De rige fynboer rykker vestpå

Af:   Birgit Bakkær

25. september 2016

Store dele af Odense og Østfyn hører ikke længere til de rigeste på Fyn. I stedet er indkomsterne steget mod vest. Det viser en omfattende kortlægning, som Fyens Stiftstidende har lavet. Den giver et unikt indblik i, hvor de rige og fattige fynboer bor
Mød det unge lægepar, der har sagt farvel til bylivet i Odense og taget turen mod vest


Her bor de rige fynboer

Den fjerdedel af de fynske sogne, hvor beboerne har den højeste gennemsnitlige indkomst, har forrykket sig markant i løbet af 25 år.

Den rigeste fjerdedel af sognene

Midt i Odense står luften helt stille denne steghede septemberdag, da 31-årige Sebastian Nyby Nielsen sætter sig ind i sin Nissan Qashqai efter en vagt på sygehuset i Odense. Trafikken på motorvejen glider pænt, selv om mange er på vej hjem fra arbejde, og efter 40 minutter kan den unge læge svinge ind i indkørslen ved det hvidkalkede stråtæktshus på Føns Strandvej i udkanten af Middelfart Kommune.

Her har han og kæresten Julie Brandt, der også er læge, boet i et halvt år. Og ikke et sekund har det unge lægepar fortrudt, at de sagde farvel til lejligheden i beton-højhuset i Odense og har købt deres første hus i den lille landsby tæt på strand og skov.

I mange af de andre huse i Føns bor også familier med gode lønninger, og sognet er et billede på en udvikling, hvor fynboer med høje indkomster i stigende grad bor i Middelfart-området. Især naturskønne områder som Strib, Røjleskov og Føns trækker. Til gengæld hører en række Odense-sogne nu til de fattigste på Fyn, og også mange østfynske sogne har tabt pusten siden velmagtsdagene med Lindøværftet som garant for høj beskæftigelse.

Det viser en omfattende kortlægning af indkomsterne i samtlige 234 fynske sogne, som Fyens Stiftstidende har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Fra højhus til landidyl

I Føns er gennemsnitsindkomsten for personer over 16 år vokset med 164 procent de seneste 25 år og er på 332.131 kroner, hvilket placerer sognet i top ti over de rigeste sogne på Fyn.

Hvad de unge læger på Fønsvej tjener, ønsker de ikke at oplyse. De er begge i såkaldte uddannelsesstillinger. Hun på sygehuset i Svendborg, og han altså i Odense. I det videre karriereforløb er målet at blive speciallæger.

- Og her ligger Føns meget centralt, da det udover sygehusene på Fyn vil være muligt blandt andet at køre til sygehusene i Vejle, Kolding, Esbjerg og Aabenraa, siger Julie Brandt, der sammen med den netop hjemvendte kæreste inviterer om i den store have, hvor æbletræet bugner, og hunden Eiluf har taget plads i skyggen under havebordet.

Den lille bulldog spiller også en rolle i beslutningen om at købe i hus.

- Da vi fik hunden, ville Julie gerne have et hus med have, siger Sebastian og skæver over mod kæresten gennem de seneste tre år.

I første omgang var de på kig efter et hus i Odense.

- Flere af vores kolleger bor i Dalum og i Hunderup-kvarteret, men her er husene meget dyre, og vi ville ikke bo i et almindeligt parcelhus i en af forstæderne, siger Sebastian.

En dag dukkede huset i Føns så op på boligsiden.

- Jeg tænkte først, at det godt nok var langt ude, men da vi så kørte hertil og så huset, faldt vi pladask for det. Også fordi vi ikke behøvede at lave forbedringer. Alt er, som vi gerne vil have det, siger hun.

Huset er på 200 kvadratmeter og grunden næsten 2000. Hele herligheden kunne erhverves for 3,4 millioner kroner.

- Det er dyrt af et hus på landet, men langt billigere end vi kunne få et tilsvarende hus for i Odense, siger Sebastian.

Udover huset var det også i meget høj grad den naturskønne beliggenhed ikke langt fra motorvej, der talte.

- Når jeg drejer fra mod Føns og kan se vand på den ene side, falder roen over en, siger den unge læge.



Fra huset er kun få hundrede meter til Føns Vig, hvor der denne usædvanligt varme septemberdag er flere badende.

- Vi droppede også at tage på rejse i sommer. Vi følte jo, at her er som at være i sommerhus, siger Sebastian, der dykker i fritiden.

Ellers er det to bymennesker, der er flyttet på landet. Han er vokset op i Odense og har læst på universitetet her, mens hun har haft sin barndom i Aarhus og har studeret i København. Det er også her, at mange af vennerne er.

- Så vi føler egentlig ikke, at vi siger farvel til en masse ved ikke at bo i Odense. Det er alligevel meget begrænset, hvor meget vi er gået på café og har brugt kulturtilbuddene, siger Sebastian.

Flytningen har dog betydet, at det har været nødvendigt at investere i en bil nummer to. En lille time bruger Julie på at køre til arbejdet i Svendborg, og trods herlighedsværdierne på Sydfyn har et huskøb her ikke været på tale.

- Det skyldes de bedre karrieremuligheder ved som nu at have både Fyn og en del af Jylland indenfor køreafstand. Den gode infrastruktur med beliggenheden tæt på motorvej og togforbindelse har været helt afgørende, siger hun.

Motorvejen trækker

I afdelingen for regional udvikling i Region Syddanmark hæfter analysechef Rune Stig Mortensen sig også ved betydningen af natur, infrastruktur og et stort arbejdspladsopland.

- Folk er i stigende grad parat til at pendle langt. Det harmonerer fint med, at hele Middelfartområdet er blevet mere attraktivt for folk med høje indtægter, da der er en række jobmuligheder i Trekantsområdet, ligesom både arbejdspladser i Odense og Jylland kan nås, siger han.

Analysechefen peger på, at mange tror, at de veluddannede og rige søger mod byerne.

- Men de største gennemsnitlige husstandsindkomster på Fyn findes typisk i mindre bysamfund og på landet, hvis man ser på et detaljeret geografisk niveau, siger han.

Udviklingen bekræftes af Fyens Stiftstidendes kortlægning. For 25 år siden var seks sogne i Odense med i top ti over de rigeste sogne på Fyn. I dag gælder det kun Thomas Kingos Sogn med kæmpe villaerne i Hunderup-kvarteret. I stedet er flere kystnære landområder med i top ti.

Ses på den rigeste fjerdedel af de fynske sogne klumper mange af dem også sammen tæt på E20. Dog med undtagelse af flere af områderne tæt på motorvejen mellem Odense og Nyborg, hvor byer som Ullerslev og Nyborg ikke længere tilhører den rigeste fjerdedel af de fynske sogne, selv om Storebæltsbroen er kommet.

Broen har imidlertid ikke været en magnet for nye virksomheder hverken på den ene eller anden side af Storebælt. Tværtimod er Vestsjælland blandt de fattigste områder i Danmark, og i Nyborg er flere store virksomheder som Lynfrosten lukket.

Ole arbejder i København

Tilbage i Føns kan en af de andre tilflytterfamilier måske give en del af forklaringen på, hvorfor Nyborg-området ikke tiltrækker højtlønnede på samme måde som de naturskønne områder ved Middelfart. Ole Back og hans hustru besluttede for fire år siden, at de efter 15 år i København og med udsigt til barn nummer to ville væk fra hovedstaden for at få mere plads og komme tættere på vand og natur.

Dengang som nu arbejder han i en medicinalvarevirksomhed i København, men Østfyn var slet ikke inde i billedet ved valg af bopæl.

- Som farmaceut er jeg indstillet på at skulle skifte arbejde flere gange, og en bopæl i Trekantområdet giver en række muligheder. Det er jo i køreafstand til både Odense, Aarhus, Vejle og andre byer, siger han.

Også jobmulighederne talte for hustruen, der er socialrådgiver og var på barsel, da de flyttede til Føns. Siden er endnu et barn kommet til, så familien tæller tre børn på 1,4 og 6 år.

- Derfor har det haft stor betydning, at der er en daginstitution i landsbyen. Vi kan bare gå hen og aflevere børnene i stedet for at bruge en masse tid på transport, som vi skulle have gjort i København, siger Ole Back, der flere dage har mulighed for at arbejde hjemmefra.

Føns har hverken skole eller dagligvareforretning, men tilgengæld foregår masser af aktiviteter, der ryster landsbyen sammen. Hver måned skifter beboere for eksempel til at stå for fællesspisning, og sidste gang var det familien Back, der sammen med kokke-debutanterne Julie og Sebastian lavede krabbesuppe, en kødret og dessert til 90 mennesker.

- Vi anede ikke, at her var så meget socialt liv. Det er bare en ekstra bonus ved at flytte hertil, siger Sebastian, mens Julie peger på hækken i haven, hvor der nu er lavet et hul, så bulldoggen Eiluf frit kan løbe ind til sin firebenede legekammerat hos naboen.

Tidligere på dagen har formanden for landsbyens lokaludvalg, 70-årige Jette Erichsen, haft besøg af seks damer i strikkeklubben, og senere på ugen står den på bowling for Fønsinerne. Det er en uformel sammenslutning af alle landsbyens kvinder, der skiftes til at stå for sociale og kulturelle aktiviteter.

Jette Erichsen har selv boet 33 år i Føns og har bemærket, at flere med gode indkomster er flyttet til, hvilket blandt andet kan aflæses på huspriserne. På Føns Strandvej et par huse væk fra lægeparrets står et hus for eksempel til salg for 3,8 millioner kroner.

Og hvis et sogn som Føns først begynder at tiltrække veluddannede, er der en tendens til, at flere kommer til.

- Vi ser ofte en form for klyngedannelse, siger analysechefen fra Region Syddanmark, Rune Stig Mortensen.

Odense røget i bund

Middelfart Kommune er i dag den kommune, der har de højeste gennemsnitsindkomster på Fyn. For 25 år siden var det Kerteminde Kommune, skarpt forfugt af Odense. I dag bunder Odense listen, hvis ses bort fra Ærø og Langeland. En af forklaringerne kan være, at Odense i dag har en af landets højeste ledighedsprocenter.

Stadsdirektør i Odense Kommune Stefan Birkebjerg Andersen peger desuden på, at antallet af studerende i Odense er vokset kraftigt og dermed trækker den gennemsnitlige indkomst ned.

- Men vi kan så glæde os over, at en relativt stor del af de unge bevarer en tilknytning til Odense, og at en stor del flytter til andre fynske kommuner, så vores uddannelsesinstitutioner er med til at gøre Odense til regionens vækstmotor, siger stadsdirektøren.

Spørgsmålet er da også, om det ikke kan være ligegyldig, hvor de rige og fattige bor på Fyn. Svaret fra analysechefen i afdelingen for regional udvikling er et klart nej.

- Høje indkomster giver skattekroner og mulighed for gode skoler, børnehaver og andre tilbud, der er med til at skabe gode liv. En kortlægning af bopæl og indkomster er et vigtigt instrument at føre politik på, siger Rune Stig Mortensen.

Der er dog næppe heller nogen tvivl om, at Odense-borgmester Anker Boye gerne ville have beholdt det unge lægepar fra Føns som skatteborgere i kommunen. Kommunen har netop fået Indenrigsministeriets ja til at sætte skatten op, fordi det kniber både at kunne have et højt serviceniveau i børnehaver, skoler og ældrepleje, samtidig med at der foretages kæmpeinvesteringer i bymidten for netop at være tillokkende for nye beboere.

Naturen ved Føns har Odense dog svært ved at konkurrere med, og lige nu er det en dukkert i havet, der frister Sebastian i det 27 grader varme septembervejr.




Grafik: Mikkel Damgård Petersen

Kilde: Tallene er leveret af Danmarks Statistik specielt til Fyens.dk

Data: Jesper Beenfeldt

* Indkomsten, som kortlægningen tager udgangspunkt i, er den såkaldte personindkomst. Det vil sige løn, dagpenge, honorarer, pension, overskud af egen virksomhed osv. Lejeværdi af egen bolig og fradrag for renteudgifter er ikke regnet med i tallet.




Er dine naboer rige eller fattige?

Herunder kan du i detaljer se, hvilke samfund på Fun, der har øje indtægter, og hvor indkomsten er lavest. Tryk på det sogn, du vil se detaljer for, for at få flere oplysninger.