikkel snører sine indendørs fodboldsko godt til og FC København-shortsene er taget på. Efter frokosten er det blevet tid til at komme over i idrætshallen og få brændt energi af. Det er lige meget, om det er basketball, volleyball eller fodbold, så er Mikkel et konkurrencemenneske.

- Jeg går altid efter at vinde, og jeg stopper ikke med at spille, indtil jeg har vundet det sidste spil. Det er lige meget, hvor meget man vinder, for man er aldrig bedre end det sidste spil.

De fleste af de unge, der sidder inde på Egely, har grove, kriminelle sager på sig, derfor er reglerne på stedet strammet til. Pædagogerne er udstyret med telefoniske alarmknapper, og det er ikke tilladt for en pædagog at være sammen med flere end to unge på én gang uden for afdelingen.

Igennem de seneste ni år er der kommet færre og færre kriminelle under 18 år. I 2006 faldt 5408 afgørelser for straffelovsovertrædelser begået af 15-17-årige, mens tallet i 2015 var faldet til 2992, ifølge en rapport fra Justitsministeriet.

Efter halvanden time i idrætshallen har Mikkel ikke flere moduler tilbage. I løbet af eftermiddagen er der en stilletime, hvor alle fem unge på afdeling A skal være på deres værelser. Oftest bruger Mikkel sine stilletimer på at se fjernsyn, lytte til radio og ryge cigaretter. Når stilletimen er færdig, er der fritid, hvor der er mulighed for at se film, spille Playstation eller styrketræne.

Imens nogle af de andre anbragte på afdeling A venter på, deres sag skal for retten, sidder Mikkel og venter på, at sagsbehandleren giver ham grønt lys til at komme ud og starte på en frisk.

- Jeg har aldrig nogensinde prøvet ikke at holde jul med min familie, og jeg holder virkelig af julen. Derfor håber jeg også, at jeg kan komme ud og fejre dagen med mine søskende og resten af familien.

Siden han blev indskrevet på Egely, har Mikkel haft besøg af sine forældre hver uge. Reglementet tillader, at de unge har ret til besøg i minimum to timer om ugen. Familiebesøgene minder ham om, hvorfor han er, hvor han er. Uden for murene har Mikkels sagsbehandler og Egely indgået en aftale om, at Mikkel først kommer ud efter januar. Der bliver derfor ikke nogen jul for Mikkel i Sønderjylland i år.

Det ærgrer ham, at han ikke kommer hjem juleaften, fordi han selv mener, at det er gået den rigtige vej for ham. Han føler, at han allerede er klar til at komme ud og starte på en frisk, men hans sagsbehandler mener noget andet.

- Jeg ved godt, at jeg har ødelagt mange ting for familien, men jeg vil gå langt for at genvinde tilliden til dem. Jeg vil gå så langt, som jeg overhovedet kan.

Anden og flæskestegen er i ovnen, og duften af jul spreder sig på afdeling A. Mikkel sidder foran Playstationen og spiller FIFA 17 helt alene i spillerummet. Mor, far og kæresten har ringet for at ønske glædelig jul, men for Mikkel føles det her ikke som jul, selv om juletræet er pyntet op, og julenisserne hænger vidt omkring på afdelingen. De eneste gaver som er under træet, er gaver, som Egely giver de anbragte for et beløb på 300 kroner. Mikkel har ønsket sig én ting, og det er det moderne kampsportspil UFC 2 med idolet Conor Anthony McGregor på forsiden.

- Det her føles ikke som juleaften. Det føles som en helt almindelig hverdag med lækker mad. Jeg tror, at der er værst for mine søskende, at jeg ikke er der med dem i aften, men det er min egen skyld.

Udgivet den 12/01-2017.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *