Robotbørn indtager Odense

Nogle går til spejder, andre til klaver, og nu kan fynske børn også dyrke robotteknologi i deres fritid. En ny, odenseansk forening tilbyder nemlig 10-18 årige ugentlig undervisning i og leg med robotter - og det med stor succes

Legoklodser i diverse farver og former, ledninger og andre elektroniske dimsedutter ligger spredt udover bordet foran Thias Schou, 14, og Caspar Mylius, 15.

Sammen med cirka 20 andre børn og unge med interesse for teknologi er de to teenagere mødt op på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU for at bygge videre på den lille robot, der lige nu står stille på bordet. Det har de gjort hver uge, siden foreningen Teknologiskolen, som netop tilbyder undervisning i robotteknologi i børnehøjde, startede op i september.

- Vi kan begge godt lide sådan noget med teknologi, så da vi hørte, at vi kunne sidde nørkle med det i vores fritid, sprang vi til. Der var ikke nogen af os, der gik til andre ting før, men det her var lige noget for os, fortæller Caspar Mylius, mens han leder efter den helt rigtige legoklods i kassen ved siden af sig.

- Det er bare vildt sjovt og hyggeligt at sidde og rode med det sammen med andre, tilføjer makkeren.

Thias Schou og Caspar Mylius har været med i Teknologiskolen fra start. De bygger på en robot sammen.
Thias Schou og Caspar Mylius har været med i Teknologiskolen fra start. De bygger på en robot sammen.
Robotterne har en sensor, der gør, at de at køre efter en sort streg på gulvet.
Robotterne har en sensor, der gør, at de at køre efter en sort streg på gulvet. Her ses Caspar Mylius og Thias Schou sammen med en af Teknologiskolens mange frivillige.
Underviser Jørgen Christian Larsen bruger cirka de første tyve minutter på at instruere børnene i dagens program.
Underviser Jørgen Christian Larsen bruger cirka de første tyve minutter på at instruere børnene i dagens program.

Savnede selv lignende tilbud

Ved tavlen for enden af lokalet står robotingeniør og adjunkt ved SDU Jørgen Christian Larsen og tegner og fortæller. Ord som servomotorer, programmeringskoder og vinkelgrader flyver ud af munden på ham, alt imens der lyttes intenst fra tilskuerrækkerne.

Det er ham, der sammen med sin kollega Jacob Nielsen og masse frivillige har startet Teknologiskolen. De to initiativtagere betegner sig selv som ”voksne legebørn,” der godt kan huske, hvordan det var at være barn og ung med interesse for teknologi, og netop det er da også grunden til, at de nu har etableret foreningen.

- Vi havde længe talt om, at vi selv savnede tilsvarende aktiviteter, da vi var børn. Vi havde begge gået til elektronik i ungdomsskolen, men egentlig undervisning og lidt mere end det her med at sidde og pille ved et stykke elektronik var der ikke noget af dengang, og da vi fornemmede, at der heller ikke var så meget af den slags i dag, besluttede vi at gøre noget ved det.

- Der findes klubber for alt lige fra fodbold til fægtning, så hvorfor ikke også en for teknologi, spørger han retorisk.

Teknologiskolen

Teknologiskolen er frivillig forening, der består af Jacob Nielsen og Jørgen Christian Larsen samt en række frivillige, heriblandt studerende fra SDU.

Foreningens medlemmer betaler et kontingent, og derudover finansieres projektet af sponsorer.

Foreningen har 50 medlemmer - hovedsageligt drenge - i alderen 10-18 år. De er fordelt på to hold, der hver især undervises en gang om ugen. De holder til på SDU, men har ellers ikke noget med universitetet at gøre.

Kæmpe opbakning

Teknologiskolen har haft vind i sejlene fra starten, og allerede kort tid efter foreningen var blevet en realitet, væltede det ind med tilmeldinger.

- Vores forhåbning var, at der ville komme en ti-femten børn, og så havde vi været tilfredse, men allerede inden vi havde mødtes første gang, var der 35 tilmeldte. Næste gang var vi over 50, og så blev vi simpelthen nødt til at oprette to hold i stedet for et, siger Jørgen Christian Larsen.

Og det er ikke bare børnene og initiativtagerne selv, der synes, Teknologiskolen er en god idé. Også det fynske erhvervsliv har bakket massivt op om projektet med sponsorater, og grundet den store opbakning alle vegne fra har de to lektorer nu store planer om at udvide foreningen allerede fra næste efterår.

- Lige nu er vi ved at planlægge et overbygningsforløb til de hold, der slutter nu. Derudover er der nogle af vores frivillige, som er ved at starte et app-udviklingsforløb, og det kan sagtens være, at vi kommer på mere endnu, røber Jørgen Christian Larsen, der på alle måder er godt tilfreds Teknologiskolen første sæson.

- Vi har fået større opbakning, end vi nogensinde havde turdet håbe på. Vi kunne ikke have ønsket en bedre start, og det er fedt at mærke den opbakning vi møder i erhvervslivet, fra deltagerene og alle vores hjælpere.

Udgivet den 19/02-2016.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *