Hvorfor er Stubberup Sogn
det rigeste område på Fyn?

Af:   Kasper Løvkvist

02. oktober 2016

Spidsen af Hindsholm rummede ifølge Danmarks Statistik Fyns rigeste borgere i 2015. Hvordan kan det hænge sammen?








Stubberup Sogn er ikke bare Fyns rigeste sogn – det er også Fyns smukkeste.

Det ligger på spidsen af Hindsholm, og vejen dertil går via den 21 kilometer lange Fynshovedvej, der deler hele Hindsholm i to lange flager med Odense Fjord og Kattegat på den ene side og Storebælt på den anden.

Lige før Schelenborg Gods passerer man grænsen mellem Dalby Sogn og Stubberup Sogn. I august er det en tur gennem postkortbilledet af dansk sommeridyl. En idyl vi kender så godt med mark, skov og strand, at vi for længst har glemt at sætte pris på den for alvor.

Men kører man den lange Fynshovedvej til ende, åbner postkortbilledet sig. Efter at have kørt på det sidste stykke af landevejen, der lige inden Nordskov bliver til en allé af rønnetræer, er man først på grusvej og sidst på stenstrand. Glemmer man at bruge bremserne, kører man lige ud i bølgerne med udsigt til og retning mod Nordfyn. Triller man til venstre ad stenstranden, kommer man ned til et lille fiskerleje, der snart er helt overtaget af lystsejlere. I vigen glider windsurferne over de flade bølger, og mænd i waders stryger rejer i store net. Til højre rejser gyldne grusklinter sig i havet og længere nede står en lille samling sortbejdsede og stilfulde strandhytter.

Men inden man kørte ud på stenstranden, skulle man have taget grusvejen mod nord og ud på Fyns Hoved. Det sidste stykke må man gå - ad højderyggen, mens man kigger ind mod indsøer og får, der græsser i det toppede landskab, og ud mod store samlinger af strandkål på kysten. Når man kommer ud på spidsen, er horisonten åben, og lige dér – med græssende får og grønne toppe bag sig – er man helt ude af postkortbilledet og lige midt i noget meget større.

Man føler, at man lige så godt kunne stå på en af de Indre Hebrider ud for den skotske kyst eller på et sydvestirsk fremspring ud i Atlanterhavet, mens vinden rusker kasketten af hovedet, og tøjet blafrer omkring kroppen. En mere storslået udgave af lille Fyn findes ikke.



Storslået natur giver ikke automatisk spækkede tegnebøger. Der er også ganske smukt i Fyns fattigste sogn Husby, der blot ligger 53 kilometer i fugleflugtslinje mod vest ovre på den anden side af Fyn. Selv om kystlinjer ofte er de allermest eftertragtede steder at placere sin bolig, er landskabet ikke forklaringen på, at Stubberup Sogn i Danmarks Statistiks tal for 2015 er det suverænt rigeste sogn på Fyn – og det 19. Rigeste i Danmark.

For 25 år siden var Stubberup Sogn nemlig blandt de fattigste sogne i på Fyn. Det var det også for 20 år siden. Og 15 år. Og 10 år. Og fem år …

Der sker noget mellem 2010 og 2015. Her springer den gennemsnitlige personindkomst med en kvart million, hvor den i foregående 20 år blot er steget med gennemsnitligt knap 32.000 kroner.

Der bor blot 380 indbyggere over 16 år i Stubberup Sogn, så hvis en enkelt indbygger er blevet voldsomt meget rigere i 2015 i forhold til 2010 kan det have hævet gennemsnittet betydeligt.

Hvem kan den indbygger mon være?

Min første tanke går mod en efterårsaften på Lørups Vinstue i Odense for et par år siden. Jeg sidder ved baren sammen med avisens sportsredaktør, og da en ung kvinde, der er ude og fejre en familiefødselsdag, rejser sig fra et af bordene for at stille sig for enden af bardisken og bestille en ny omgang, falder vi i snak med hende. Familien kommer fra Hindsholm, og på et tidspunkt fortæller hun om en fra deres nabolag, der har vundet 24,5 millioner i Lotto.

Et par dage efter kører jeg ud og besøger lottovinderen og får bekræftet historien, men vedkommende vil ikke fortælle om oplevelsen til avisen. Men lottovinderen bor i Stubberup Sogn. Det ved jeg.

Kan en lottogevinst på 24,5 millioner virkelig trække et gennemsnit så meget op i et lille sogn?

Jeg sætter mig og regner ud, hvor meget en enkelt indbyggers personindkomst skal være på for at bære hele stigningen, hvis alle de andre indbyggere blot er steget lige så meget – eller lidt – som de har gjort de foregående 20 år. 82 millioner kommer jeg frem til. Et regnestykke behæftet med megen usikkerhed, men dog en klar pil i retningen mod, at 24,5 millioner ikke er nok. Og det går også op for mig, at fordi lottogevinsten faldt i 2012, kan den ikke tælle som personindkomst i 2015, som er det årstal, Danmarks Statistik har leveret. Og hvis de 24,5 millioner er blevet sat i banken eller investeret, er det usandsynligt, at de har givet mere end højst et par millioners afkast i 2015.

Den pressesky lottovinder er strøget at listen som en indbygger, der kan være skyld i, at Stubberup Sogn pludselig blev Danmarks rigeste.



Når man lige er kommet ad Fynshovedvej ind i Stubberup Sogn og med kurs mod Martofte, kommer man forbi det smukke Schelenborg Gods med det meget velholdte stengærde ud mod landevejen. Godset var i 1200-tallet ejet af Marsk Stig, der blev dømt for mordet i Finnerup Lade. Her fik han frataget godset. Siden kom det i hænderne på den adelige familie Juel-Brockdorff, der i 1982 solgte det til Kjeld Kirk Kristiansen.

Han er interessant i denne sammenhæng af den væsentlige årsag, at han er den eneste dansker, der er repræsenteret på det amerikanske erhvervsmagasin Forbes' liste over verdens rigeste – han var nummer 65 på den sidste udgave af listen.

Han er tredje generation i Lego-familien. Problemet er, at han ikke umiddelbart kan have indflydelse på listen. Hans personindkomst bliver nemlig registreret i Billund, hvor han ifølge adskillige medier bor i et parcelhuskvarter. Godset er blot hans fritidsbolig, selv om han i de senere år har opholdt sig der mere og mere.

Jeg laver et opslag i erhvervsdatabasen Biq for at finde virksomhedsejere og erhvervsfolk, der har adresse i postnummeret 5390, der dækker Stubberup Sogn. Det vrimler med enkeltmandsfirmaer – typisk landmænd og håndværkere. Men på listen dukker pludselig navnet Mogens Merrild Merlin op på en adresse ud til vigen mellem Langø og Hindsholms spids.

Mogens Merrild Merlin grundlagde elektronikkæden Merlin, som han i årene 1990 og 1992 solgte til FDB, hvilket gjorde ham til en temmeligt holden mand. I mange år var han i indercirklen af de mænd i Odense - det var og er mænd - som havde store penge at bruge, mens han boede i en 500 kvadratmeter stor villa på Langelinie (der i øvrigt ligger i Thomas Kingos Sogn, Fyns næstrigeste efter Stubberup). En villa der i 2012 blev overtaget af ejendomsmatadoren Karsten Bill Rasmussen for 9,3 millioner kort tid efter, at den ejendom, Mogens Merrild Merlin er registreret til at bo i i Stubberup Sogn, blev handlet for 6,5 millioner kroner.

Jeg får dog intet ud af at ringe til Mogens Merrild Merlin for at høre, om han selv mener, at han kan være årsagen eller en af årsagerne til, at Stubberup pludseligt blev så rigt et sogn. Jeg kommer ikke engang i gang med en samtale eller et interview med ham, før han meget bestemt får givet udtryk for, at han ikke har tænkt sig at sige noget som helst til mig.

Ved at forhøre mig lidt rundt omkring finder jeg dog hurtigt ud af, at det er udelukket, at han i 2015 kan have haft en personindkomst, der ville kunne hæve gennemsnittet i Stubberup Sogn noget videre.



Jeg kiggere videre i erhvervsdatabasen Biq efter egnede kandidater. Og så sker der noget på allersidste side af søgeresultatet:

Signe Merethe Kirk Kristensen, direktør i Kirk Arabians Aps på Bogensøvej 234.

Det er efternavnet Kirk, der er kodeordet. Hun er nemlig gift med fjerdegenerations-arvingen til Lego-imperiet, Thomas Kirk Kristiansen, der tidligere på året som 37-årig blev en magtfuld næstformand i bestyrelsen i Lego A/S i stedet for sin far, Kjeld Kirk Kristiansen, Danmarks rigeste mand med fritidsboligen på Schelenborg Gods.

Jeg ved ikke noget om, hvad en mand af Thomas Kirk Kristiansens kaliber kan tænkes at have i personindkomst, men jeg tænker, at det jo nok er millioner, vi tæller i. Men er 82 millioner kroner alligevel for voldsomt?

Thomas Kirk Kristiansen selv får vi ikke noget svar fra. Han giver simpelthen ikke interviews, hvilket er alment kendt blandt journalister. Det afholder mig dog ikke fra at forsøge. Men selv om det lykkes mig at finde frem til et mobilnummer på ham, bliver den ikke taget, og min besked bliver ignoreret. Hans kommunikationschef i Kirkbi Holding Ulla Lundhus lukker døren med dette venlige mailsvar:

"Thomas har desværre ikke mulighed for at deltage i historien pga. en travl hverdag. Jeg håber, du finder frem til den viden, du har brug for alligevel. Held og lykke med researchen."

Jeg ringer til chefredaktør på Børsen, Niels Lunde, som er den mand, jeg kender, der bør vide mest om det, jeg er på jagt efter. Når chefredaktør Niels Lunde selv skriver, skriver han primært om topchefer og de allerstørste danske virksomheder. Han har lavet to udgaver af bogen "100 topchefer" og ikke mindst bogen "Miraklet i Lego". Men enten ved han rent faktisk ikke, om en personindkomst i omegnen af 80 millioner for Thomas Kirk Kristiansen er realistisk, eller også skal han bare ikke have stukket næsen ind et sted, hvor rigmænd bare ikke er interesseret i, at journalister stikker næsen ind. Der er i hvert fald ingen hjælp at hente.

Det forholder sig heldigvis anderledes for Søren Jakobsen, mangeårig reporter og redaktionschef på Ekstra Bladet og forfatter. Han blev pensioneret i 2005, men er stadig yderst aktiv, når det drejer sig om research i de rigeste kredse i Danmark. De sidste to bøger han har skrevet er "Overklasseliv – fra landadel til magtelite og jetset" på Informations Forlag og "Arvingerne" på Gyldendal. Den sidste bliver præsenteret således i webboghandelen Saxo:

"Arvingerne er beretningen om de tre styrtende rige familier bag Lego, Ecco og Bestseller – om hårdt arbejde, held og talent; om familiestridigheder, børnemilliardærer og social opstigning; om vilde investeringer, ekstravagance og formuer i skattely."

- For mig at se er det særdeles realistisk, at Thomas Kirk Kristiansen har haft en personindkomst på 82 millioner kroner i 2015 og således er ham, der trækker gennemsnittet op i Stubberup. Det er ellers meget svært gennemskueligt, hvad Lego-børnene tjener, fordi de har hver deres aktieselskaber og anpartsselskaber og gør, hvad de kan for at camouflere deres indtægter. Men Kirkbi Holding, som Thomas Kirk Kristiansen har en stor del af, udbetalte 300 millioner kroner i udbytte for regnskabsåret 2014 til fordeling mellem Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn. Oven i den andel har Thomas Kirk Kristiansen fået del i udbyttet fra Lego-arvingernes schweiziske forvaltningsselskab. Så for mig at se er 82 millioner kroner ikke noget skævt tal. Og det er en sjov måde, du er kommet frem til det på - det minder mig om dengang, Mærsk Mckinney-Møller døde, og man kunne regne hans indtægter ud ved at se på, hvor stort et tab det var for Gentofte Kommune i skatteindtægter, siger Søren Jakobsen.

Stubberup Sogn er et lille samfund. Alle kender alle, så alle ved godt, at Thomas Kirk Kristiansen slog sig ned i den vestlige del af sognet for nogle år siden. De ser helikopteren lette om morgenen med kurs mod Billund, og de ser den vende hjem om aftenen.

Den 75-årige landmandskone Kirsten Jensen gør i hvert fald. Hun kom til egnen som 15-årig, hvor hun kom i lære i brugsforeningen i Hersnap. Hun vendte aldrig hjem til Kragelund ved Herrested på Midtfyn igen, fordi hun forelskede sig i en bonde i Martofte. Gården har de stadig, men jorderne er forpagtet væk.

Pensionisttilværelsen holder hun på afstand. To en halv måned om året får Kirsten Jensen løn for at sidde fire timer syv dage om ugen i billetsalget i Hindsholm Egnsmuseum i Martofte. Det er ikke et overrendt museum. Nogle gange går hun ind på kontoret, tænder radioen og tager en lille svingom med sig selv for at holde bentøjet i gang.

Da jeg en onsdag eftermiddag kort før lukketid kigger ind, er jeg dagens første og eneste besøgende på museet.

Og selv om Kirsten Jensen ser helikopteren og godt ved, at den er tegn på, at der er mennesker i sognet, som tjener en del mere end gennemsnittet, bliver hun noget forbløffet, da jeg fortæller hende, at Stubberup ligefrem er det rigeste sogn på Fyn.

- Nå, det var da noget! Det kommer bag på mig, fordi jeg synes ikke, vi er så rige. Men vi har jo Lego-manden. Både Thomas og Kjeld. De kan være lige så rige, som de vil, men når alt kommer til alt, er de jo bare ligesom os andre. De er helt nede på jorden og taler med alle, siger Kirsten Jensen.

Hun siger, at det godt nok mest er far Kjeld, som de ser noget til. Han kommer til arrangementer i lokalsamfundet og i kirken i Stubberup - både på almindelige søndage og til jul.

Og selv om alt tyder på, at det er sønnen, der trækker Stubberups gennemsnit op, mener hun sådan set, at alle i Stubberup er rige. Hun siger det ikke lige ud, men hun siger:

- Vi andre har det jo også godt nok. Det har vi.

Da jeg spørger, om "godt nok" betyder, at de har, hvad de skal bruge, nikker hun og tilføjer:

- Godt og vel. I gamle dage var der måske nok større forskel på høj og lav, men i dag vil jeg sige, at vi alle har det godt nok. Jeg kan slet ikke sige, at der er nogle, der ikke har det godt.

Når jeg spørger hvad beboerne i sognet tænker om, at folk fra Lego-familien har udset sig deres lille hjørne af Danmark, siger hun:

- Vi har nok en vis stolthed over, at de vil bo her. Det har vi nok. Men vi sætter altså ikke nogle højere end andre. Det er nok også det, der har gjort, at de har følt sig velkomne her, siger Kirsten Jensen.



Når tallene fra Danmarks Statistik om personer over 16 års gennemsnitsindkomst i landets 2201 og Fyns 234 sogne bliver tilgængelige næste gang, vil Stubberups gennemsnitsindkomst formentlig tage et lige så stort skridt ned ad listen, som det har taget op ad listen i 2015. Thomas Kirk Kristiansen er nemlig flyttet midlertidigt ind i et hus ved marinaen i Kerteminde, indtil han flytter permanent ind i et nybygget hus lige mellem fiskerihavnen og sydstranden.

På hans nye grund rev han i 2014 det gamle hus ned – som han havde købt for 6,9 millioner kroner – for at bygge helt nyt. Den nye villa er langt fra imposant – boligarealet er blot på 177 kvadratmeter - og facaden afslører ikke store rigdomme. Den er pæn, men ikke prangende. Faktisk sker der allermest under jorden – villaen har nemlig en parkeringskælder på intet mindre end 300 kvadratmeter.

Og selv om Kirk Kristiansens Maserati Ghibli S Q4 og den mere beskedne Porsche stadig holder ved det midlertidige hus tæt på marinaen, er familiens navne kommet på postkassen ved den nybyggede villa med den enorme parkeringskælder.

Adressen, som Thomas Kirk Kristiansen snart flytter ind på, ligger i Kerteminde-Drigstrup sogn. Sognet, der har 4702 indbyggere mod Stubberups 380, er nu nummer 40 på listen over Fyns rigeste. Om fem år ved vi, hvor meget Thomas Kirk Kristiansen kan trække gennemsnittet op i et stort sogn.

Hvorfor er Husby Sogn
det fattigste område på Fyn?

Husby Sogn, der ligger ud til Lillebælt på Nordvestfyn, rummede ifølge Danmarks Statistik Fyns fattigste borgere i 2015. Hvordan kan det hænge sammen?