En astronaut landede i Odense

Journalist:   Hans Faarup

Fotograf:   Trondur Dalsgard

Andreas Mogensen, den første dansker i rummet, holdt 5. november 2015 foredrag på Syddansk Universitet om sin mission til Den Internationale Rumstation. De 450 billetter blev revet væk på bare 20 minutter, og der var dobbelt så mange på venteliste. Hvis du er en af dem, der gerne vil vide, hvad den danske astronaut fortalte, er her et referat af, hvad der skete i de to timer på SDU. Nedskrevet fra forreste række, mens det fandt sted – og i kronologisk rækkefølge. Der er tale om et journalistisk referat, så talesproget er omformuleret og forkortet.




Om hvorfor vi skal ud i rummet

Bibliotekschef Bertil F. Dorch fra Syddansk Universitet bød velkommen. Han nævnte, at Fyn har en betydelig plads i europæisk rumforskning, fordi Danish Aerospace Company, DAC, på Hvidkærvej i Odense har leveret tonsvis af udstyr til Esa. Han sagde blandt andet:

- Vi bringer i dag himlen ned på Jorden. Rummet er en uendelig kilde til inspiration for fantasien og forskningen.

Herefter sagde dekanen for naturvidenskabeligt fakultet, professor Martin Zachariasen:

- For 14 dage siden fik vi her på SDU besøg af den sidste spaceshuttle captain, og i dag er det dig, Andreas. Min personlige fascination af rummet nåede et højdepunkt i 12-års-alderen, hvor jeg studerede en bog med billeder af vores solsystem. Husker specielt Jupiters størrelse. Den er 1000 gange større end Jorden. Men igen 1000 gange mindre end Solen. Rummet kalder på udforskning. Hvad driver mennesker ud i dette helt fjendtlige og enestående smukke miljø, rummet? Der er tre grunde. For det første den viden, vi kan indsamle. Den anden årsag er den teknologiske og menneskelige udfordring. Mennesket performer bedst, når vi bliver presset til det yderste. Udforskningen af rummet stiller store krav til problemløsning. Hvis I ikke ved, hvad jeg taler om, skal I se filmen ”The Martian”, der handler om problemløsning på højt plan. Vi forskere og studerende laver jo problemløsning hele tiden. For det tredje: Rumforskning er et samlende og fredsskabende projekt. I dag har russiske, amerikanske og russiske astronauter været i 15 år på rumstationen. Det er en bedrift.

Herefter gav han ordet til Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, som indledte med at tale om Iriss-missionen:

Om at se ned på Jorden

- Det er snart to måneder siden. En af de ting, jeg tit bliver spurgt om er, hvordan det er at sidde på rumstationen og se ned på jorden. På dagsiden ser man ikke noget tegn på liv. På den måde kan Jorden godt se ubeboet ud. Men at se ud på nattehimlen, når vi befandt os på skyggesiden ... fra rumstationen kan man se milliarder af milliarder af stjerner. Hvis man går 50-100 år tilbage i historien, ville man også kunne se noget lignende det her, når man kiggede ud om natten. Det kan man desværre ikke mere. Der er for meget lys, men det er synd, for det er utroligt inspirerende at se så mange stjerner. Man kan ikke undgå at føle, at vi er en lille del af noget meget meget større.

- Det får mig til at tro, at der venter os uendeligt mange spændende oplevelser i fremtiden, når vi forsøger at drage længere ud i rummet. Jeg er sikker på, at vi vil gøre mange flere spændende oplevelser i fremtiden. Vi er først lige begyndt at udforske vores solsystem.

Om Esas projekter

- Vi kender alle sammen Nasa, men knap så mange kender Esa. Det er lidt synd, for Esa er vores fælles rumfartsorganisation her i Europa. Esa består i dag af 22 lande. Vores største testcenter ligger i Holland. Vi har også et kontrolcenter i Darmstadt i Tyskland, hvorfra vi kan kommunikere med og styre de mange satellitter i kredsløb om Jorden og Mars. Vi har astronautcenter i Tyskland, hvor japanske, amerikanske og russiske astronauter træner, når de ska lære at arbejde i vores Columbus-modul på ISS. Vi har en opsendelsesbase i Fransk Guyana, hvor vi kan sende Ariane 5-raketterne op. De opsender 50 procent af alle kommercielle satellitter i dag. Og så har vi et netværk af antenner spredt ud over Jorden.

- Esas budget ligger på omkring 4,5 milliarder euro. Det største proram, der sluger 30 procent, er vores jordobservationsprogram, hvor vi sender satellitter i kredsløb for bedre at forstå vores klode. Det er igennem de data, vi bedre kan forstå forandringerne i Jordens klima.

- Det næststørste er raketterne, hvor vi i dag bruger Ariane 5 og er i gang med at udvikle efterfølgeren, Ariane 6, inden for de næste 5-10 år. I kender sikker allerede gps, men i Europa er vi i gang med at udvikle netværket Galileo. Forhåbentlig i 2016 vil de første otte satelitter være i brug og være i stand til at levere mere præcis målinger her på Jorden.

- Vi har også rumsonder længere ude. Marx Express kredser om Mars og så har I sikkert hørt om Rosetta-missionen. Vores bemandede projet har fokus på vores bemandende rumstation, ISS. Her kan vi lave forskning inden for biolog, fysik og fysiologi. De er så spændende, fordi tyngdekraften er den eneste konstant, der har været mere eller mindre permanent hele vores hele historie. Det er noget, alt liv på Jorden har skullet forholde sig til, så derfor er det spændende at se, hvad der sker, når vi fjerner tyngdekraften. Så får vi en bedre forståelse for nogle af de her naturfænomener.

- Rumfart er en utrolig vigtig industri, hvor der er en kæmpe vækst i øjeblikket. Esa har en klar politik på det område. For hver krone, vi sender til Esa, får vi en krone tilbage til arbejdspladser. Hver krone vi investerer i Esa genererer 4,5 kroner.

Om Den Internationale Rumstation

- Rumstationen kredser i en højde på 400 km med en hastighed på 28.000 i timen. I løbet af et døgn oplever vi 16 solopgange og solnedgange fra rumstationen. Der er ingen naturlig døgnrytme, så vi arbejder ud fra GMT, men det er fuldstændig tilfældigt. 

2015 er et specielt år på rumstationen. I mandags var det 15 år siden de første astronatuer flyttede om bord. I år er det også første gang, to astronauter skal tilbringe et helt år. Amerikaneren Scott Kelly og russeren Mikhail Kornienko. Og det er ret lang tid, når man tænker på, at de ikke kommer i bad i den tid.

Et andet problem. Sojus-fartøjet kan kun arbejde et halvt år., Det betyder, at for Scott og Mikhail, der skal være der et helt helt år, er vi nødt til at udskifte deres fartøj, og det var min chance. Jeg har efterladt mit fartøj deroppe, som de så kan bruge til at lande i til marts næste år.

Formålet med rumstationen er forskningen. Derfor fik vi også et tætpakket program med forskning. Vi fokuserede på tre områder. Fysiologi - vi vil gerne forstå, hvad der sker med astronauters kroppe i rummet. Derfor fik jeg taget muskelbiopsi og skannet mine knogler og min hjerne før og efter missionen. Det sammenligenes med de astronauter, der er deroppe seks måneder og et år, så vi kan forstå, hvordan vi kan modarbejde de negative effekter af ophold i rummet.

Men det er også vigtigt på Jorden, fordi det er viden, vi kan bruge til patenter, der er indlagt i måneder på hospitalet. De oplever samme muskel- og knogletab som astronauter. Osteoporose (knogleskørhed, red.) er også noget, vi ser hos astronauter, der har været lang tid i rummet. 

Så var der udviklingen af teknologier. Til sidst havde vi også nogle danske forsøg med.

Om at blive skudt op med en raket

- Før vi blev sendt af sted, fik vi at vide, at det ikke kun ville tage seks timer, men to dage at komme op til rumstationen, det ville ellers kræve for meget brændstof. Så min 10-dages mission blev forkortet til kun otte dage. Men det lykkedes. Vi nåede at udføre alle de eksperimenter, vi havde planlagt. Det er noget, jeg er meget stolt over, for det var et meget hårdt program.

- Jeg bliver tit spurgt: Hvordan var opsendelsen? Meget overraskende. For jeg satte mig om bord på toppen af raketten. Der er en aerodynamisk fairing, så vi kan ikke kan se ud ad vinduerne. Det kan vi først fra 40 km højde. Sojus accellererer meget langsomt, så de første to minutter foregår meget stille og roligt, og hvis nogen havde fortalt mig undervejs, at jeg sad i simulatoren, så havde jeg troet på dem. Det var først, da brændstoffet var ved at være brugt, at vi blev presset ned i sæderne med 3 g. Landingen er så noget helt anderledes. Men opsendelsen er slet ikke noget så voldsomt som på den den amerikanske rumfærge.

Om at sidde to døgn i en kapsel

- Vi skulle bruge to dage om bord på Sojus for at komme op til rumstationen. En af de ting, jeg husker allerbedst, er det øjeblik, vi kom i kredsløb om Jorden. Det tager ni minutter fra vi tænder raketten, til vi når 200 km højde og er i kredsløb. Vi går fra at være presset ned i vores sæder med 3 g til at være vægtløse. Da jeg blev vægtløs fik en stærk fornemmelse af, at jeg slog en baglæns koldbøtte, og det næste døgn havde jeg en underlig fornemmelse af, at jeg hang ”bagud” med hovedet nedad.

- Vi sætter Sojus i passivt spin og den roterer 3 grader sekundet, så hvis man kigger ud ad vinduerne bliver man svimmel. Det betød også, at da vi endelig kom frem til rumstationen, var vi rigtig, rigtig glade. Vi åbnede lugerne, krammede de andre astronauter og de var klar til den traditionelle pressekonference, hvor vi kan tale med kontrolcentret og sige hej til familie og venner.

Om at tumle rundt inde i en rumstation

- Jeg fik at vide at jeg bare skulle ”flyve til højre”. Så jeg fløj til højre, og så stoppede jeg. For jeg kunne slet ikke genkende, hvor jeg var, selv om jeg fra min træning kendte rumstationen ud og ind. De andre lagde mærke til det: Det er fordi du flyver langs loftet. Bare vend dig om. Hjernen har virkelig et problem med at genkende det du ser, hvis du ser det fra en anden vinkel.

- Der er en meget lille tunnel, man skal flyve igennem. Hvis du flyver langs gulvet, er den lille, og hvis du flyver langs væggen virker tunnellen større, fordi du har en anden vinkel. Det er sjovt. I stedet for at flyve langs gulvet og dreje til højre, stillede jeg mig, så min hjerne så det som et dybt hul, og jeg havde en fornemmelse af, at jeg ville falde ned i et dybt hul. Det har noget at gøre med den måde, vores hjerne fungerer på. Vores hjerne skaber en model af verden, som den forsøger at passe sanserne til. Det var meget sjovt, som jeg prøvede at gøre hver dag. En virkelig sjov fornemmelse.

Om at sove i en ophængt sovepose

- Vi tilkoblede vores rumfartøj på den russiske del. Jeg tilbragte det meste af min tid i det europæiske Columbus-modul. Sovekabinen minder om et lille klædeskab, du kan træde ind i. Der er seks sovepladser, men fordi vi var ni, blev tre af os nødt til at finde en stille krog at hænge vores sovepose op i. Så jeg valgte at hænge min sovepose op i Colombus-modulet, hvor jeg alligevel skulle arbejde.

Om at styre en robot fra rummet

- Jeg arbejdede på to projekter med robotter. En i Holland skulle jeg fjernstyre. Den skal starte opbygningen af en base på Månen, inden astronauterne selv lander. Den skal derfor kunne fjernstyres fra astronauter i kredsløb om Månen.

- Projektet gik ud på, at udvikle teknologien til at styre en robotarm. I dag bruger vi et joystick, men vi har ikke fornemmelse for de kræfter, en robotarm bruger. Så det at samle en flaske vand op er svært. Vi vil give astronauten, der styrer robotten, en fornemmelse for disse kræfter. Så jeg skulle styre og ved hjælp af force feedback indsætte en pind i et hul på et bræt. Det gjorde jeg ved hjælp af en pind, som skal fjernstyre en anden robotarm.

- Det er teknologi, som man kan forestille sig en læge i for eksempel Danmark i dag kunne bruge til at foretage operationer i et helt andet land. Det er DAC her i Odense, som skal til at bygge denne robotarm, som inden for et år eller to skal sendes op til rumstationen.

Om at teste afløseren for manualer

- Ud for Floridas kyst har jeg boet under vand i en uge ad gangen og testet mobilteknologi, der består af briller med headup-display, der skal gøre det lettere for astronauterne at arbejde. ISS er så stor og kompleks, at man umuligt kan have et overblik over det hele. Typisk har vi manualer på bærbare computere, og så skal vi bevæge os rundt. Vi håber at vi i fremtiden kan få instruktionerne vist lige foran øjnene, så vi kan arbejde mere effektivt.

- Et andet eksperiment går ud på at undersøge, hvad der sker med vores muskler. Noget tyder også på, at hjernen ”glemmer” hvordan den skal styre muskler. Så hvor meget af den muskelstyrke, der forsvinder, kommer fra muskler, der svinder og hver meget fra hjernens evne til at styre dem? Derfor havde vi et forsøg, hvor man med elektriske stød undersøgte, hvor meget styrke jeg kunne sparke med, og hvor meget jeg kunne sparke med, når mit ben fik et stimulerende stød. Det forsøg var en stor del af missionen.

Om at blive længere at være i rummet

- Når man er vægtløs, fjernes presset på rygraden, så den bliver længere. Nogle astronauter vokser op til 6-8 cm i højden. Det kan give rygsmerter senere i livet, og man kan ikke længere sidde i det formstøbte sæde i Sojus, når man skal hjem. Derfor skulle jeg teste en skinsuit, som efterlignede det pre,s tyngdekraften øver på rygsøjlen på Jorden. Jeg skulle bare se, om man kunne holde ud at have den på en hel dag … og ikke kan tage bad. Men det var fint nok. Der var ingen problemer.

Om at drikke sit eget tis

- Så var der det andet danske forsøg. Vi rengør alt spildevand, blandt andet vores tis, som bliver til drikkevand næste dag. Så vi plejer at sige, at den kaffe, vi drikker i dag, er den samme som den vi drak i går og den vi drikker i morgen. Men det kræver meget energi at rense, så vi testede en membran, der kun tillader vandmolekyler at passere igennem. Den er udviklet i Danmark og fungerer på Jorden, men vi vil forstå, hvordan det fungerer i vægtløs tilstand.

Om at tage det første billede af naturfænomen

- Et andet dansk eksperiment er meget stort eksperiment på 300- 350 kg, der skal sendes op og installeres på ydersiden af Columbus og pege ned ad mod Jorden og studere kæmpelyn. I stedet for at skyde ned mod Jorden, skyder de helt op i 80-90 km. Vi opdagede dem helt tilfældigvis for 20 år siden, så vi ved ikke så meget om disse lynfænomener. Hvordan opstår de og hvilken effekt har de på atmosfæren? Fordi det er et dansk eksperiment, er det noget, jeg har talt om de seneste fem-seks år, og jeg har tit vist den her tegning. Men hvordan ser kæmpelyn ud i virkeligheden? Jeg var spændt på, om man kunne filme det her fænomen. Og det var forskerne på DTU Space også.

- Jeg sad så en aften i cupola (astronauternes glaskuppel på ISS, red.), og mens vi dfløj over Indien om natten, så jeg pludselig et kæmpe tordenvejr starte. Jeg begyndte at filme, men der var lyn over det hele, så jeg vidste ikke, hvor jeg skulle filme. Jeg filmede så meget som muligt og anede ikke hvad jeg filmede, downloadede filerne på computeren og kiggede dem igennem. Det viste sig, at jeg havde haft en rigtig heldig dag, for jeg havde fanget nogle af der her røde lyn, der skød opad – red spikes. Jeg var også så heldig, at jeg havde fanget en blue jet, der skyder op mod rummet. Det viste sig så endda at være en pulserende blue jet, der skyder op til tre gange inden for et sekund.

- Det er første gang, det er filmet, så jeg styrtede ind til de andre astronauter og spurgte, om det var noget, de nogensinde havde set før. Det var det ikke. Det tegner godt for projektet, at det kan lade sig gøre at filme de her lysfænomener.

Om at være første dansker, der tager et billede af hele landet

- Generelt var jeg utroligt heldig. Jeg havde heller ikke regnet med, at jeg ville kunne se Danmark. Men i løbet af de otte dage var der to-tre dage, hvor vi passerede over Danmark, hvor det var næsten klart og skyfrit. Formen på Danmark er jo meget speciel og nem at kende. Min tyske kollega Alex, der var oppe i 2014, var meget interesseret i at tage billeder af Nordtyskland. Han forstår ikke, hvordan jeg kunne. Han tog fem måneder, før han fik taget billeder, og jeg gjorde det på ti dage.

Om Ny Nordisk Rummad

- Jeg ville gerne have noget dansk mad med, fordi nogle af de andre skulle være der et helt år, så jeg syntes, det ville være en god idé at give dem en chance for at smage noget anderledes mad. Kokkene Torsten Schmidt og Palle Sørensen udviklede noget dansk mad, jeg havde med derop. Jeg havde en hovedret og en desser med, og Palle Sørensen havde lavet noget hul chokolade med sammenfoldede beskeder fra de andre astronauters familier i. Det kom som et kæmpechok for dem, for det havde de slet ikke regnet med.

- Der er én regel i rummet: Man må gerne lege med maden. Når vi skal spise, bliver astronauter til små børn, fo der er et eller andet sjovt ved at leget med maden.

Om hvorfor man skal lukke munden, når man lander

- Efter 10 dage var jeg rigtig træt og udkørt, fordi det havde været et meget tæt program. Turen tilbage er jo næsten en hel oplevelse i sig selv. Efter at vi har koblet os fra rumstationen og tændt raketten, starter den vildeste rutsjebanetur. Først bliver luften omkring kapslen lyserød, fordi varmen skaber en plasma. Derefter begynder dele af varmeskjoldet at brænde og falde af og flyve forbi vinduerne, som blev forbrændt, så man ikke kunne se ud, fordi vinduerne blev brune.

- Vi blev presset ned i sæderne med 4,5 g. I 10 km højde, når farten er sænket fra 28.000 til 800 km/t udløser vi vores faldskærm. Så bliver kapslen virkelig svunget omkring dig. På et tidspunkt lavede vi et flip, det varede et par minutter, indtil vi bare faldt ned mod Jorden. Vi havde ingen højdemåler. Så vi vidste ikke, hvor højt vi fløj over Jorden, så vi sidder bare stille i vores sæder og forsøger at lukke munden og ikke tale. For det værste der kan ske er, at man har munden åben og tungen mellem tænderne, når vi lander.

- Vi mærkede to brag. Det første, da bremseraketterne blev tændt og det andet, da vi landede. Herefter tippede kapslen over, og vi rullede rundt. Det var lidt som et bilsammenstød. Man får lidt af et chok, men det er ikke fordi, det gør ondt. Efter bare 25 minutter kunne vi kravle ud. Selv om jeg smiler billedet, er det eneste jeg tænker: Gud, hvor vil jeg gerne ud af den her kapsel. For man sidder i den 7-8 timer og der er ikke meget plads. Men ellers var jeg meget overrasket over, at jeg kunne mærke forskellen i kroppen efter bare 10 dage i rummet. Min krop var ikke længere vant til at føle dens egen vægt. Der gik to dage, før jeg ikke skulle koncentrere mig om at bruge benene og musklerne. Kunne mærke det i ørerne, fordi de skulle vænne sig til tyngdekraften. Jeg havde en fornemmelse af at svinge fra side til side. Som når man er gået i land fra en båd. Det bliver spændende at se, hvordan Scott og Mikhail har det til marts efter et helt år i rummet.



Spørgsmål fra studerende



Hermed var foredraget ovre, og det var tid til spørgsmål. To gange i løbet af Iriss-missionen forsøgte SDU at arrangere er såkaldt inflight-call, hvor studerende skulle stilles igennem direkte op til ISS og stille spørgsmål, men begge arrangementer blev aflyst på grund af det pressede program. Så nu fik de to studerende endelig chancen for at snakke med Andreas Mogensen. De er: Stina Funder, 26, kemistuderende, og Philip Sørensen, 21, fysikstuderende, 21.



Phillip Det må virkelig gøre noget ved mennesket at se den her jord oppefra. Ser du verden i et andet lys?

Helt sikkert. Det at se Jorden fra rummet, det jeg mest lagde mærke til, er de store kontraster i farver mellem det blå hav og det kulsorte univers. Jorden er ligesom vores rumskib, og vi har ikke nogen redningsbåd. Når man kigger ned på Jorden på dagsiden, kan man ikke se byer eller landegrænser. Kun på natsiden. Jorden kunne lige så godt være ubeboet. Derfor skal vi også passe på den. Hvis vi ødelægger den, har vi ikke en ny chance

Stina

Du udførte nogle folkeskoleforsøg via DR. Tror du de vil betyde noget?

Vi valgte to af dem, der begge involverede vand. Fx hvordan objekter flyder i vand i vægtløs tilstand. Det var nok noget af det sværeste, jeg skulle gøre på min mission. Det er rigtig svært at styre sådan en vandboble, der bare svæver i vægtløs tilstand, og på et tidspunkt kom jeg til at bande, så den del af videoen er censureret væk af Nasa, men det var ret spændende, disse forsøg med vandbobler.

Phillip

Tror du rumfart er noget, der kan vække interesse for naturvidenskab hos kommende generationer?

Det enestående ved rumfart er, at det er inspirerende for børn og unge. Det taler til vores naturlige nysgerrighed, taler til vores behov for at finde vores plads i universet. Derfor er det en god mulighed for at bruge rumfart som mulighed for at vise børn og unge, hvor spændende de naturvidenskabelige uddannelser kan være.

Sina

Den skinsuit. Kan man faktisk mærke efter kun 10 dage, at man blive højere?

Man siger ikke bare ”hov, jeg føler mig højere”, men hvis man skal tro mine egne målinger, så voksede jeg tre cm de første dage.

Phillip

Fik du brug for gaffa?

Ikke alene gaffa, men alt muligt

Stina

Hvad var det hårdeste i forberedelserne?

Størstedelen af træningen foregår enten i USA eller Rusland, og i 2015 var jeg kun hjemme i Køln i to måneder, så det kan være hårdt. Men ellers var noget af det sværeste at lære russisk. Da jeg som dreng drømte om at være astronaut, var det at lære russisk, ikke noget, der indgik i drømmene. Men det er desværre i dag et krav at man skal kunne taler for at blive astronaut.

Phillip

Dit bedste råd hvis man gerne vil være astronaut?

Enten at uddanne sig til ingeniør, forsker, læge eller pilot. Den baggrund har de fleste astronauter,. Og hvis man har en phd-uddannelse, er chancerne for at blive valgt endnu større. Mit bedste råd er: Vælg noget, du brænder for og elsker at lave. Så er det ikke så svært at arbejde hårdt.

Stina

Var der andet end vægtløshed, der var svært at vænne sig til?

Nej, ikke rigtig. Lyder underligt, men det at være vægtløs er på en måde den mest naturlige tilstand, for det kræver ingen energi. Det er som at flyde på vand, uden vandmodstand. Selvfølgelig skal man passe på, når man åbner maden eller fjerner skruer, så de ikke flyver væk, når man lægger dem et sted.

Phillip

Er det ikke en klaustrofobisk oplevelse?

Én ting er Sojus, som er meget lille. Men rumstationen ar enormt stor. Det indre volumen svarer til en Boeing 747, så man har rigeligt med plads til seks mennesker. Hvis du lider af klaustrofobi, skal du ikke sætte dig ind en Sojus. Der var tidpsunkter, hvor jeg ikke troede, jeg kunne komme ud. De andre måtte gå ud først og lukke lugen, og så måtte jeg krybe over i midtersædet og prøve at mase mig ud.

Stina

Hvad har været det vigtigste mål med din mission ud over at udskifte Sojus-kapslen?

Min mission er jo bare en del af det store arbejde som er startet for 15 år siden og muligvis vil fortsætte til 2028, hvor rumstationen sikkert skal på pension. Mange af de forsøg er jo bare en videreudvikling af tidligere forsøg, blandt andet den her robotarm. Jeg er bare en meget lille del af det større samarbejde om bord på rumstationen.

Phillip

Nu er du blevet en folkehelt. Det tog 25 minutter at sælge den her sal ud. Det er ikke så tit det sker. Hvordan føles det?

Utrolig positivt, at vi kan bruge det til at komme ud og fortælle og tale og vise hvor spændende de naturvidenskabelige uddannelser er og forhåbentlig få flere unge til at vælge en naturvidenskabelig uddannelse. Jeg giver noget tilbage. Det er jo også på den måde, jeg selv blev inspireret som barn.


Spørgsmål fra salen

Dagens sidste punkt var spørgsmål fra salen. De fleste spørgere præsenterede sig ved fornavn, men nogle kunne ikke høres så godt og nogle glemte at sige deres navn. Spørgerne er navngivet så godt det lod sig gøre.



Jens, lægestuderende:

Fantastisk eventyr. At man svæver rundt i vægtløshed. Burde I ikke få en masse knubs, når I svæver frit rundt?

Jo altså, selv om jeg sagde det var let, skal man også lige lære, hvordan man flyver elegant. De første to dage fløj jeg ind i væggene. Man får let alt for meget fart på, og så kan man ikke nå et håndtag og stoppe. I starten bruger man hænderne til at bevæge sig, men typisk har man jo noget grej i hænderne, og så lærer man hvordan man bevæger sig med fødderne. Fødderne spiller en stor rolle, fordi man for eksempel bruger dem til at stabilere sig, når man skal skrive på en computer. Jo, man får lidt ondt i toppen. Og al den hårde hud på hælen falder af. Men så får man noget hård hud på toppen af fødderne i stedet for, fordi man hænger så meget fast i håndtag med fødderne.

Winnie

Snorker man i vægtløs tilstand, når tungen falder tilbage?

Det ved jeg ikke. Jeg tror, man skulle snorke højt på rumstationen for at nogen skulle høre det. I vægtløs tilstand sker der ikke den naturlige blanding af varm og kold luft. Hvis du slukkede al ventilation i rummet, så ville der opstå en boble af CO2 om kroppen og kvæle dig. Derfor har vi al den cirkulation kørende med ret højt støjniveau på 50-60 db. Mange astronauter får lavet ørepropper, så derfor hører man ikke, hvis nogen snorker.

Pernille

Regner du med at komme i rummet igen?

Jeg kunne rigtig godt tænke mig at komme i rummet igen. Det er enestående forskning, og det er sjovt med de andre astronauter. Der er ingen garantier, for vi har et begrænset antal opsendelsesmuligheder for europæere. Men jeg krydser fingre.

Gitte

Du fortæller om din dragt. Hvad med påvirkning af de indre organer?

Ved ikke. Alting bliver jo mere eller mindre siddende. Men når jeg er på Jorden, bliver blodet suget ned i benene. Så snart jeg er vægtløs, bliver blodet ikke hevet ned benene og det giver større blodvolumen i hovedet. Så tror kroppen, at man har for meget blod, og man tisser meget de første dage. Derfor bliver vi båret ud ved landing, så vi ikke besvimer.

Simon

Tror du, videnskaben kan hive de der forbandede grænser ned, når nu politikerne ikke kan?

Det tror jeg. For under Den Kolde Krig var videnskaben en af de få måder, mennesker fra alle lande kunne tale sammen. Det ser vi også i dag. Rumstationen kunne slet ikke fortsætte i dag uden både USA og Rusland. Det er også derfor, at selv om der er en politisk konflikt i øjeblikket har vi valgt at fjerne rumstationen fra den konflikt. Den kan ikke fungere uden alle parterne. Helt sikkert en vigtig del, at vi kan fortsætte samarbejdet trods politiske konflikter.

Jackie

Jeg er radioamatør. Var du vidne til, at amatørradiosendere var i kontakt med ISS?

Esa forsøgte at få det lagt ind på tidsplanen, men på grund af den korte mission lykkedes det ikke at finde tid til det.

Karsten

Jeg kan huske, da de landede på Månen i 1969. Skal man til Månen først og øve sig lidt inden en mission til Mars?

Selv hvis rumstationen fortsætter til 2028, er det tiden at planlægge, hvad der skal komme bagefter. Men vi har ikke helt besluttet os for, hvad er skal ske. Vi kunne sende en mindre station i kredsløb om Månen og sende astronauter ned til Månen. En anden mulighed er at sende astronauter direkte til Mars. Det er en politisk beslutning. Til næste år, når der er kommet ny præsident i USA, kan Nasa finde på at fokusere på noget andet. Det er svært at sige.

Helle

Har hæftet mig ved, at kort tid efter jeres landing skal I tre hilse på Kasakstans præsident. Padalka har været et halvt år i rummet, det undrer mig at han kan gå så godt? Når I kravler om bord i Sojus, er det så ikke svært at kravle ud af rumdragterne?

Jo. Padalka sagde: Pas lige på mig, hold mig lige under armen. Så jeg gik tæt på ham, hvis han skulle besvime. Med hensyn til Sojus vænner man sig til, hvor lidt plads, der er. Så vænner man sig til, hvor stor rumstationen er. Og når man skal tilbage ... jeg kiggede gennem lugen og tænkte: Der kan jeg slet ikke komme ind. Men fordi man er vægtløs, er der lidt mere plads, end der ser ud.

Per

Bakterier og virus, hvordan sikrer man sig, at man kan bekæmpe bakterier og virus, når jeres immunforsvar er svækket?

Vi kommer jo i karantæne to uger inden opsendelsen. 50 mand bor adskilt fra alle andre. Der er kun kontakt gennem glasruder. Men man kan ikke undgå at tage mikroorganismer med op. For ti år siden brugte astronauterne det russiske modul til at vaske sig med vådservietter. Der kom en svamp. Det er en eller anden form for supersvamp, der vokser der. Den overlever alt.

Rico

Hvorfor kalder du dig astronaut og ikke kosmonaut?

Historisk set har amerikanerne kaldt deres rumfolk astronauter, og så har vi valgt at gøre det samme i Europa. Det har ikke noget at gøre med hvilket rumfartøj. Fordi vi for det meste taler engelsk i Europa, omtaler vi os bare som astronauter.

Phillip

Hvordan går man på toilet.

På Sojus har vi et simpelt toilet, som vi for alt i verden forsøger at undgå at skulle bruge. Men i vores rumdragter i Sojus har vi ble på, hvis vi virkelig ikke kan holde os. Så må man vente, til man kommer om bord i rumstationen.

Magnus

Jeg har set, at I pakker jeres arme ind i armhulerne, hvorfor?

Hvis du ikke får armene ned i soveposen, kommer de op foran dig, og så ligner du en sovende zombie. Det samme sker, når du bare sidder, derfor plejer du at folde dem sammen.

Mie

Med formstøbte sæder i, hvordan tager man højde for det ved ombytningen af Sojus?

Vi bytter sæder ud. Noget af det første, vi gjorde, var at bytte sæder, fordi de netop er personlige.

Spørger: Hvor lang tid tager det at tage din rumdragt på?

Et par minutter. Når man har lært det.

Spørger

Hvordan håndterer I affald?

Vi bruger de ubemandede forsyningsfartøjer, der sendes op 4-8 gange om året. Når de er tomme, fylder vi dem op med skrald. De har ikke noget varmeskjold, så når vi sender dem ned gennem atmosfæren, brænder vi vores affald som en meteorit.

Spørger

Hvor mange har du været i kamp med for at blive udvalgt? Er det udelukkende mænd?

Der er også kvinder. Jegsøgte ind i 2008. Sammen med 8500 andre europæere. Det var 17 år siden, sidste gruppe blev optaget, så man skal være heldig med alder og rigtigt tidspunkt i karrieren. Processen varede et år. De testede kognitive evner, evner til at multitaske, matematik, fysik og engelsk og en runde med fokus på den psykologiske side, hvor gode var vi til at samarbejde med andre og en runde med fokus på helbred. Alt, hvad der kunne testes. Til sidst startede de mere normale jobinterview og efter et år valgte Esa seks nye astronauter i 2009.

Spørger

Hvad gør dine kollegaer på 6-12 måneder lange lange missioner med ryggen?

Noget tyder på, at rygraden ikke kan vokse mere end 6-7-8 cm uanset hvor længe du er derude. Jeg oplevede første nat på Sojus, at når jeg foldede hænderne foran mig, svajede jeg helt naturligt i ryggen og tror, at det var grunden til, at jeg fik ondt i ryggen den første nat. Jeg satte mig i Sojus-sædet, hvor man sidder mere højt. De næste nætter satte jeg mig med armene ned bag langs ryggen, når jeg skulle sove og havde ikke rygsmerter på resten af turen. Nogen siger, det hjælper at sove med benene oppe, fordi man får en mere naturlig bøjning på ryggen.

Thomas

Kommer du rundt til de andre lande og ser hvad de forsker i?

Al min tid på rumstationen var ejet af Esa, så jeg kunne fokusere på europæisk rumforskning. Der er en russisk og en amerikansk halvdel. Den russiske er ”Mir-2”, mens amerikanernes er baseret på planerne om rumstationen Alpha fra firserne. Europa blev en del af det amerikanske, så vi i dag betaler cirka 8,5 procent af de omkostninger, og så har vi ret til 8,5 procent af opsdelserne og 8,5 procent af den tid, der bruges og forskes. Det vil sige 80 timer på et halvt år, de kan arbejde med europæisk forskning normalt. Så det er en del af vores træning at være med til det, de andre laver. Det var lidt specielt for den her mission, at det kun var europæisk forskning.

Spørger

Hvor alvorlige helbredsskader kan I håndtere?

Vi får en udvidet uddannelse i førstehjælp. Kan trække tænder ud på hinanden og har masser af medicin deroppe. Blindtarmsbetændelse ville vi forsøge at behandle med stærk medicin. I teorien kan vi forlade rumstationen og være på et hospital inden for 24 timer.

Spørger

Kan man tilpasse sæderne til de lange rygge på hjemturen?

Russerne har en ”pingvindragt”, de kan træde ind i og blive presset sammen. Typisk tab af knoglemasse sker i ben og hofter. Kroppen mangler de stød, den får når jeg bevæger mig på Jorden, hvor knoglemassen hele tiden genopbygges. Det sker ikke i rummet. Vi laver styrketræning, squats, og det har i få tilfælde resulteret i, at astronauter er blevet mindre. Skinsuiten er muligvis en af de måder, vi kan hjælpe på det her i fremtiden. En uge inden man skulle lande, tog man den så på hver dag.

Spørger

Har man en fornemmelse af døgnrytme, når man flyver rundt deroppe?

Ikke rigtig. I Columbus er der ikke vinduer. Det var kun, når jeg sad i cupola, at jeg så om vi var på dag- eller natsiden. Jeg var så træt hver aften, at når jeg lagde mig i soveposen, faldt jeg i søvn med det samme.

Jytte

Hvordan fungerer gyroskopisk rotation?

Vi har store tunge hjul, fire, som roterer meget hurtigt. Ved at dreje dem, kan vi påvirke retningen, rumstationen drejer i.

Spørger

Er solenergien produceret deroppe nok til at drive rumkapslen?

Ja, al energien kom fra solpanelerne. Vi har også designet rumstationen til at overleve på den mængde energi, den får leveret. Så når den befinder sig på dagsiden af Jorden, får vi både den energi, vi skal bruge, og får opladet batterierne, til vi kommer over på skyggesiden.

Hermed sluttede de i alt to timer med Andreas Mogensen på SDU, og der var et par minutter til autografer og selfies.