Studehandel sikrede Thorborg-firma to millioner skattekroner

Af:   Jonas Ancher NyengTore Bønke JeppesenStefan Brix

01. november 2016

En højtprofileret dobbeltkoncert med to verdensnavne i 2015 var omdrejningspunktet for en underhåndsaftale mellem Odense Kommune og rigmanden Niels Thorborgs Odense Sport & Event. En aftale, der resulterede i, at millioner af skattekroner landede i koncertarrangørens pengekasse. I dag kan kommunen ikke dokumentere, at skatteborgerne i Odense fik noget som helst for pengene.


Et mundtligt løfte om et kommunalt tilskud på op mod fem millioner kroner til en koncert med Sting og Paul Simon i 2015 har efterladt Odense Kommune med et forklaringsproblem, der ifølge flere forvaltningseksperter kan få store konsekvenser for både kommunen og den fynske rigmand Niels Thorborgs firma, Odense Sport & Event (OSE).

Fyens Stiftstidende kan i dag afsløre, hvordan de to tætte samarbejdspartnere måtte være særdeles kreative for at kunne give virksomheden de lovede millioner, og hvordan man til sidst endte med at overføre to millioner skattekroner til selskabet som betaling for ydelser, som kommunen ikke kan dokumentere har fundet sted.

Odense Kommune undskylder sig med, at modydelserne ikke er blevet journaliseret i det kommunale system, men fastholder, at odenseanerne har fået noget for pengene. Det er bare langt fra godt nok, lyder det fra førende eksperter i offentlig forvaltning.

- Det er et lovbrud. Hvis man efter lang tids søgning efter mails og materiale stadig ikke kan finde noget, må man gå ud fra, at det ikke findes, fastslår Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Vi har fået aktindsigt i en omfattende mailkorrespondance mellem kommunen og OSE, der har den fynske erhvervsmand Niels Thorborg siddende for bordenden som hovedejer og bestyrelsesformand. OSE ejer blandt andet fodboldklubben OB, Odense Congress Center samt koncertarrangøren JVB og er Fyns største leverandør af events og oplevelser.

Det er igennem denne korrespondance og ud fra kommunens egne forklaringer i forbindelse med avisens aktindsigter, at vi nu kan kortlægge forløbet.



Et mundtligt tilsagn

Den tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen indgår aftalen med OSE-ledelsen i februar 2014. Det sker som et mundtligt tilsagn, der ikke bliver formaliseret og underskrevet af parterne.

Kommunens nye vækstpartnerskab, Odense&Co, overtager herefter kontakten til OSE. Fra start står det klart, at koncerten vil give et dundrende underskud på flere millioner kroner uden tilskuddet, fordi der kun er plads til 4.500 mennesker i OSE’s Sparekassen Fyn Arena, hvor koncerten skal afholdes. Tilskuddet svarer til 1000 kroner pr. billet ved udsolgt. Publikum kan købe billetterne for mellem 495 og 1395 kroner.

I sommeren 2014 skriver daværende udviklingschef i OSE, Tue Kempf, til Ronnie Hansen, der netop er tiltrådt som eventchef i Odense&Co., med ønske om, at det mundtlige tilsagn omsættes til en formel, skriftlig aftale.

I det første udkast til en aftale fra OSE består støtten af et kommunalt tilskud på 4,75 millioner kroner. Det er næsten dobbelt så meget som den årlige støtte til musikfestivalen Tinderbox, der tiltrækker op til 30.000 mennesker. Ronnie Hansen svarer, at han skal have en juridisk godkendelse af aftalen og protesterer samtidig over OSE’s priser i budgettet_

”Vi er simpelthen nødt til at få analyseret de produktionspriser. De er afsindigt høje. I er jo oppe og kunne måle jer med den mindste Parken-opsætning.”

Garanteret dækning

Vi kan se af kommunens aktindsigt, at aftalen bliver gransket af kommunens egne jurister samt advokatfirmaet Horten, men Odense Kommune har valgt at afslå vores anmodning om aktindsigt i de juridiske vurderinger, som kommunen får i løbet af efteråret 2014. Vi ved derfor ikke, hvordan juristerne forholder sig til tilskuddet på 4,75 millioner kroner til en enkelt koncert med plads til 4500 mennesker. Men vi ved, at aftalen pludselig ændrer sig. I stedet for ét stort tilskud til OSE, deles beløbet nu op i et sponsorat på én million kroner og en underskudsgaranti på 3,75 millioner kroner.

Det er også denne model, der bliver meldt ud i offentligheden. Man fortæller dog ikke, at koncerten er budgetteret med et million-underskud, der er på størrelse med garantien fra kommunen. OSE er altså alligevel sikret det fulde beløb på 4,75 millioner kroner og løber ingen risiko ved at afholde koncerten. Derudover vil OSE have omkostninger ind i budgettet for 430.000 kroner. Eventchef Ronnie Hansen protesterer igen:

”Jeg har juristerne på den – den store indtægt til jer kommer ikke til at gå igennem.”

Tue Kempf begrunder det med, at det nye udkast til en aftale ikke lever op til den oprindelige aftale om et kommunalt tilskud på 4,75 millioner kroner. Ronnie Hansen holder fast:

”I må sætte jer ned i OSE og beslutte, om koncerten skal være en del af et langsigtet, udviklingsorienteret partnerskab for vækst med oplevelser i Odense – til gavn for både jer og Odense – eller om det skal være en one-off mulighed for jer for en marginal-indtægt,” skriver eventchefen.

Stefan Birkebjerg Andersen (t.v.) tog pr. januar 2015 over efter tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen (t.h.) og forsøgte herefter at rede trådene ud, efter Clausens løfte til Odense Sport & Event.

Ny stadsdirektør tager over

Der er stadig ikke lavet nogen skriftlig aftale om koncerten, da Stefan Birkebjerg Andersen tiltræder som stadsdirektør i januar 2015. Den 27. januar modtager han derfor en mail fra OSE’s direktør, Ole Bang Nielsen med kopi til ejer og bestyrelsesformand Niels Thorborg, hvor der redegøres for forløbet.

”Arbejdet ender op i en model, som indeholder et sponsorat, en underskudsgaranti (som i parentes bemærket og i sagens natur vil blive trukket max., hvilket alle er med på!), og i forlængelse heraf aftales det, at OSE’s resultat på 0,3 millioner kroner ”overføres til anden aktivitet”,” står der i mailen til stadsdirektøren, uden at det fremgår, hvad der menes med ”anden aktivitet”.

Det fremgår også, at forhandlingerne er trukket ud, fordi personer i Odense&Co har ment, at det samlede støttebeløb er uforholdsmæssigt stort i forhold til koncertens tilskuertal og omtale, og at der derfor ”må forventes negative reaktioner i offentligheden,” men:

”At det kunne blive et problem har været kendt af alle parter helt fra starten,” skriver OSE’s direktør Ole Bang Nielsen.

Stefan Birkebjerg Andersen vender tilbage med et nyt udkast til en aftale – otte dage før koncerten med Sting og Paul Simon finder sted. Underskudsgarantien er nu sat ned til 1,5 millioner kroner, mens sponsoratet holdes fast på en million kroner. Det møder ingen protester fra OSE. Der findes ifølge Odense Kommune ingen korrespondance om forhandlingerne. Aftalen bliver endeligt underskrevet den 16. marts – dagen før koncerten.

Da Sting og Paul Simon går på scenen den 17. marts 2015, er der altså lavet en formel aftale om et sponsorat på en million kroner og en underskudsgaranti på kun 1,5 millioner kroner, som med sikkerhed vil blive udbetalt. En aftale, der samlet set giver OSE to millioner kroner mindre end i den oprindelige aftale.

Koncerten blev afholdt i Sparekassen Arena Fyn, der har plads til 4500 mennesker. Der var fuldstændigt udsolgt til koncerten.

Underhåndsaftale til to millioner kroner

Der findes dog to millioner gode grunde til, at OSE ikke protesterer over aftalen. I forbindelse med forhandlingerne har parterne nu lavet en underhåndsaftale uden formalia og underskrifter, der betyder, at Odense Kommune skal betale yderligere to millioner kroner til Thorborgs selskab, så den samlede betaling alligevel lander på 4,5 millioner kroner.

I forbindelse med vores aktindsigt har Odense Kommune erkendt, at der er en direkte sammenhæng mellem den formelle aftale om koncerten og underhåndsaftalen om betalingen af yderligere to millioner kroner til Niels Thorborgs virksomhed.

Underhåndsaftalen indeholder følgende elementer:

Kommunens sponsorat til fodboldklubben OB øges med en million kroner henover tre år, og kommunen køber rådgivning og andre ydelser af OSE for den sidste million.

Men da OSE en lille måned efter koncerten begynder at presse på for betalingerne, genopstår diskussionerne med eventchef Ronnie Hansen fra Odense&Co. Derfor vælger OSE til sidst at gå direkte til stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen.

”Vi har lidt problemer med at få første del af betalingen, og helt ærligt så har vi vist ventet længe nok nu, ikke sandt!?” skriver OSE’s administrerende direktør Ole Bang Nielsen til stadsdirektøren den 13. april 2015.

Tre minutter senere svarer stadsdirektøren.

”Jeg tager mig af det.”

Underskud på tre millioner

En måned sender Ole Bang Nielsen OSE’s regnskab for koncerten til Stefan Birkebjerg Andersen. Odense Kommune har givet afslag på aktindsigt i hele regnskabet, og det er derfor ikke muligt at gennemskue, hvor stor en indtægt OSE ender med at få for koncerten. Vi kan se, at koncerten giver et samlet underskud på 3.029.704 kroner - lidt over 300.000 kroner under det forventede underskud på 3.341.202 kroner, men stadig rigeligt til at udløse hele kommunens underskudsgaranti.

Stefan Birkebjerg Andersen beder chefkonsulent i Odense&Co, Søren Nørgaard Simonsen, om at ”gøre det videre fornødne”, og i en mail fra den 6. maj refereres der for første gang til den underhåndsaftale, der sikrer OSE de sidste to millioner kroner.

”Jeg kan forstå, at du og Stefan har drøftet de overordnede principper og er enige herom,” skriver Søren Nørgaard Simonsen til Ole Bang Nielsen.

Det står nu klart, at de to parter skal være kreative for at finde ydelser, som OSE samlet set kan tjene en million skattekroner på udover det forhøjede sponsorat til OB.

”Dels skal vi have fundet nogle områder, hvor vi kan hente den ”sidste” million,” skriver Søren Nørgaard Simonsen, der i første omgang foreslår, at kommunen køber nogle tekniske planer for nogle koncertsteder og køber overnatninger på Odense Congress Center, når det ikke er fuldt booket.

En lille uge efter holder Søren Nørgaard Simonsen og Ronnie Hansen fra Odense&Co møde med Ole Bang Nielsen. Offentlige myndigheder har i sådan en situation notatpligt, men der findes ikke et referat fra mødet, hvor parterne henter den ”sidste” million.

Direktør for Ole Bang Nielsen pressede i foråret 2015 på for, at Odense Kommune betalte det, som de ifølge aftalen havde lovet Odense Sport & Event i forbindelse med koncerten med Sting og Paul Simon.

Kommunen formulerer fakturatekster

I juni 2015 har OSE endnu ikke fået pengene fra underhåndsaftalen.

Ole Bang Nielsen spørger igen til, hvor langt Odense&Co er nået ”med det juridiske i aftalen”.

Chefkonsulent Søren Nørgaard Simonsen sender ham en redegørelse for de fire ydelser, der tilsammen skal indbringe OSE en million kroner: To gange 300.000 kroner for rådgivning i forbindelse med de planlagte konferencer WHINN og Robobusiness samt 100.000 kroner for rådgivning i forbindelse med kommunens basketball-arrangement NBA 3X. Desuden betaler kommunen 200.000 kroner for udarbejdelsen af tekniske specifikationer for tre koncertsteder og endeligt 100.000 kroner for udarbejdelsen af trafik-, skilte-, sikkerheds- og evakueringsplaner for Tusindårsskoven, hvor musikfestivalen Tinderbox og koncerten med Volbeat skal afholdes.

Søren Nørgaard Simonsen gør det klart, at det ud fra et juridisk synspunkt er vigtigt, hvad der kommer til at stå på fakturaerne fra OSE. Der skal forfattes juridisk holdbart ”prosa”. Han kommer med et forslag, der ender med at stå regningen fra OSE. Således er det køberen, der ender med at formulere teksten på sælgers faktura.

Kommunen spørger, om der skal tilføjes flere modydelser til OB-sponsoratet, når nu kommunen øger betalingen med en million skattekroner over tre år. Ole Bang Nielsen afviser:

”Der skal ikke foretages ændringer i sponsoraftalen – i hvert fald ikke som følge af dette!”

Senere samme måned er OSE ved at miste tålmodigheden. Underhåndsaftalen er stadig ikke udmøntet, fordi eventchef Ronnie Hansen, der står for udbetalingerne af det øgede OB-sponsorat, vil have vurderet værdien af sponsoratet inden betaling. Det går for langsomt for Ole Bang Nielsen, der meddeler, at OSE nu vil sende regningen på den første rate af det forhøjede sponsorat med det samme, selvom der hverken er forhandlet om eller tilføjet nogen modydelser:

”Vi kan ikke vente længere nu. Vi sender i dag en faktura på de første 350.000 kroner med teksten ”Aconto iflg. Aftale” - så må vi tage den finere tekstformulering senere,” skriver Ole Bang Nielsen den 26. juni 2015.

Ingen beviser for arbejdet

De ord bliver ifølge vores aktindsigt de sidste i mailkorrespondancen om underhåndsaftalen. Vi har adskillige gange efterlyst dokumentation for, at kommunen har modtaget ydelser for de to millioner skattekroner, men på trods af den lange sagsbehandlingstid har kommunen ikke fremvist ét eneste bevis for, at ydelserne er leveret.

Ifølge Odense Kommune har der været afholdt en række møder om konferencerne WHINN og Robobusiness, som samlet set har kostet 600.000 kroner, men kommunen har ikke kunnet fremsende én eneste mail, ét eneste mødereferat eller nogen former for time-registreringer i forbindelse med rådgivningen.

I forhold til udarbejdelsen af forskellige planer og tekniske specifikationer, som kommunen har betalt 300.000 kroner for, har Odense&Co sendt nogle løsrevne akter uden dato. Da avisen gentagne gange spørger ind til og søger aktindsigt i, hvornår akterne er blevet sendt til kommunen, viser det sig, at de først blev sendt fra OSE til kommunen to uger efter, at avisen havde søgt aktindsigt i sagen.

Senere er der til sponsoratet af fodboldklubben OB tilføjet en mulighed for at låne et mødelokale på Tre-For Park (nu Ewii Park) samt 2.000 billetter til klubbens hjemmekampe svarende til mere end 100 billetter pr. kamp. Men der findes ingen lovpligtig dokumentation for, at ydelserne er blevet brugt.

Jørgen Clausen

Stadsdirektør i Odense Kommune fra april 2003 til december 2014. Er i dag særlig rådgiver på Syddansk Universitet.

Indgår den mundtlige aftale på vegne af Odense Kommune om at betale et tilskud på 4,5-5 millioner kroner til Odense Sport & Event i forbindelse med en såkaldt ”fyrtårnskoncert” med verdensstjernerne Sting og Paul Simon i marts 2015. Herefter overlader han arbejdet med koncerten til Odense & Co.

Ønsker ikke at kommentere det tilsagn, han gav til Odense Sport & Event i 2014 – heller ikke lovligheden af det. ”Der er handlet, som der er handlet,” siger han.

Stefan Birkebjerg Andersen

Stadsdirektør i Odense Kommune siden januar 2015.

Overtager sagen om dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon ved sin tiltrædelse, hvor han med egne ord hører om den første gang. Tager - efter korrespondance med Odense Sport & Event-direktør Ole Bang Nielsen - initiativ til at finde en aftalemodel, der kan sikre selskabet det fulde beløb, som hans forgænger har givet tilsagn om. Underskriver samarbejdsaftalen med Odense Sport & Event på kommunens vegne og indgår en underhåndsaftale med Ole Bang Nielsen om betaling af to millioner kroner.

Har stillet op til flere interview om sagen og forklaret, at Odense Kommune lavede en samlet aftale på 4,5 millioner kroner om koncerten, der blandt andet indeholdte køb af ydelser. På den måde fik Odense Kommune mest værdi for pengene. Kommunen har dog ikke kunnet levere bevis for, at ydelserne er blevet leveret.

Anker Boye

Borgmester (S) i Odense Kommune fra 1994 til 2005 og igen siden 2010.

Bliver sammen med resten af økonomiudvalget orienteret om, at der er givet et tilsagn til en fyrtårnskoncert på 4,5 millioner kroner på et møde i marts 2014. I teksten til punktet på den lukkede dagsorden står der dog, at det drejer sig om en koncert i forbindelse med HCA-festival i Kongens Have, hvor der kan være langt flere mennesker. Nægter at have været involveret i beslutningerne omkring, at der skulle laves en underhåndsaftale, der skulle sikre Odense Sport & Event to millioner kroner.

Ønsker ikke at stille op til et interview, men fortæller i en mail, at han på et økonomiudvalgsmøde i marts 2014 blev orienteret om, at der var givet et tilsagn på fem millioner kroner til koncerten og at han og resten af politikerne i økonomiudvalget blev orienteret om et sponsorat, en underskudsgaranti og et køb af ydelser hos OSE på et møde i juni 2015.

Ronnie Hansen

Eventchef i Odense & Co under Odense Kommune siden juni 2014.

Er sagsbehandler på aftalen om dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon og advarer i flere omgange om, at Odense Sport & Events omkostninger og indtjening er for høj samt at aftalen kan give kommunen juridiske problemer.

Ønsker ikke at kommentere sagen om dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon. Han henviser til stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen med begrundelsen, at han ikke var ansat, da aftalen om koncerten blev indgået og kun har beskæftiget sig med at sikre afviklingen og et gennemsigtigt regnskab.

Søren Nørgaard Simonsen

Chefkonsulent på borgmesterkontoret i Odense Kommune fra oktober 2011 til december 2014. Herefter konstitueret vækstchef og siden chefkonsulent i Odense&Co frem til juli 2016. Arbejder i dag i energiselskabet EWII, tidligere Trefor.

Bliver koblet på sagen om betaling for dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon, da den lander på stadsdirektør Stefan Birkebjergs bord. Er med til at finde modydelser for betaling af to millioner kroner til Odense Sport & Event som led i en samlet aftale om støtte til selskabet, og er manden, der i dialog med Odense Sport & Event-direktør Ole Bang Nielsen får forhandlet underhåndsaftalen på plads på vegne af stadsdirektøren.

Har ingen kommentarer og henviser til Odense Kommune og stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen.

Ole Bang Nielsen

Adm. direktør for Odense Sport & Event siden november 2013.

Følger sagen om dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon fra sidelinjen, men træder ind i korrespondancen med Odense Kommune i januar 2015. Det sker på opfordring fra hans daværende udviklingschef, Tue Kempf, da forhandlingerne går i hårknude kort koncertens afholdelse. Han beder flere gange stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen om at tage affære og først sikre selskabet det lovede støttebeløb og siden betaling. Deltager i det afgørende arbejde med at finde modydelser for betaling af to millioner kroner som led i en underhåndsaftale med kommunen.

Ønsker ikke at kommentere sin rolle i sagen om dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon – herunder om virksomheden har leveret de rådgivningsydelser, som Odense Kommune har betalt for. Vil ikke udlevere oplysninger om kommunens brug af ydelser i OB-sponsoratet.

Tue Kempf

Udviklingschef i Odense Sport & Event fra september 2006 til april 2015. Er i dag direktør for Mayday Film.

Er Odense Sport & Events sagsbehandler på sagen om fra begyndelsen og tager kontakt til Odense&Co for at formalisere det mundtlige tilsagn om støtte til dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon. Forhandler med eventchef i Odense&Co Ronnie Hansen frem til januar 2015, hvor han overlader sagen til sin direktør.

Ønsker ikke at kommentere sin rolle i sagen om dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon, da han ikke længere er ansat i Odense Sport & Event. Han henviser til adm. direktør Ole Bang Nielsen.

Niels Thorborg

Hovedejer af og bestyrelsesformand for Odense Sport & Event

Deltager ikke aktivt i korrespondancen om dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon, men modtager kopi af en redegørelse fra sin direktør om hele forhandlingsforløbet.

Kan ende som en politisag

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen benægter, at Odense Kommune har foræret to millioner skattekroner til OSE uden at få noget til gengæld. Han peger på, at sagen handler om, at Odense Kommune ikke har været gode nok til at journalisere tingene og mener, at det er dokumentation i sig selv, når både kommune og OSE siger, at der er leveret ydelser for pengene.

Den logik er ikke gangbar, lyder det fra forskningschef Roger Buch.

- Det her er så alvorligt, at Statsforvaltningen og formentligt også politiet må kigge på det. I første omgang er jeg ikke et sekund i tvivl om, at Statsforvaltningen vil reagere prompte og sætte en undersøgelsen i gang, så snart de hører om det, siger han.

Sten Bønsing, lektori forvaltningsret på Aalborg Universitet, er enig:

- Det her ligner et alvorligt lovbrud. Det lyder ikke som noget, der skyldes, at tingene er gået lidt hurtigt, og man derfor er kommet til at lave en fejl, der ikke lige var efter bogen. Det lyder modsat meget velovervejet og kalkuleret. Det lyder som embedsmisbrug, og det er noget, som man kan pådrage sig et ansvar for som embedsmand. Det kan meget nemt være strafbart efter straffeloven, forklarer han.