Moren, der blev menneskesmugler

Journalist:   Jonas Ancher Nyeng

Fotograf:   Kim Rune og Tim K. Jensen

Et netværk af ganske almindelige danskere har igennem længere tid huset og transporteret flygtninge igennem Danmark og videre til Sverige. Kommunikationen foregår i krypterede beskeder, så politiet og folk på den yderste højrefløj ikke kan læse med.


Hun bor på Fyn, har børn og befinder sig aldersmæssigt et sted i 40’erne. Mere vil hun ikke have frem. Ikke hvis hun skal gå med til at give et indblik i, hvordan en gruppe mennesker med åbne øjne vælger at bryde loven for at hjælpe de mange flygtninge, som ikke ønsker at søge asyl i Danmark, men hellere vil rejse til Sverige.

- Én ting er, at vi selvfølgelig ikke er interesseret i, at politiet pludseligt står og banker på vores dør. Vi er ganske almindelige mennesker med børn og alt sådan noget. Men først og fremmest handler det om, at de her mennesker altså har brug for at kunne opholde sig nogle steder, som politiet ikke kender til.

Kvindens navn og adresse er redaktionen bekendt, men her i spalterne vil hun bære navnet Trine.

Trine har igennem længere tid hjulpet flygtninge videre til Sverige - også før billederne af vandrende mænd, kvinder og børn tonede frem på tv-skærme overalt i Danmark.

- Jeg synes ikke, at man kan behandle folk på denne her måde. Efter min mening er det absolut vederstyggeligt at tænke på, at vi har en situation, hvor man ikke vil have dem i Danmark, men heller ikke vil lade dem rejse videre. Jeg er fuldt ud klar over, at det vi gør, er ulovligt, men de her mennesker flygter altså ikke fra deres hjem, fordi de synes, at det ville være dejligt at bo et andet sted, siger Trine, der med jævne mellemrum må kæmpe for ikke at lade tårerne få overtaget:

- Hvad ville du selv gøre, hvis du stod i deres situation? Ville du ikke også forsøge at finde et bedre liv til dine børn? Hvis jeg kan hjælpe dem det mindste, er jeg fuldstændigt ligeglad med lovgivningen. Og sådan er vi mange, der har det. Der er nogen, der har været i gang med det her rigtigt længe. Men i denne her uge har vi været rigtigt mange, siger Trine, der understreger, at hun eller andre i gruppen ikke tager penge for deres hjælp.

- Kald mig bare menneskesmugler. Det er jeg vel i princippet. Men vi tager ikke en eneste krone for det her.

Flygter også over Fyn

Trine er en del af en gruppe på omkring 10 mennesker, der hovedsageligt har koncentreret sig om de flygtninge, som tager over grænsen i Sønderjylland og bevæger sig nordpå. Selvom de fleste flygtninge er kommet via Rødby, er der nemlig også mange, der tager turen op igennem det sydlige Danmark for at tage ind over Fyn.

Nogle fra gruppen har med få pauser kørt nonstop til og fra togstationen i Kastrup. Andre stiller deres huse til rådighed for flygtningene, der får mad og kan hvile sig, før det bliver deres tur til at blive kørt mod Sverige.

På den måde har gruppen siden i søndags hjulpet omkring 35 flygtninge med at komme igennem Danmark uden at blive registreret.

Ifølge Trine er det først og fremmest udsigten til at skulle vente i mere end et år på at blive genforenet med deres familie, der får mange af flygtningene til at søge mod især Sverige.

- Det har været meget snak om den lave integrationsydelse. Men for de mennesker vi har haft kontakt til, er reglerne om familiesammenføring og risikoen for at blive sendt tilbage på deres flugtrute, som fylder mest.

Nogen kender nogen

Tidligere kørte Trine også selv flygtninge til toget og hjalp dem med at købe en billet til Sverige. Nu er risikoen blevet for stor. Også selvom politiet torsdag morgen valgte at lade flere hundreder flygtninge tage fra Rødby Havn til Sverige uden at registrere dem i Danmark.

- Jeg tror ikke et sekund på, at det dér med frit lejde holder i længden. Det gjorde de udelukkende fordi, der opstod nogle enorme flaskehalse ved Rødby.

I stedet for at køre selv har Trine fået rollen som den, der holder telefonen åben og sørger for at tilkalde hjælp, hvis hun får besked om, at der er flygtninge på vej. Og så er det hos hende, at mange af flygtningene får mulighed får at få sig et hvil og noget mad, før de indleder flugten fra Danmark.

- Det er stilnet lidt af her sidst på ugen. Indtil da har det været nogle hektiske dage. Natten til torsdag havde jeg 11 flygtninge boende. Nogle af dem blev nødt til at sove på mit stuegulv. De får lov til at hvile sig, får mad, bleer og modermælkserstatning til børnene og tøj, hvis de har brug for det. Det er meget forskelligt, hvor længe de er her. Men det handler også om at få dem rimeligt hurtigt af sted, så vi kan tage imod nogle flere. Det er vigtigt, at vi ikke får bygget nogle flaskehalse op hjemme hos os selv.

Nogle af flygtningene finder gruppen selv, men ofte bliver Trine ringet op med besked om, at der er nogen på vej og hvor de er henne.

Præcis hvordan hun får sine informationer, vil hun ikke sige.

- Jeg kan sige så meget, at nogen kender nogen, som kender nogen, som ringer og siger, at nogen er på vej. Så bliver det meldt ud, at der er behov for hjælp, siger Trine, der dog fortæller, at gruppen også gør brug af flygtningenes eget netværk:

- Man skal ikke underkende værdien af, at mange af dem har telefoner og selv har nogle store netværk. Det har vi selvfølgelig benyttet os af og sagt, at de gerne må give vores nummer videre.

- Vinkegrupper er et problem

Alt foregår med absolut diskretion. I løbet af meget kort tid er mange derfor blevet gode til at bruge programmer til at kryptere deres beskeder.

- Politiet skal jo helst ikke læse med. Men det handler også om risikoen for, at vi bliver opsøgt af racister og folk fra den yderste højrefløj. Nogen af os har allerede oplevet at blive ringet op af nogle, der forsøgte at lokke informationer om, hvor vi boede ud af os.

Selvom det kan virke paradoksalt er ønsket om diskretion også den vigtigste grund til, at hun har indvilget i at give dette interview til Fyens Stiftstidende.

Hun er nemlig godt og grundigt træt af de mange velmenende danskere, der er i denne uge er taget til Rødby på Lolland og Hovedbanegården i København for at byde velkommen.

- Hvis folk vitterligt gerne vil hjælpe, skal de lade være med at møde op i hobetal på de vigtige steder. Det har været vores største udfordring. De her flygtninge får jo ikke noget ud af, at der står 300 danskere og vinker til dem. Hvis du gerne vil hjælpe, så kør en tur til Sønderjylland og tag på en dejlig fin skovtur langs motorvejen. Så vil du finde nogle mennesker, du kan hjælpe. Du vil finde voksne mænd, der sidder og græder og børn og unge, der har tisset i bukserne af skræk.

Artiklen fortsætter under billederne.

Flugten til Sverige går også via Lolland. Her kan du se en serie billeder fra Lolland, som mitfyn.dk besøgte den 9. september 2015. Klik her og læs reportagen.

Risikerer fængselsstraf

Trine og de andre i gruppen er fuldt ud klar over, at de på flere forskellige måder bryder udlændingelovens § 59 ved først at huse flygtningene for derefter at hjælpe dem til Sverige.

Det kan give en straf på alt fra en bøde på 2.000-5.000 kroner og op til to års fængsel.

Det er den risiko, som hun som mor til et barn er mest nervøs for. Selve pletten på straffeattesten vil hun dog se som et adelsmærke.

- Jeg har været glad for at se udfaldene af de sager, vi har set indtil videre, hvor nogle er blevet snuppet i at hjælpe flygtninge videre til Sverige. Hvis jeg skulle få en bøde på 2000 kroner, betaler jeg den. Det ville jeg faktisk ikke have noget imod at have stående på mit CV, siger Trine, der forsøger at opretholde en så normal hverdag som muligt, selvom hun i de seneste dage først er kommet i seng ved en tre-tiden om natten.

- Det er først for alvor, når det bliver mørkt, at det begynder at blive hektisk, fordi flygtningene helst ikke vil gå rundt, når det er lyst. Når klokken bliver 21 eller 22 om aftenen begynder min telefon at gå amok.

Menneskesmugler af tvang

Trine har med egne ord tænkt sig at fortsætte lige så længe ”hun magter det”. Hun føler, at hun og hendes ligesindede er blevet gjort til menneskesmuglere af de danske politikere, der ikke vil tage ansvar og i stedet indrykker annoncer, hvor de advarer flygtninge om at tage til Danmark.

- Hvornår er det blevet okay, at det er civile danskere, der skal tage ansvar for sådan en kæmpe katastrofe. Det er jo absurd, at Danmark er blevet et land, man flygter fra.

Siden politiet torsdag morgen valgte at lade flygtningene rejse videre til Sverige uden at blive registreret, har behovet for gruppens hjælp været faldende. Trine forventer dog, at politikerne i Sverige snart vil kræve flere flygtninge stoppet i Danmark. Og da der ikke er nogen udsigt til, at politikerne i Danmark vil gøre det lettere at være flygtning i her i landet, forbereder hun sig på, at der fortsat vil være flygtninge, som har brug for hjælp til at flygte ud af Danmark.

- Indtil i søndags har det været dejligt nemt for os at få flygtningene videre til Sverige, Norge og Finland. Men vi har hele tiden vist, at det bare var et spørgsmål om tid, før vi ville se de her store folkevandringer. Vi har jo kunnet følge dem hele vejen. Derfor ved vi også, at der er flere på vej. Men forhåbentligt har flere nu fundet ud af, at de helt kan undgå Danmark, hvis de gerne vil til Sverige og Norge.

Tidslinje: