Bistroblus i kolde lokaler

Smagfuld brasserie-mad, god vin og lækker kaffe. Druen & Bønnen lever op til navn og intentioner, hvad mad og drikke angår. Stemning er dog en mangelvare

På en aften, hvor Odense officielt har taget hul på julen, er der ikke megen hygge at komme efter på Druen & Bønnen. Solide serveringer sikrer dog en mindeværdig aften og smil på hjemturen.

Vi ankommer sent. Der er ikke voldsomt travlt en lørdag aften taget i betragtning, så vores bordbestilling er uden betydning. Med et anstrengt smil får vi besked på, at vi frit kan vælge en plads.

Inde bagved - i restaurantlokalet med de karakteristiske kohudsbeklædte bænke og stole - er gæsterne godt i gang med hovedretten eller desserten. Der er flere ledige borde, men belysningen er lige så klinisk som i et venteværelse hos tandlægen.

Vi går tilbage til de dugbeklædte borde i caféen. Her er belysningen ikke meget bedre, men i det mindste kan man kigge ud på Flakhaven, hvor rådhuset med det nyligt tændte træ er klædt i julens varme glød.

 

Den lille sult
Jeg henter et levende lys fra et af de ledige borde. Ud af højtalerne strømmer Bing Crosbys ydmyge ønske om en hvid jul, og så småt begynder hyggen at sænke sig.

Vi bestiller en flaske Roblin Sancerre Origine 2013 og en snacktallerken til deling. Vi får ikke meget for 75 kroner. Et par skiver for­holds­vis ordinær fennikelpøl­se, en lille håndfuld kvalitetsoliven, et par soltørrede tomater, en syretung og olieret tomat-tapenade samt to stykker ost. Det eneste af interesse på tallerkenen er osten: En dejlig nøddeagtig comté - et levn fra beaujolais nouveau-aftenen torsdagen forinden.

Til gengæld er den grønne porre-aioli et spændende bekendtskab. Mild og alligevel med kant fra porrerne. Der er kamp om den lille skål, og vi må bede om ekstra brød. Vinen er tør, mineralsk med god syre og masser af frugt i næsen.

Den lange svømmer
”A Christmas Song” med Nat King Cole tager over på lydsiden. Vi lader os dog ikke forføre af de mange juleklassikere på playlisten eller stemningen fra Flakhaven. Frem for julemenuen vælger vi et par á la carte-hovedretter.

Jeg springer ud i ukendt farvand med ”Dagens svømmer”. Fisken viser sig at være en lange; den er i familie med torsken, men er mere fast i kødet, hvilket gør den velegnet til stegning. Min er meunierestegt, hvilket bare betyder, at fisken er vendt i mel og stegt i brunet smør. Havde de tre, flotte stykker fået et halvt minut mere på panden, ville de have været perfekte. Dertil bagte rodfrugter, yams, jordskokker, gulerod, pastinak - med mør midte og karamelliseret kant - og bitterhed fra grønkålen. Og så en dejlig kraftig og havsalt beurre blanc. Det hele bliver en anelse tungt af en fiskeret at være, men retten er saftsuseme fuld af smag.

Min ledsager får unghanbryst. Vakuumtilberedt ved lav varme med smør, citron og rosmarin. Mørt som bare fanden. Garnituren er de samme rodfrugter, som jeg får. De passer bedre til fuglen end til fisken. Og selv om jeg kan se den økonomiske ræson i at bruge det samme tilbehør til begge retter, virker det idéfattigt.

En lille forskel er der dog. I stedet for kartofler er der tortellini på min ledsagers tallerken. De mangler lige det sidste i at være al dente. Tomatsaucen, som jeg har svært ved at dechifrere rent smagsmæssigt, er mild og cremet. Men godt smager det. Så godt, at vi vælger et par desserter. De holder begge samme høje niveau som hovedretterne.

Jeg får chokoladekage. Luftig chokolademousse oven på en dejlig svampet bund. Chokolade på chokolade uden at det bliver tungt og kvalmt. Vaniljeisen er udtryksløs og uden vilje, men solbærcremen spiller ind med uundværlig syre, og de små kugler melon tager lige toppen af det hele. Min ledsager hopper på frangipane - en fransk mandeltærte med æblekompot, mokkais, karamel og crumble. Smilet på den anden side af bordet siger det hele.

Til desserten får vi en lille kande stempelkaffe - fairtrade naturligvis - og efter de fire minutter, det nu tager for den slags kaffe at mande sig op til optimal fylde, kan vi smage meningen med anden del af spisestedets navn. På dette tidspunkt har vi for længst glemt alt om den lidt afvisende belysning og ditto betjening. Maden i sig selv er alle fire stjerner værd.

Samlet vurdering

Druen & Bønnen, Odense
(Prisniveau: Mellem)
Vestergade 15
5000 Odense C
tlf. 66 11 18 13
www. druenogboennen.dk

Druen & Bønnen er en café i hjertet af Odense, der serverer brasserimad af højkvalitet. Stedet kunne godt skrue lidt op for charmen, både hvad indretning og betjening angår, men mad og drikke er fire stjerner værd i sig selv.

Maden
Formiddag og eftermiddag byder på café-classics som brunch, sandwich og salater. Om aftenen bliver der tændt op under bistroblusset med velkendte retter som løgsuppe og braiseret kalveskank. Det er mad med smag. Råvarerne holder et fint niveau og bliver behandlet med omtanke.

Drikkevarer
Ikke specielt mange vine på menukortet - stedets navn taget i betragtning. Kaffe og te i alle afskygninger. Fynsk fadøl fra Willemoes samt forskellige økologiske safte og sodavand.

Indretning
Stilrent og køligt med hvide vægge pyntet med enkelte kunstværker. Duge på bordene, behagelige stole. Belysning som en café, der gerne vil have folk ud efter en travl aften.

Service
Betjeningen var høflig, men en anelse for tilbagelænet på en aften, hvor der ellers ikke var meget at se til.

Regningen
Den lille sult: 75 kr.
Dagens Svømmer:195 kr.
Unghanebryst: 195 kr.
En flaske hvidvin: 375 kr.
Chokoladekage: 75 kr.
Frangipane: 85 kr.
Kaffe (lille) 40 kr.
I alt: 1040 kr.

Udgivet den 27/11-2015.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *