Kai Nielsens 100 år gamle skulptur ”Granittøsen” er pakket ind i papir. Materialet er lagt helt tæt ind, så alle skulpturens unge kvindelige former træder frem i en ny og mere porøs udgave.
Når papiret om lidt bliver klippet op igen, skal det placeres på gulvet rundt om skulpturen. Som om skulpturen er væltet og gået i mange stykker.
På samme måde har kunstneren Peter Callesen pakket Kai Nielsens ”Marmorpigen” ind i papir, så den originale, hvide skulptur kan placeres over for sin tvilling, der er lavet i 40 gram tyndt japansk papir. Hun er sart og sfærisk.
- ”Marmorpigen” bliver næsten transparent, når hun er lavet af papir. Det tilfører skulpturen en anden skrøbelighed, siger Peter Callesen.
At han arbejder i papir er ingen tilfældighed. Han kan lide et materiale, som er hverdagsagtigt og let at få fat i. Som har et element af umiddelbarhed og leg over sig, og som er så skrøbeligt, at man står med en fornemmelse af, at bare man nyser, forsvinder det hele for øjnene af én.
”Skindød” er titlen på hans soloudstilling på Faaborg Museum, som den nye papirudgave af ”Marmorpigen” og ”Granittøsen” skal være klar til.
Peter Callesen kan godt lide ordet - skindød. Det er netop dét, hans papirkunst er, synes han:
- Mine ting er umiddelbart døde, når man kigger på dem, men når man ser efter, opdager man, at de også indeholder liv.
Fra to til tre dimensioner
At arbejde i papir begyndte som en umulighed for Peter Callesen for mere end 10 år siden. Dengang arbejdede han som performancekunstner, og en dag fandt han på at drille sit publikum ved på et A4-ark at tegne et slot, som man umiddelbart kunne klippe ud og samle, men som ved nærmere eftersyn ikke var så let endda. Med vilje gav han slottet så tilpas mange og små detaljer, at det rent konstruktionsmæssigt ikke burde kunne lade sig gøre at samle det.
Til gengæld blev han også opmærksom på, hvordan man kan fortælle store historier med det mest simple materiale. Han blev grebet af idéen om at klippe noget ud af en todimensionel plade og forme det til noget tredimensionelt.
- Jeg siger tit, at mine ting er så tæt på ingenting, man rent værdimæssigt kan komme, fordi det er så simpelt og almindeligt et materiale, jeg bruger.
- Bliver det ikke, som jeg vil, kan jeg altid tage et stykke papir mere, og jeg synes, at det som kunstner giver mig større frihed til at arbejde med de store eksistentielle tematikker, end hvis jeg skulle støbe det i bronze
- Jeg synes, det er interessant, at selv et stort drama kan finde sted på så lille et areal som et A4-papir.