Farvel Emma

Af:   Lisette Ihler Hjertholm

24. november 2016

Johnny levede de første 40 år af sit liv som Emma, før han fik fortalt verden, at han indeni er en mand. De seneste tre år har han brugt på at ændre sin krop, så den stemmer overens med sjælen, men vejen er lang, og frygten for, at gutterne på arbejdet opdager, at han sidder ned og tisser, nager.


Sjælen kramper. Smerterne er for store. Hun kan ikke mere. Det gør for ondt. Det. Det er det, hun kalder smerterne. Hun ved ikke, hvad det er. Men det gør ondt. Det har altid været der. Inden i hende. Det. Øllene fra tidligere på aftenen virker nu. Smerten fra det forliste brud med hende, der skulle være ved hendes side resten af livet. Det hele kan være lige meget. Det skarpe blad på hylden på badeværelset borer hun ned i huden. Det gør ikke ondt, selv om huden omkring håndleddet gaber. Det er blod, der rammer det kolde badeværelsesgulv. Hun blev født i Odense 4. september 1962 som den yngste af to piger. Mor hed Margrethe, og faren Lars. Faren arbejde som skibsingeniør på Odense Stålskibsværft. Moren gik hjemme, men var uddannet i en herreekviperingsafdeling, som det hed dengang.

Pigen med de store blå øjne, det rødlige, viltre hår og det runde ansigt med de store kinder kaldte de Emma. Hun var sin helt egen og ikke som storesøster Pia, fik hun at vide senere. Det lyse hår indrammede ansigtet og skjulte begge ører og blev tit viftet væk, når det kom i munden eller i øjnene. Man havde jo langt hår, når man var pige. Også selv om det var irriterende. Røde seler ud over skjorterne og lange bukser lå i hendes skuffe. Yndlingsskjorten var blå - selerne røde.

Med far i værksted

Den lille pige med de røde seler, lange blå bukser og den hvide skjorte læner hovedet tilbage og kigger på sin mor, der står i køkkenet. - Hvorfor er jeg ikke en dreng? Hun er fem år gammel. Faren ville ikke hellere have en dreng. Han havde dreng nok i Emma. Ude på farens værksted står Emma indhyllet i lugten af træ og motorolie til den søde musik af hammer og boremaskiner, der langsomt forvandler en bunke træ til noget brugbart, eller får den gamle bil, der har været stum alt for længe, til at brumme af begejstring.

Hun har rød neglelak på. Det havde man jo, når man var pige. Det kunne hun se på søsteren Pia.

Der stod hun i sin skjorte og lange bukser, mens de blå øjne minutiøst fulgte farens bevægelser. Når hun ikke var i værkstedet, hang hun i et træ eller var dybt optaget af at lege med biler, mens de andre piger legede med dukker.

Der var mange børn på Øbrogårdsvej, hvor hun voksede op. Emma så ofte på dem, mens de legede med hinanden. Hun kunne høre deres latter og så på, mens venskaber blev dannet på kryds og tværs. Mor elsker at læse ugeblade, og syvårige Emma elsker at hente dem for hende hos den lokale kiosk midt i byen. Solen varmer kinderne. Fuglene øver sig på den velkendte sang efter vinterens mørke og stille dage. - Hvad skal den lille herre have, spørger damen på den anden side af disken.

I det øjeblik vokser Emma et par centimeter, mens hun næsten ikke kan være i sin krop af begejstring. "Hun troede, jeg var en dreng," tænkte hun, da hun forlod kiosken med ugebladet under armen. Hun er højere, end da hun kom ind.

Stort stempel i panden

Som hun ligger der på det kolde gulv, blandes tårer med blod. Hun ringer efter en veninde, der hører hendes råb om hjælp. Afdeling P står der ved indgangen på Odense Universitetshospital. Året er 2007. Hun er 45 år og har nu en hvid seng i en hvid stue bag en hvid dør. På P. Med et stort sort stempel i panden, føles det som om. Psykiatrisk patient står der. - Jeg følte ikke, jeg fungerede optimalt. Der var noget galt inden i mig.

Som hun ligger der på det kolde gulv, blandes tårer med blod. Hun ringer efter en veninde, der hører hendes råb om hjælp.

Men jeg får aldrig sagt, hvad det er. Hun tror, det er hendes hang til kvinder, der forvirrer hendes sind. Det må det være. Det er det, der gør hende så forkert. - Hvad skulle det ellers være, spørger hun. Men hun finder aldrig ro i en anden kvinde. - Det er som et overgreb at være sammen med en anden kvinde. Et overgreb, jeg selv er med til at begå. Hun gør det igen og igen. Med forskellige kvinder.

- Hvad fanden er der galt med dig, spørger hun sit spejlbillede. - Hvad fanden er der galt med dig?! Hun lider af sygdommen F64.0. Hun ved ikke, det er det, hun kalder dét. Dét, der giver hende de store smerter i sjælen og slukker lyset i øjnene.

Dét, som giver hende en lyst til ikke at være mere. I lang tid troede hun, de store smerter i sjælen skyldtes, at hun var lesbisk. Men der er noget, der føles forkert. Der er noget, som ikke er, som det skal være. Endelig får hun sagt ordene første gang nogensinde: - Jeg føler mig mere som en mand end som en kvinde. Hun føler sig lille, da hun siger det. Lille og sårbar. - Du skal til lægen, siger veninden. - Nu. Året er 2009.

Et kram af lægen

- Jeg føler, jeg er en mand. Hun siger det igen. Højt. Denne gang hos lægen. Hun fortæller lægen, der opmærksomt lytter, mens hun fortæller, hvordan hun altid har følt, at hun er i den forkerte krop. Lægen rejser sig.

- Du fortjener et kæmpe knus. Det har du gemt på længe, siger lægen. Omsorgen og forståelsen får hende til at bryde sammen. Lige der hos lægen får hun endelig den hjælp, hun så desperat har manglet. Da hun forlader lægen, er det med en følelse, hun ikke er vant til. En følelse af at have lyst til livet.

- Det er første gang, jeg føler, der er håb for mig, siger hun. Hun sidder på en stol i en rundkreds. Det er lægen, der har henvist til denne terapi. Mænd og kvinder danner tilsammen en cirkel af seksuelle identitetskriser og håbløshed over at være spærret inde i en krop, de mest af alt ønsker ad helvede til. For første gang er hun omgivet af andre, der føler det samme som hende.

Andre, der har haft lyst til at skære de feminine fedtklumper af med en sløv kniv. Andre, der har et enormt selvhad over at være en anden end den, de ved, de burde være. Hun er stille og lytter. Hun er tilskuer til sin egen fortælling. Det giver hende tryghed. Forståelse. Og erkendelse. Selverkendelse. Det er første gang, hun tør sige det til fremmede. - Jeg føler mig som en mand. De forstår. Det giver hende ro. Det er også det, der giver hende modet. Modet til at fortælle, hvem hun i virkeligheden er. Modet til at ændre sig.

Hel for første gang

Vejen ud til postkassen er lang, da hun træder ud af det røde murstenshus. Hjertet banker, og tankerne flyver gennem hovedet. Det er, som om alt står stille, selv om hun kan se bilerne i alt for høj fart suse forbi hende, mens hun stikker nøglen i postkassen. Hun presser nøglen ind. Varmen og sveden i hånden gør detsvært at holde nøglen i et fast greb. Hun åbner lågen, og der ligger det.

Lige der! I en simpel, hvid kuvert ligger det, der de sidste 50 år har manglet i hendes liv. Det, der skal være første skridt mod at gøre hende hel. Det, der skal give hende livet tilbage - eller give hende det liv, hun altid har vidst skulle have været hendes. Solen er begyndt at løsrive sig fra skyernes faste greb, da hun med kuverten i hånden med raske skridt og et kæmpe smil går tilbage mod husets brune hoveddør.

Hun sætter sig i den lædersofa, der har levet et langt og presset liv med tidligere ejere. Hendes plads er aftegnet i læderet, der virker lidt for stort til sofastellet. Forsigtigt åbner hun kuverten og trækker beviset på hendes nye identitet ud.

- Lige der følte jeg mig hel for første gang i mit liv, siger hun. 28. oktober 2012 blev dagen, hvor 51-årige Emmas liv sluttede, og Johnnys liv begyndte. Det gule sygesikringskort blev starten på et nyt liv for Johnny. Unisex-navnet gør det muligt at kalde sig selv en han. Med en Facebook-opdatering senere samme dag lader han alle vide, at Emma er blevet til Johnny. Og rejsen er først lige begyndt. Den aften kan han ikke sove. Solen har ændret form og ligner nu en brændende halvkugle, der langsomt opsluges af jorden. Nu er der ingen vej tilbage.

De hvide blomster dækker grenene på træet i forhaven. Knopperne er ved at åbne sig og krænge sig ud til skue for alle, der går forbi den store vej et par hundrede meter før byskiltet med en rød streg over Odense. Der i midten maser den fremmede stamme sig forbi de lange grene pyntet med hvide blomstrer. Stammens grene har sine egne prægtige blomster at vise frem. Lyserøde skud rager majestætisk op over de hvidpolstrede grene og over ordene på det røde murstenshus. Ruinen.

- Det passer meget godt, mumler han, da han åbner den store brune trædør midt i den såkaldte ruin. - Nogle gange tænker jeg, at jeg harspildt mit liv på at være Emma. Jeg har altid godt vidst, at jeg ikke var en kvinde, siger han efter at have taget en tår af den brandvarme kaffe.

Han bladrer i den røde kvadratiske bog, fyldt med billeder og kærlige ord fra mor og far. Det næsten hvide hår er blevet gråt. De blå øjne er indrammet af et par mørke briller. Hans øjne er rettet mod bogen. Det første billede, det første ord og billeder fra den første campingtur. "Vores lille søde Emma" står der. Johnny fæstner blikket på sætningen og læser den igen og igen.

En nærmest usynlig hovedrysten får hans blik væk fra ordene. "Lille søde Emma". Han ligner en, der med et slag har mistet pusten, da han citerer bogens første linje. Øjnene skriger af smerte, mens han kigger på billederne af den pige, han engang var, men som han altid har vidst skulle være en dreng. Han bukker sig ned for at hilse på sin bedste ven gennem de sidste 10år. Vennen har accepteret ham og holdt ham ved selskab, når alt håb var kvalt. Han skal lige lege med ham, og han skal lige give ham en godbid og kærlige ord, før han sætter sig i den ene af de to stole for enden af det smalle køkken, han selv har bygget. Han har lært noget mere end at bore skruer i træ fra sin fars værksted.

Huset står som et kærligt minde om hans far. Ham, der lærte ham at bruge hænderne. I hver krog er der et projekt, der er startet ud fra instruktioner givet fra den far, han mistede for 12 år siden.

Lang vej til Johnny

Han tager koppen med den varme kaffe op til munden og kniber øjnene sammen.

- Det er svært at forholde sig til, at der står Emma. Hvis bare jeg havde haft nosser til at sige det højt noget før. Nakken knækker forover, mens han tager brillerne af og gemmer ansigtet i hænderne.

Han rejser sig og er væk et øjeblik. Da han kommer tilbage, har han en mappe med. Han lægger den på bordet, og med to klap på sofaen ved siden af ham inviterer han mig til at sidde ved siden af sig. Mappen er fyldt med papirer. Ansøgninger, mails, spørgeskemaer, tider på Sexologisk Klinik og billeder af Emma og Johnny, der viser den lange vej til at blive til Johnny.

Han bladrer gennem papirerne, indtil han når et flere sider langt spørgeskema, han har fået tilsendt af Sexologisk Klinik. Her går han til samtaler med læger og psykologer. Det er dem, der skal beslutte, om Johnny er transkønnet, og om han får lov til at få fjernet brysterne på det offentliges regning.

- Hvis jeg bare havde haft pengene, kunne jeg jo blive mand i Thailand eller sågar Tyskland. Men det har jeg ikke, så jeg må finde mig i deres spørgsmål og håbe, jeg får grønt lys. "Bruger du boxershorts eller underbukser? Hvor tit onanerer du? Føler du dig tiltrukket af mænd eller kvinder?"




Gråd og latter

Spørgsmålene fra Sexologisk Klinik ligger foran ham på sofabordet, og han sidder klar med en kuglepen. - Jeg vidste ikke, om jeg skulle grine eller græde, da jeg så spørgsmålene. Jeg tror, jeg gjorde lidt af begge dele, husker Johnny fra den dag, han udfyldte ansøgningen om at få fjernet sine bryster.

De bryster, som fortalte ham selv og alle andre, at han trods det ulige ciffer sidst i sit cpr-nummer, stadig var kvinde. De bryster, som altid var blevet presset ind af en forbinding og gemt bag en undertrøje, T-shirt og tyk skjorte. Han husker tydeligt, da han lukkede den store og tunge kuvert med ansøgning og svarene på de mange spørgsmål og sendte den af sted.

- Min skæbne blev lagt i andres hænder. Jeg kunne ikke gøre mere. Ventetiden var forfærdelig, husker han.

Brysterne skal væk Johnny har nu været Johnny i et halvt år, og han smiler stadig, når onanerer du, spørger psykologen på Sexologisk Klinik i København. Det er der, de andre fra terapigruppen går. Året er 2013. Den 29. januar. Det er tirsdag. Johnny sidder uroligt på stolen.

- Mon det er sådan at være til krydsforhør, tænker han flere gange. Det er første gang, de mødes. Ham og psykologen. Det er den psykolog, som skal beslutte, om brysterne skal fjernes. Johnny kan mærke, at søvn har været en mangelvare i nætterne op til mødet. Han tør ikke fortælle, at han allerede er på hormoner, som skal give ham en krop, der mere ligner end mands end en kvindes. Hormonerne har han fået på det sorte marked. Han kunne ikke vente på en andens afgørelse. Tænk, hvis han fik nej. Han kunne ikke længere lægge sin skæbne i andres hænder. Det var hans eget ansvar at ligne en mand. Hormonerne kan han ikke undvære på sin rejse til at blive mand.

Lokalet føles varmt. Johnny føles varm. Psykologen skriver noget ned på en blok, og selv om Johnny strækker hals over mod blokken, kan han ikke se, hvad der står.

- Tak for i dag, siger psykologen og skubber stolen bagud og går hen og åbner døren. Johnny bliver siddende. Han skal have en ny tid i næste måned. Turen i toget mod Odense føles længere, end den gjorde mod København. Glæden over at være på rette vej og håbet om, at han nu kan fikses, blev tabt under samtalen med psykologen. Han ved ikke, hvad han skal. Han ved ikke, om han altid vil være forkert.

Dagene efter har han svært ved at komme ud af sengen. Telefonen får lov at ringe, og sms'erne forbliver ubesvarede. Han føler sig slået hjem af den psykolog. Han ved ikke, hvor lang tid han skal vente. Han er træt af at vente. Han er ved at give op. - Er det virkelig det her værd? Det var simpelthen så hårdt. Når man ikke ved, hvad andre har af planer for en. Og man kan intet gøre.

Cpr-sejren

Johnny træner og fortsætter sin kamp. Han vil ikke give op. Han vil tage ansvar for resten af sit eget liv. Han rejser sig. Med et juridisk kønsskifte kan Johnny nu kalde sig for mand. Hun er nu blevet til han. I juridisk forstand. Efter mere end 50 års følelse af at være forkert er det sidste ulige ciffer i det nye cpr-nummer et bevis på, at vejen til et nyt liv er en sejr. - Jeg føler, at jeg har været spærret inde i min krop i over 50 år.

Men nu skal det være slut. Johnny har fået svar. Fra psykologen. "Møde på SK" står der flere steder i kalenderen fra 2014 og 2015. Og 2016. Sexologisk Klinik, hvis man gider skrive det fulde navn. Der er ikke længere så varmt, når Johnny har samtaler med psykologen, og Johnny sidder stille på stolen. Håndfladerne er ikke længere klamme. Der er noget anderledes over ham. Det dystre, der kendetegnede Emma, er trådt i baggrunden. Stemmen er dybere nu. De små hår på hagen bliver kærtegnet og talt dagligt. Der kommer flere på hagen og op ad kinderne.

Det føles godt, siger han. Ansigtet kunne være hugget i sten i stedet for at være malet med penselstrøg. Han bemærker det. De bemærker det. Det er nu to år siden, han satte sine ben på Sexologisk Klinik for første gang. Men han er ikke den samme mere. Det er ikke længere Emma, der spørger, om hun må blive mand. Det er Johnny. Og han er en mand. Hormonerne har han været på i over etår. Han har tjekket ind på et odenseansk motionscenter fem gange om ugen.

Det kan ses. Kroppen bærer tydeligt præg af vægtløftning og motionstræning. Det virker. Kroppen buler de rigtige steder. Bortset fra brysterne. De er i vejen.

Farvel til brysterne

De mange ture fra murstenshuset i Odense til Sexologisk Klinik i København har slanket bankkontoen, givet søvnløse nætter og frustrationer over at være til. At være forkert. Men i dag er anderledes. I dag, 20. januar 2015, er det et endegyldigt farvel til Emma. Han er stille og har trukket jakken op over ørerne. Han kigger ud af det fedtede vindue og ser solen langsomt og majestætisk rejse sig i horisonten. Mennesker myldrer ind og ud gennem dørene.

Næste stop er Københavns Hovedbanegård. Han tager sin sportstaske og finder en plads i mellemgangen nær døren. Toget standser. Han går stærkt, for han skal nå bussen hen til Rigshospitalet, hvor han skal gøres klar til den store operation. Han har lyst til at skrige af glæde, men han gør det ikke.

Den kæmpe grå kasse af beton rager op og ligner et pop-up-højhus, der insisterer på at bryde op i himlen. En mosaik af tændte og slukkede lys. Som han står der og kigger op, føler han sig lille. Det er med ærefrygt, han går ind ad skydedørene. Han trykker på knappen og venter. Ding. Elevatordørene åbner sig, og han træder ind i den. Nu er han på vej op til 10. etage.

Han bliver vist ind på en stue. På sengen ligger det tøj, han skal have på. Underbukser med knapper. Hvid skjorte og grønne bukser. Han tager sit tøj af og folder det pænt sammen, før han lægger det ned i tasken og tager hospitalstøjet på. Han går selv ned ad trappen til 3. etage. Det er her, han skal have den store operation. - Tag plads, siger den smilende sygeplejerske og med hånden viser ham hen mod sengen.

Nu er det nu, når han at tænke. Johnny kunne godt bruge en hånd at knuge, da han mærker nålen igennem huden. Men han føler sig ikke ensom. Han er omringet af maskerede læger og sygeplejersker, der går frem og tilbage, mens den konsekvente og insisterende lyd af Johnnys puls fortæller dem, at patienten har det godt. Han fryser lidt, men selv om de spørger, om han er o.k., svarer han blot ja.

- Nu er vi vist ved at være der, siger en stemme langt væk. Lyset fra lampen over ham borer ind i hans tunge øjne. De sorte prikker danser. Han er væk.

Store smerter, stort smil

Hans hånd rører brystkassen, før han åbner øjnene. Han lader hånden blive på forbindingen, der gemmer på det store sår. Små dryp rammer hans kinder, og selv om han burde mærke smerte, mærker han kun glæde og lettelse. Han ville ønske, han kunne blive der for altid. Lige der i den rus af lykke. Han er gået fra at være forkert til at være rigtig. Fra halv til hel. Kvinden på operationsbordet er vågnet op som mand. - Det er den vildeste følelse nogen-sinde, siger han, mens han ryster på hovedet. Hvis bare man kunne gemme den følelse i en æske. Skovmandsskjorten er kun knappet halvvejs. Nedefra. Den hvide undertrøje gemmer sig bag skjorten og skjuler arrene hen over brystkassen. De blå og røde tern på skjorten er ikke så klare i farven, som de var engang. Cowboybukserne har kursen mod gulvet, når han rejser sig.

Det må være alle de timer i det lokale træningscenter. Han hiver dem op, hver gang han rejser sig for at kaste en bold, hunden kan lege med. Det er nu fjorten dage siden, Johnny fik fjernet brysterne. Smerterne er store, men smilet er mindst lige så stort. Stolt river han op i blusen og viser sin bare brystkasse til alle, der kommer ind ad døren. Det har han aldrig gjort før. Han har mange gæster, og uden at vide det ligger han i sofaen og lader sin ene hånd køre hen over den nye brystkasse uden de to buler, der mindede ham om, han var født i det forkerte køn. Det er, som om han er blevet højere. Måske er det ryggen, der for første gang er rank. Hvis de så, jeg sad ned og tissede. Han siger ikke mere, mens han som så mange gange før inde i hovedet afspiller filmen over at blive opdaget. Blikket er fjernt, og filmen i hovedet er tilsyneladende skræmmende. Johnny er nu en del af et team af mænd i vognmandsfirmaet. De kalder ham for han. Men han bærer på en dyb hemmelighed. Det er vigtigt, at han sikrer sig, at døren til toilettet er låst. Flere gange. For tænk, hvis de så, han sad ned og tissede.

Det er nu fjorten dage siden, Johnny fik fjernet brysterne. Smerterne er store, men smilet er mindst lige så stort.

Han er en af gutterne på arbejdet. Alligevel bliver han i tvivl. "Er fødderne nu store nok? Er min stemme for lys? Skal jeg have mere skæg?" Frygten for afsløring ånder ham i nakken nogle gange. Hemmeligheden er hans egen. Ingen må vide, at han engang har været en anden. En kvinde. Det er bag ham nu.

- Jeg kan godt være i tvivl, om jeg er mand nok, siger han mens hans blik søger væk. Han tænker. - Det er derfor, jeg skal have flere af dem her, siger han med armene løftet og spændt, så de tydelige markeringer i overarmene viser sig i stoffet på skjorten.




Elsker at være heteroseksuel

Han betragter dem med et saligt smil, før han sænker armene. Det er jo også det, der skal være med til at få damerne.

Han kysser en kvinde godnat nu. Men han bor alene. Han skal ikke spærres inde i et forhold efter at være spærret inde i sin krop, mener han. Han elsker sin frihed. Og sit eget selskab. Fødderne er smækket op på bordet, og han har åbnet en kold. Det er sådan, han bedst kan lide at tilbringe en aften. Alene. Uden ensomheden. Han elsker, at han nu er en heteroseksuel mand. Han kan ikke ladevære med at grine, da han siger det. Hr. Johnny. Det står der på kuverten, hvor valgkortet fra 2015 blev sendt. Det ligger på kommoden på første sal. Det er en sejr. Hr. Johnny.

Hr. Johnny. Det står der på kuverten, hvor valgkortet fra 2015 blev sendt. Det er en sejr.

Vejen hertil har været lang, men han vil ikke være den foruden. Det havde været lettere for omverdenen, hvis han fortsatte som Emma. Hvis han bare havde accepteret den krop, han nu engang havde fået. For ham havde det betydet, han ville ende sine dage for enden af et reb i et træ. Han kunne ikke mere. Han kunne ikke leve i et hylster, som ikke var hans. - Min hjerne og min krop hang ikke sammen.

Kønnet er i hovedet

"Et smertefuldt helvede" kalder han det. Kroppen, der fyldte ham med afsky. Hylsteret, som han kalder det. Kønnet er i hovedet - ikke mellem benene. Men der er stadig noget, der ikke stemmer. De afskyelige fedtklumper, vi andre kalder bryster, er væk, men Johnnys tanker kredser nu om det, der mangler længere nede. Mellem benene. Der ligger nu et par sammenrullede sokker. Den udgør bulen i bukserne. Det er vigtigt med en bule, for kvinder kigger derned for at se størrelsen. Det er vigtigt, forSokkerne skal i fremtiden forhåbentlig erstattes med en metaoid.

Johnnys tanker kredser nu om det, der mangler længere nede. Mellem benene. Der ligger nu et par sammenrullede sokker.

En penisoperation, der vil give ham en mikropenis med urinrør. Så han kan stå op og tisse. Første skridt er allerede taget. Johnny smider brevet på bordet.

"Sundhedsstyrelsen: 15. april 2016. Tilladelse til kastration som led i kønsskifte fra kvinde til mand." De kvindelige rester skal fjernes. Det er en langsommelig proces, når han skal igennem det offentlige. Og det skal han, mener han. - Fordi jeg er på sygdoms listen. Jeg har en diagnose.

Pengene fra vognmandsfirmaet to gange om ugen matcher heller ikke de beløb, der skal til for at få fjernet bryster, underliv og lavet mikropenis. Med urinrør. Ellers havde han gjort det. Rejst et eller andet sted hen og kommet hjem som fuldblodsmand. Uden sokkebulen.

Smerten i hjertet er væk

Skægget, den muskuløse brystkasse, de grove hænder og den dybe stemme er med til at slette de synlige spor af hende, der engang hed Emma. - De kalder mig han, siger han stolt.

Ligesom dengang ekspedienten troede, han var en lille dreng med røde seler. Dengang for mere end 40 år siden.

Det gør ikke ondt i hjertet nu. Den desperate aften, da barberbladet blev et med huden er et fjernt minde. Sporene efter det skarpe blad tværs over håndleddet ser han næsten ikke mere. Det er der som en del af hans historie. Et bevis på, hvor langt han er kommet. Dengang ville han ikke leve mere. Nu kan han ikke vente med at leve sit liv. Denne gang som Johnny. Han ser sig slet ikke tilbage, da han siger et endeligt farvel til Emma.