Et nyt menneske uden for murene

Der er gået mere end en måned siden, Mikkel Gregersen Krog blev anbragt på den sikrede døgninstitution, Egely. Han føler selv, at han er klar til at komme ud og starte på en frisk, men hans sagsbehandler mener noget andet.

Kryds, trekant, rund og firkant. Mikkel Gregersen Krogs fingre trykker løs på joysticket på de forskellige knapper for at tæske sin modstander i det nye UFC-spil, som Egely har givet ham i julegave. Tilbagelænet i sofastolen sidder han alene foran fjernsynet i spillerummet på afdeling A. Han regnede egentlig med, han skulle spille Playstationspillet derhjemme, men hans sagsbehandler har datosat løsladelsen til engang efter januar.

Det sker cirka 800 gange om året, at en ung under 18 år bliver frihedsberøvet. Langt de fleste af frihedsberøvelserne sker som anbringelser på en sikret institution – i alt blev der i 2014 foretaget 573 anbringelser. I de sikrede institutioner er de unge i gennemsnit frihedsberøvede i 64 dage, oplyser Danske Regioner og Kriminalforsorgen.

- Når jeg en dag kommer ud fra Egely, har jeg lovet mig selv, at jeg aldrig nogensinde skal på en institution igen.

Sådan gjorde vi ...

Den sikrede døgninstitution Egely har givet samtykke til, at Fyens Stiftstidende måtte komme ind bag murene og få et indblik i dagligdagen. Fotografen og journalisten har sammenlagt tilbragt otte dage på afdeling A sammen med pædagoger og de anbragte unge.

Mikkel Gregersen Krog har indvilliget i at dele sin historie med læserne i samarbejde med sin familie og Egely.

18-årige Mikkel sidder inde i afdelingens telefonboks. Han forsøger endnu en gang at ringe til sin sagsbehandler for at høre, hvorfor hans ophold på Egely skal forsætte, når han selv og pædagogerne på institutionen mener, at de har kunne se fremskridt. Der var ingen fast aftale mellem sagsbehandleren og Mikkel om, hvilken dato han kunne slippe ud, men det var helt sikkert ikke en del af planen for Mikkel at skulle spise rødkål, flæskesteg og brunede kartofler på institutionen juleaften.

Unge under 18 har ikke særlige regler i forhold til kontakt ud af institutionen. De unge har ret til at sende og modtage breve, ligesom der i udgangspunktet også er tilladelse til at kommunikere via telefon. Politiet har dog ret til at overvåge kommunikationen eller helt forbyde den, hvis der er en ordens- eller sikkerhedsmæssig begrundelse. Mikkel er ikke underlagt samme restriktioner som de andre på Egely, og har en helt anden frihed, fordi han ikke har en straffesag kørende. Det giver ham tilladelse til at ringe til sin kæreste og familie, men den telefoniske kontakt kan først finde sted efter klokken 16.00.

Vil du have flere af denne slags historier?

Få flere digitale fortællinger og dybdeborende journalistik, hvis du tegner et abonnement på Fyens.dk for kun 49 kroner om måneden.

På bordet inde i besøgsrummet står der chokolade, Capri-Sonne, sodavand og andet til den søde tand. Fem dage efter juleaften har Mikkel fået besøg af sin mor, stedfar, sted-farmor, sted-farfar og hans to små søskende. Selv om Mikkel snakker i telefon med sin familie dagligt, så er det alligevel rart for ham at få besøg. Mikkel smiler og slænger sig i sofaen. Cellejargonen skifter til den hjemlige sønderjyske dialekt. Trægulvet i rummet er fyldt med LEGO-klodser, som Mikkel og hans små søskende har leget med i de to timer, som besøgstiden maksimum tillader.

 

- Han har altid indrømmet, hvad han har gjort og taget, men han har aldrig indrømmet, at det var et problem før den 23. November, hvor han ringede for at møde og tale om problemet. Jeg håber, Mikkel har prøvet det her længe nok til, at han kommer til fornuft og indser, at der også er et liv forude samt en familie, der vil ham, fortæller Mikkels mor, Malene Eskildsen.

Siden 2014, hvor Mikkel kom på et misbrugscenter, har det været svært for Mikkels mor og resten af familien at stole på ham. Tilliden er forsvundet efter flere episoder, hvor Mikkel har tænkt mere på sig selv end familien. Det er endt ud i hårde konfrontationer, skænderier og skuffelser. Denne gang er hun mere overbevist om, at Mikkel nok skal komme holde sig fra stofferne, når han kommer ud fra Egely.

Som andre frihedsberøvede har de unge ret til mindst ét ugentligt besøg af mindst én times varighed. Besøgene rammesættes af den enkelte institutions leder, som kan indføre begrænsninger ud fra ordens- eller sikkerhedsmæssige hensyn. Den unge har derudover ret til at få uoverværet besøg af sin advokat, hvis det er nødvendigt.

Skole-dagtilbuddene med moduler på værkstedet er lukket i juleferien og starter først op igen i det nye år, og det har fået Mikkel til at kede sig endnu mere på institutionen. Der er flere dage, hvor han ikke engang når at komme ud og trække i den frisk luft. Kun når han skal ud og ryge en cigaret i gården. Ellers går dagene for Mikkel med at spise, se film, ryge cigaretter og spille Playstation.

- Egely har været med til at give mig fred og ro til at tænke over tingene, men nu er jeg begyndt at kede mig, og jeg venter kun på, at jeg kan komme i kontakt med min sagsbehandler, så jeg kan komme ud, fortæller Mikkel.

Center for Rusmiddelforskning har lavet undersøgelsen ”Unge der misbruger rusmidler”, som fortæller, hvornår folk udsætter sig selv for et stofmisbrug, der kræver et professionelt indgreb. Undersøgelsen beretter, at hvis man har et forbrug af illegale stoffer mindst 8 gange om måneden, så har man et behandlingskrævende misbrug.

Dagene går, og Mikkel sidder igen foran spillekonsollen på Egelys afdeling A. Sagsbehandleren er stadig på juleferie, og det er noget, der begynder at gå Mikkel mere og mere på nerverne. Dagene bliver længere, og det er sværere for ham at holde kedsomheden ud, når tankerne om en ny start svæver uden for muren.

- Jeg føler, at jeg har spildt nogle år af mit liv. Jeg er gået glip af det, som normale unge oplever. Jeg har fået nogle venner på de opholdssteder, jeg har været på, men det er jo ikke rigtige venner. Rigtige venner oplever hinanden blive ældre, og det har jeg ikke rigtigt kunne. Jeg har bare siddet på et opholdssted, og hørt på pædagoger dagen lang.

Mikkel har en forestilling om, hvordan det bliver, når han kommer ud fra Egely og hjem til sin lejlighed i Aabenraa. Han ved godt, at det ikke bliver nemt, når det hele bliver hverdag igen, og lysten til de hårde stoffer vender tilbage.

- Jeg kommer nok til at savne stofferne på et tidspunkt, og det er der, hvor det hele bliver sværest. Jeg ved ikke, hvordan jeg vil tackle det endnu, men jeg bliver nødt til at tænke tilbage på, hvad det har givet mig, og hvad det har taget fra mig, når jeg kommer ud i den situation.

Ifølge undersøgelsen fra Center for Rusmiddelforskning fra 2012 er der mellem 25.000 og 30.000 unge danskere i alderen fra 15-24 år, der har et stofmisbrug, der kræver professionel behandling.

Unge og misbrug

Hvis en ung under 18 år har et misbrug af stoffer, der medfører alvorlige sociale og adfærdsmæssige problemer for den unge, skal kommunen sørge for et behandlingstilbud senest 14 dage efter den unges eller forældrenes henvendelse.

Man bør også være opmærksom på, at de traditionelle behandlingstilbud til over 18-årige med stofmisbrug ikke altid matcher de behov, som unge under 18 år har. Tilbud til over 18-årige opleves ofte ikke attraktive for under 18-årige, da de ikke ser sig selv som stofmisbrugere og ikke vil sættes i bås med voksne med stofmisbrug.

Kilde: Socialstyrelsen

Mikkels mor håber, at det her er sidste gang, at hendes søn får brug for hjælp til at komme væk fra stofferne. Hun håber også, at han vil gribe chancen, som han har fået af sin chef, der har sat hans elevplads på standby, indtil Mikkel kommer ud igen.

- Heldigvis er Mikkel så heldig, at han kan komme tilbage til sin elevplads som murer, og det kan være et spor i den rigtige retning. Den chance får han kun én gang, og den finder han ikke igen. Jeg håber, han ved, at han ikke skal spilde den her chance, fortæller hun.

Det er stadig uvist, hvornår Mikkel kommer ud fra Egely, men opholdet på døgninstitutionen har hjulpet og givet ham nogle klare tanker om, hvilken ny hverdag, der venter ham, når han kommer ud.

 

Interaktivt 360° billede

Billedet til venstre kan du navigere i. Klik på play og kig op, kig ned, kig til siderne. Gå på opdagelse ved at klikke på de runde cirkler og få mere information, billeder og video om Mikkel og Egely.

- Jeg glæder mig helt vildt til at komme ud og arbejde. Jeg glæder mig til at få et normalt liv, som I andre har det. Der skal ikke være noget at skjule i fremtiden. Det handler om, at jeg skal holde mig fra problemer, så jeg ikke har noget at skjule.

Mikkel har siddet på Egely siden 30. november, og han regnede slet ikke med, at han ville sidde der til januar. Kedsomheden piner ham, men han ved godt, at det er for hans eget bedste. Mikkel begynder at være mere og mere utålmodig. Han vil ud og starte på en frisk nu og bevise over for sine venner, kæreste, mor, far og søskende, at tiden har forandret Mikkel for altid.

- Forskellen på den Mikkel jeg var i november, og den Mikkel jeg er nu, er, at jeg har vilje, gejst og tro på en bedre fremtid.

Udgivet den 12/01-2017.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *