Dagen der endte med sejr

Af Jakob Genz

Foto: Bjarne Bergius ­Hermansen/DR

Melfar Posten var med på nærmeste hold, da 19-årige Philip Ørting Russell Thornhill vandt Dansk Melodi Grand Prix 2015 i lørdags. Her er uddrag fra dagen, der endte med sejr

Da Melfar Posten lørdag formiddag ankom til hjertet af Aalborg for at følge Middelfarts deltager ved Dansk Melodi Grand Prix, var det til tonerne af Abbas udødelige Grand Prix-klassiker "Waterloo". Det var Aalborg Garden, der - for fuld udblæsning og med lårkort tamburmajor i front - akkompagnerede en karavane af sponsorbiler, som proppet med forventningsfulde Grand Prix-deltagere stoppede ude foran shoppingcenteret Salling.

En af de første deltagere, der gik gennem centerindgangens store glasdøre, var den 19-årige middelfarter Philip Ørting Russell Thornhill, der som forsanger i Chief1 og Remees drengegruppe Anti Social Media senere på dagen skulle synge sang nummer syv, "The Way You Are".

Men inden da stod den på charmeoffensiv blandt lokalbefolkningen, hvor Philip Thornhill og de øvrige Grand Prix-deltagere skulle pynte cupcakes og uddele smagsprøver på Sallings officielle Grand Prix-kage. En lettere kejtet happening, som Philip Thornhill dog - til stor glæde for de mange fremmødte aalborggensere - kastede sig over med et smittende engagement via kommentaren: Kan vi få noget creme herned?

En halv times tid senere indtog Philip Thornhill atter begivenhedernes centrum, da han i Shoppingcenteret Friis, sammen med resten af Anti Social Media, fremførte en spontan version af "The Way You Are". Og formiddagens besøg i Aalborg centrum efterlod ingen i tvivl om, at Philip Thornhill var ankommet med overskud i kroppen og selvtillid i øjnene. Dog vidste den unge middelfarter endnu ikke, hvad der ventede ham 10 timer senere.



Klokken 12.04: Ankomst til Gigantium

Efter charmeoffensiven i Salling og Friis tog Philip Thornhill sammen med resten af Anti Social Media og gruppens manager Nicolai Winther tilbage til deres hotel, hvor de næste timer skulle gå med intens afslapning og et heftigt indtag af kamillete.

Melfar Posten drog derfor i retning af Gigantium - det kolossale sportskompleks i udkanten af Aalborg - hvor aftenens Melodi Grand Prix skulle løbe af stablen. Her herskede der lidt panik på grund af den kraftige blæst, som havde raset på tværs af Nordjylland natten igennem. Væltede afspærringer og bortblæste skilte havde derfor sendt et hav af mennesker på overarbejde. Det var derfor en gedigen klatøjet sikkerhedsvagt, der gelejdede Melfar Posten ind i det festklædte kompleks.

Klokken 12.15: Timerne i presserummet

Der var ikke megen løssluppen Grand Prix-stemning i presserummet, der var placeret i AaB Ishockeys lokaler oppe under loftet på Gigantium. En let frokost, bestående af roastbeef og en salat-symfoni, blev indtaget, mens udstyr blev testet og de første historier sendt hjem.

Melfar Postens udsendte var journalistisk set en anelse på udebane, i og med, at det normalt er sportens og ikke musikunderholdningens verden, han formidler via tastaturet.

Men det stod hurtigt klart, at landets underholdningsjournalister tager sig selv mindst lige så alvorligt, som det er tilfældet, når sportens formidlere er på job.

Man kunne nogenlunde hilse på hinanden, jovist, men samtaler mellem kollegaer fra samme medie eller med redaktøren derhjemme via mobilen foregik det meste af eftermiddagen ved hjælp af en hvisken eller via et decideret kode-sprog. De konkurrerende medier skulle jo nødig få nys om en historie med Cavling-potentiale.

Og da slet ikke Melfar Posten, der i kraft af avisens manglende X-factor i eksempelvis de tabloide avisers øjne jo netop kunne være den ufattelige store fjende, som man bare ikke kendte til endnu.

DR kendte dog udmærket til Melfar Posten, og da repræsentanter for Grand Prix-arrangørerne ankom til lokalet, blev avisen budt varmt velkommen:

-Tænk, at vi har en lokalavis tilstede. Det er formidabelt, lød de indledende ord, der fik de tabloide mediers udsendte til at bevæbne sig med endnu flere computere og headsets og udfærdige en form for skyttegrav i den modsatte ende af lokalet.

Selveste Danmarks Radio kendte Fjenden Fra Fyn.



Klokken 15.29: Interview med Philip Thornhill

Midt på eftermiddagen ringede Nicolai Winther, der er manager for Anti Social Media.

-Hej, så er vi ankommet. Hvor skal vi mødes?

Melfar Posten havde som det eneste medie fået lov til at lave et solo-interview med Philip Thornhill inden aftenens optræden. Interviewet fandt sted i et rum, som DR havde indrettet til formålet i Gigantiums kælder.

Philip Thornhills øjne gør indtryk på én. Hans blik balancerer på kanten imellem en efterkommer af én af Al Capones håndlangere og en moderne charmør fra tv-serien "Downton Abbey".

Philip Thornhill virker afslappet og kaster sig veloplagt i sofaen.

- Vi tror på nummeret. Det er organisk, og vi kan se os selv i det, fortæller Philip Thornhill om nummeret "The Way You Are" og fortsætter:

- Det er som om, at nummeret er vores eget, og derfor er det let og helt naturligt at spille det.

Nummeret "The Way You Are", der er skabt af hitmagerne Remee og Cheif1, har ligget i skuffen i mere end 10 år, og det var først, da de to danske musikproducenter hørte Philip Thornhills stemme, at de besluttede sig for at bringe sangen til live. Chief1 havde via Facebook efterlyst en sanger, der kunne vække nummeret fra sin Tornerosesøvn, og via sit netværk og kringlede omveje endte Philips Thornhills stemme i ørerne på Chief1:

- Jeg fik at vide i midten af december, at det var mig, der skulle synge sangen, men jeg skulle holde det hemmeligt frem til den 26. januar, hvor DR offentliggjorde det officielle musikprogram. Det var svært. Det var kun min familie og en enkelt ven, der måtte vide noget, forklarer Philip Thornhill og læner sig henover bordet:

- Det var virkelig svært ikke at sige noget. For indvendigt gik man jo med hænderne over hovedet. Så det var en forløsning, da det blev officielt.

De sidste dage har været ud over det sædvanlige for Philip Thornhill, men i sin skræddersyet tweed-jakke ligner han én, der har det nogenlunde:

- Det har været hektisk, men der har været vildt fedt. Man er jo bare inde i en boble, hvor der bare er fart på. Men det er sammen med professionelle mennesker, som har styr på det hele. Og alle er jo på ens side, understreger Philip Thornhill, inden han fortsætter:

- Og så er det jo bare fedt at få lov til at stå på en så stor scene.

Philip Thornhill tænker ikke på, at han om ganske få timer skriver et nyt kapitel i en 60 år gammel Grand Prix-tradition, hvor pophits, rejehop og Tommy Seebachs krøller dominerer Hall of Fame.

- Nej, jeg tænker i hvert fald ikke, at jeg behøver at leve efter deres standarder. Melodi Grand Prix udvikler sig hele tiden, og det gør det også i år. Og det er måske til vores (Anti Social Media, red.) fordel, for vi er knap så meget glitter og konfetti, men derimod mere organiske, vurderer Philip Thornhill, der hverken er eller ser ud til at være nervøs forud for sit livs optræden:

- Jeg er ikke nervøs, men jeg er virkelig spændt. Og jeg glæder mig rigtig meget. Vi (Anti Social Media, red.) hviler ret godt i vores show og det, vi skal på scenen, og vores optræden har siddet i skabet indtil videre. Det giver os en tryghed. Det vigtigste for mig og bandet er ikke at vinde. Det vigtigste er at gøre det bedste, vi kan, og så må vi se, hvad der sker. Man skal give alt, hvad man har. Det gør jeg altid. Og hvis ikke - hvis man kun gjorde tingene halvt - så ville jeg være træt af mit liv.

Men nu er det tid til at komme i sminkerummet, skifte tøj og drikke mere kamille-te før showstart.

Klokken 17.00: Publikum ankommer

Selvom der formelt set er tale om et nationalt anliggende, så er Dansk Melodi Grand Prix også en lokalforankret begivenhed. Tre timer før, showet starter, møder de første gæster op til for-fest i Gigantium. Her skal der indtages mad og drikke, ligesom kroppen og stemmebåndet skal varmes op ved hjælp af et danseband. Middelfarts Lonnie Devantiers "Hallo hallo", vindersangen fra 1990, er det første nummer, der forlod scenekanten. Det skulle vise sig at være et musikalsk tegn på succes for Philip Thornhill.



Klokken 19.41: Publikum varmes op

Stemningen blandt de 6000 festglade publikummere gik fra festlig lørdag til infernalsk ekstase, da de blev varmet godt og grundigt op forud for showets start. Stemningen stak dog helt og aldeles af, og mindede mest af alt om en religiøs håndspålæggelse, da værtsparret Jacob Riising og Esben Bjerre stemplede ind på scenen. DR's underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, kunne på det tidspunkt næsten ikke være inde i sin egen krop af begejstring.

Klokken 21.59: Sejren i hus

Da det to timer lange show nærmede sig sin afslutning, og Esben Bjerre stod med slutresultatet i hånden, herskede der åndeløs spænding i salen.

Men så lød meldingen:

- ANTI SOCIAL MEDIA!

Esben Bjerre kastede sit manuskript op i luften, og sejrsfesten var skudt i gang.

Efter en reprise af vindernummeret blev Philip Thornhill gelejdet væk fra publikum, ind på en svalegang og i expresfart sendt i retning af presserummet, hvor den danske verdenspresse ventede med mikrofoner, kameraer og champagne.

65 minutter senere forlod en storsvedende Philip Thornhill de ligeså storsvedende journalister. En nattelang efterfest ventede lige rundt om hjørnet, hvor Philip Ørting Russell Thornhill - den 19-årige dreng fra Middelfart - var det helt naturlige omdrejningspunkt.