Odense Kommune arbejdede på højtryk for at sikre virksomhed

Af:   Jonas Ancher NyengTore Bønke JeppesenStefan BrixCamilla Ahlmann-Jensen

21. februar 2017

Hovedpersonerne er tavse og informationen fra Odense Kommune er sparsom, når det gælder kortlægningen af de otte måneder, der gik op til forlængelsen af en lejeaftale for Arena Fyn og etablering af yderligere støtte til oplevelseskoncernen og kommunens vigtigste, kulturelle samarbejdspartner, Odense Sport & Event. Her fortæller vi, hvad vi ved om det mystiske forløb.


Anker Boye

Borgmester (S) i Odense Kommune fra 1994 til november 2005 og igen fra 2010 til og med 2016, hvor han valgte at træde tilbage og overlade borgmesterkæden til Peter Rahbæk Juel (S).

Var borgmester, da Odense Kommune valgte at medfinansiere byggeriet af Arena Fyn i 2005 og sad på samme post, da kommunen i 2013 lavede flere aftaler om støtte til Odense Sport & Event og etablerede en årlig eventpulje på 20 millioner kroner i regi af Odense&Co. Han har sammen med Peter Rahbæk Juel erklæret, at de på intet tidspunkt har "besluttet eller fået en orientering om indgåelse af en ulovlig aftale" om Arena Fyn. Anker Boye nægter også at have godkendt et mundtligt løfte om 4,5 millioner kroner til en koncert med Sting og Paul Simon i marts 2015, selvom et fortroligt, internt notat viste, at kommunen selv konkluderede, at det var ”overvejende sandsynligt”, at beslutningen blev truffet ”efter forudgående drøftelser med Anker Boye”.

Anker Boye vil ikke kommentere sagerne, før de er blevet undersøgt af et eksternt advokatfirma.

Jørgen Clausen

Stadsdirektør i Odense Kommune fra april 2003 til december 2014.

Har haft en hovedrolle i både Koncertsagen og Arenasagen. Det var Jørgen Clausen, der gav Odense Sport & Event et mundtligt løfte om et kommunalt tilskud på 4,5 millioner kroner til koncerten med Sting og Paul Simon, og det var også Jørgen Clausen, der satte sin underskrift på forlængelse af det kommunale tilskud til Arena Fyn, selvom kommunens egne jurister havde konkluderet, at det ville være ulovligt.

Jørgen Clausen vil ikke kommentere sagerne, før de er blevet undersøgt af et eksternt advokatfirma.

Niels Thorborg

Hovedejer af og bestyrelsesformand for oplevelseskoncernen Odense Sport & Event.

Presser i 2013 selv aktivt på, for at Odense Kommune skal øge sin støtte til virksomheden, i forbindelse med et møde med Økonomiudvalget. Sammen med den daværende direktør, Thomas Christensen, foreslår han blandt andet, at kommunen laver en markant eventpulje. Thorborg bliver senere en del af Odense Business Task Force, der anbefaler og får opbakning til at etablere en kommunal eventpulje på 20 millioner kroner. Er ikke direkte involveret i sagen om koncerten med Sting og Paul Simon, men modtager en kopi af den mail fra Odense Sport & Event, hvor direktør Ole Bang Nielsen kræver, at kommunen lever op til løftet om et tilskud til koncerten på 4,5 millioner kroner.

Niels Thorborg vil ikke kommentere sagerne.

Thomas Christensen

Fritidschef i Odense Kommune fra 2003 til 2005. Direktør for Odense Sport & Event fra oktober 2005 til december 2013. I dag næstformand for bestyrelsen i Odense Sport & Event.

Presser sammen med Niels Thorborg på for, at kommunen skal øge støtten til Odense Sport & Event. Deltager på mødet i Økonomiudvalget, hvor virksomheden har fået foretræde, og bliver løbende orienteret om dele af korrespondancen mellem udviklingschef Tue Kempf og den kommunale chefkonsulent Søren Nørgaard Simonsen i 2013. Træder tilbage som direktør på grund af sygdom i november 2013, men indtræder fra marts 2014 som næstformand for bestyrelsen i Odense Sport & Event. 

Thomas Christensen vil ikke kommentere sagen.

Søren Nørgaard Simonsen

Chefkonsulent på borgmesterkontoret i Odense Kommune fra oktober 2011 til december 2014. Herefter konstitueret vækstchef og siden chefkonsulent i Odense&Co frem til juli 2016.

Har været en central figur i embedsværket i forbindelse med alle tre sager. Det er Søren Nørgaard Simonsen, der har dialogen med Tue Kempf fra Odense Sport & Event, da man i 2013 arbejder på at lave flere aftaler med virksomheden – deriblandt forlængelsen af lejeaftalen for Arena Fyn. Det er også Søren Nørgaard Simonsen, der på mandat fra stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen laver en underhåndsaftale til to millioner kroner med Odense Sport & Event efter koncerten med Sting og Paul Simon i 2015. Og det er den kommunale chefkonsulent, der i 2015 og 2016 har en del af dialogen med først Blue Ocean Robotics og siden Robobusiness Europe Aps om en robotmesse i Odense.

Søren Nørgaard Simonsen vil ikke kommentere sagerne.

Tue Kempf

Udviklingschef i Odense Sport & Event fra september 2006 til april 2015.

Står for Odense Sport & Events forhandlinger med Odense Kommune om flere aftaler i 2013 og har igen dialogen med kommunen, da man i 2014 – uden held - forsøger at få lavet en juridisk holdbar kontrakt for den kommunale støtte til Sting og Paul Simon-koncerten i 2015.

Tue Kempf vil ikke kommentere sagerne.

Morten Møller Iversen

Jørgen Clausens personlige assistent fra august 2011 til februar 2013. Har siden november 2014 været stabschef for Politik og Strategi i Odense Kommune, der har knap 50 medarbejdere.

Er kun involveret i Arenasagen, hvor han to dage før Jørgen Clausens underskrivelse af forlængelsen får videresendt korrespondancen mellem kommunen og Odense Sport & Event fra chefkonsulent Søren Nørgaard Simonsen.

Morten Møller Iversen vil ikke kommentere sagen, før den er undersøgt af et eksternt advokatfirma.

Såvel tidligere som nuværende politikere og topembedsmænd i Odense Kommune har valgt at forblive tavse om, hvad der egentligt skete i en otte måneder lang periode i 2013, hvor kommunen ikke blot forlængede tilskuddet til Arena Fyn i modstrid mod sin egen juridiske vurdering, men også etablerede nye aftaler og puljer, som Odense Sport & Event kunne få skattekroner fra.

Odense Kommune har ikke villet give offentligheden indsigt i de interne mails, der er sendt mellem kommunen egne medarbejdere i perioden, og ifølge kommunen har der ikke været journaliseret nogle mails mellem kommunen og Odense Sport & Event i forbindelse med forhandlingerne om aftalerne i 2013.

Kommunen har dog fundet nogle mails mellem parterne, der ikke har været journaliseret. Heri tegner der sig et billede af et intenst forløb med en række møder, der endte med at sikre en fast årlig pengestrøm til virksomheden i årene fra 2013 til 2017:

23. januar 2013 – Odense Sport & Event efterlyser ”sikkerhedsnet”: Bestyrelsesformand i Odense Sport & Event Niels Thorborg og den daværende direktør Thomas Christensen får foretræde for Økonomiudvalget i Odense Kommune. Forud for mødet har de bedt kommunen om at forlænge tilskuddet til Arena Fyn og hæve det fra 1,7 millioner kroner til 2,5 millioner kroner om året. Men på mødet efterlyser de desuden ”et økonomisk sikkerhedsnet” og foreslår, at kommunen skal afsætte ”et markant, årligt beløb” til en eventpulje, der blandt andet kan yde tilskud og stille underskudsgarantier.

14. februar – Anker Boye afviser: Kommunens jurister har i utvetydige vendinger konkluderet, at det vil være ulovligt at fortsætte med at give Odense Sport & Event et kommunalt tilskud til Arena Fyn, så daværende borgmester Anker Boye (S) skriver tilbage til Thorborg og Christensen på vegne af Økonomiudvalget og afviser deres ønske.




20. marts – Odense Sport & Event fremlægger rekordunderskud: Oplevelseskoncernen fremlægger et regnskab med et rekordunderskud på 26 millioner kroner på virksomhedens generalforsamling. I regnskabet er der ikke nævnt noget om økonomiske problemer med Arena Fyn. I stedet tilskrives underskuddet finanskrisen og forskellige forhold omkring fodboldklubben OB. Det fremgår dog, at man i koncernen har en forventning om stigende indtægter inden for event- og hotelområdet i 2013.

8. maj – Melodi Grand Prix til Arena Fyn: Politikerne i Økonomiudvalget har forud for dagens byrådsmøde en uformel drøftelse om muligheden for at bruge 2,5 millioner kroner fra kommunekassen og 0,5 millioner kroner fra Udvikling Fyn på at lade Arena Fyn danne rammen om Melodi Grand Prix og børnenes MGP i 2014. Ifølge Anker Boyes indkaldelse til mødet skal sagen ses i lyset af de økonomiske problemer hos Odense Sport & Event i forhold til Arena Fyn: ”Det skal samtidig bemærkes, at det vil være to fyrtårnsarrangementer, som placeres og skaber omsætning hos Odense Sport & Event, hvorfor muligheden efter min opfattelse skal vurderes i lyset af Økonomiudvalgets dialog med selskabets ledelse om aktivitetsniveauet i Arena Fyn”, skriver Anker Boye.




14. maj – møde om rammer for støtte: Odense Kommune holder ifølge korrespondancen mellem parterne møde med daværende Odense Sport & Event-direktør Thomas Christensen, hvor rammerne for den kommunale støtte til virksomheden fastlægges. Det er uvist, hvad der præcist bliver aftalt på mødet, men ifølge en senere mail fra daværende stadsdirektør Jørgen Clausen bliver det blandt andet aftalt, at Økonomiudvalget skal behandle sagen på et skemalagt møde den 19. juni 2013.

24. maj – Odense Business Task Force nedsættes: Odense Kommune melder i en pressemeddelelse ud, at man har nedsat arbejdsgruppen Odense Business Task Force. Lars Nørby Johansen er udpeget som formand, mens de resterende fire medlemmer er Niels Thorborg, Arla-direktør Peder Tuborgh, direktør for Kompan Connie Astrup-Larsen og dekan og professor på SDU Jesper Strandskov. Gruppen skal arbejde henover sommeren, så man allerede i august samme år kan komme med konkrete anbefalinger, der kan styrke væksten i Odense.

30. maj – møde om ”løsningsmodeller”: Kommunen og Odense Sport & Event holder igen et møde. Der bliver ikke lavet nogen dagsorden til mødet, men ifølge en mail fra daværende chefkonsulent i Borgmesterforvaltningen Søren Nørgaard Simonsen til daværende udviklingschef i Odense Sport & Event Tue Kempf og direktør Thomas Christensen handler mødet om, at de to parter skal se ”nærmere på nogle forskellige løsningsmodeller”.

5. juni – Odense Sport & Event efterlyser handling: Tue Kempf sender en mail til Søren Nørgaard Simonsen med en opgørelse over, hvilke opgaver Odense Sport & Event løser i forbindelse med aftalen om Arena Fyn. I selve mailen fremgår det, at kommunen fra 2007 til 2013 har brugt Arena Fyn til 36 arrangementer med publikum, fordelt over 119 dage. Selv om kommunen har betalt 27,5 millioner kroner for at have ret til at bruge arenaen gratis, lægger Tue Kempf ikke skjul på, at kommunen bærer en del af ansvaret for den dårlige økonomi: ”Det er meget vigtigt at holde fokus på, at udfordringen i mindst lige så høj grad opstår på baggrund af de manglende (indtægtsgivende!) store arrangementer, som var intentionen ved aftalens indgåelse,” skriver Tue Kempf.Af mailen fra Tue Kempf fremgår det også, at kommunen og virksomheden allerede på dette tidspunkt er begyndt at tale om et kommunalt sponsorat af fodboldklubben OB: ”Jeg forventer desuden at have det aftalte, konkrete forslag til sponsor/eksponeringsaftale til en værdi af 1.000.000 kroner klar primo næste uge,” slutter Tue Kempf.

13. juni – Jørgen Clausen beklager: Jørgen Clausen beklager over for Niels Thorborg og Thomas Christensen, at sagen om den kommunale støtte til Arena Fyn alligevel ikke vil blive behandlet på et møde i Økonomiudvalget den 19. juni. I stedet lægger han op til, at sagen kan komme på dagsordenen til et udvalgsmøde efter sommerferien og blive behandlet i forbindelse med forhandlingerne af budgettet for 2014. Han understreger dog, at kommunen har i sinde at leve op til de løfter, som man har givet på møder med virksomheden: ”Jeg beklager den usikkerhed som ovenstående kan give, men jeg håber, at der er forståelse for, at det er en relativt kompleks sag, der – særligt i et valgår – skal håndteres korrekt første gang. Jeg vil gerne understrege, at vi finder midler til at indgå en gensidig aftale med Odense Sport & Event allerede i 2013 og det forhold, at vi skubber til efter sommerferien, skal ikke betragtes som om, at vi bakker ud af de tilsagn, vi har givet i forbindelse med vores møder”, skriver Jørgen Clausen.

26. juni og 28. juni – dialog om OB-sponsorat: Søren Nørgaard Simonsen opfordrer Tue Kempf til at få sendt et tilbud på en markedsføringspakke i forhold til et muligt OB-sponsorat. To dage efter – den 28. juni - sender Tue Kempf et oplæg til den kommunale chefkonsulent. Odense Kommune har tilbageholdt oplægget, indtil det har været i høring hos Odense Sport & Event.

2. august – arbejdsgruppe foreslår ny eventpulje: Odense Kommune offentliggør fem anbefalinger fra Odense Business Task Force, der samtidigt anbefaler politikerne til at bruge 100 millioner kroner om året på de gode råd, der blandt andet inkluderer oprettelsen af ”en ambitiøs eventfond med et budget på 20 millioner kroner”. Satsningen skal bære navnet Odense&Co.

3. september – nye aftaler skal gælde for 2013: Tue Kempf skriver igen til Søren Nørgaard Simonsen og presser på for, at man får afsluttet sagen som aftalt, så aftalerne på trods af det sene tidspunkt på året kan nå at gælde for 2013. Dagen efter skriver Søren Nørgaard Simonsen tilbage og lover, at han vil vende tilbage med svar i løbet af ugen.

11. september – politikere godkender Odense Sport & Event-støtte: På et møde i Økonomiudvalget bliver årets budgetforslag fremlagt. ”Odense Sport & Event” fremgår som ét af 12 tiltag. Støtten til Odense Sport & Event er desuden nævnt som ét af syv forslag til ændringer, der er kommet siden det sidste møde om budgettet den 26. august: ”Der gives en tillægsbevilling på 5.000.000 kr. i 2014 og 2.500.000 kr. i 2015 og frem på driftsområder med overførselsadgang under Økonomiudvalget vedr. Odense Sport & Event”.Og længere nede af dagsordenen bliver pengene koblet direkte til Niels Thorborgs og Thomas Christensens foretræde for udvalget den 23. januar: ”I forlængelse af Økonomiudvalgets drøftelse med Odense Sport & Event den 23/1 2013 og efterfølgende drøftelser i Økonomiudvalget den 8/5 2013, har Økonomiudvalget tilkendegivet, at man ønsker at indgå en eller flere samarbejdsaftaler med Odense Sport & Event”.

De afsatte penge passer på kronen til aftalerne om forlængelsen af Arena Fyn-aftalen og det nye OB-sponsorat, fordi de 5 millioner kroner i 2014 også skal dække året 2013. Flere af kommunens rådmænd, der var med til at godkende støtten, har dog sagt, at de ikke vidste, at det var dét pengene skulle bruges til.

19. september – Odense&Co etableres: Socialdemokraterne, Venstre, SF, Konservative og Dansk Folkeparti indgår budgetforlig for 2014 og beslutter i den forbindelse, at Odense Kommune skal bruge 100 millioner kroner i hvert af årene fra 2014 til og med 2017 på at realisere de fem anbefalinger fra Odense Business Task Force. Heriblandt 20 millioner kroner i en eventpulje.

8. oktober – Optræk til Arena Fyn-forlængelse: To dage før tillægget til kontrakten om Arena Fyn bliver underskrevet, sender chefkonsulent Søren Nørgaard Simonsen sagerne om Arena Fyn-aftalen og OB-sponsoratet videre til kommunens nuværende stabschef for Politik og Strategi, Morten Møller Iversen, der på daværende tidspunkt er ansat som kontorchef i samme afdeling.

9. oktober – møde om eventpulje: Mindre end en måned efter, at politikerne har valgt at afsætte 20 millioner kroner i en eventpulje, holder Odense Kommune og Odense Sport & Event møde om puljen.

10. oktober – Odense Sport & Event får ønsker opfyldt: Stadsdirektør Jørgen Clausen sætter sin underskrift på aftalen om at forlænge det årlige tilskud på 1,7 millioner kroner til Arena Fyn. Med underskriften forlænger kommunen tilskuddet til virksomheden til og med 2017 og med tilbagevirkende kraft for 2013. Samtidigt ender kommunen med at tegne et sponsorat af fodboldklubben OB til 800.000 kroner om året, der også bliver lavet med tilbagevirkende kraft for 2013, selvom aftalen tidligst har været gældende fra 20. november 2013.Med de to aftaler og oprettelsen af Odense&Co har Odense Sport & Event både fået opfyldt ønsket om en årlig betaling på 2,5 millioner kroner og en eventpulje med et ”markant, årligt beløb” at søge fra. Virksomheden er således sikret 12,5 millioner skattekroner i årene fra 2013 til og med 2017, samtidigt med at man fra 2014 og frem til 2017 kan få del i de 20 millioner kroner i Odense&Co’s eventpulje, som Niels Thorborg og Thomas Christensen selv foreslog at oprette, da de fik foretræde for de ledende politikere i Odense.