Spillet om ambulancerne

Journalist:   Jakob Herskind og Tore Bønke Jeppesen

Fotograf:   Michael Bager, Jens Wognsen, Mads Hansen og Birgitte Carol Heiberg

Det skulle have været en lykkelig historie om massive besparelser på ambulancedriften i Syddanmark. Men det endte som et drama og var ved at gå galt få meter før målstregen, da Region Syddanmark valgte hollandske Bios på bekostning af kernedanske Falck. Vi slår her ned på en række af højdepunkterne i ambulancesagen.


I dagene efter mandag 25. august 2014 er der kun én sindsstemning blandt de cirka 700 ansatte og ledelsen i Falcks syddanske afdeling: Chok.

Årsagen er punkt 33 på et planlagt regionsrådsmøde dén mandag. På mødets sidste punkt, der er lukket for offentligheden, beslutter regionsrådet at overlade ambulancekørslen i Region Syddanmark til hollandske Bios og danske Responce efter 95 år med Falck som ambulancetjeneste.

Begrundelsen er en besparelse på i alt 15 procent i forhold til den pris, Falck hidtil har krævet. Økonomien er blevet vægtet markant højere end kvaliteten i udbudsmaterialet, og det kommer Bios til gode.

Vreden og skepsissen retter sig derfor mod Bios, der har budt markant under Falck i tre områder på Fyn samt i Syd- og Sønderjylland, mens Responce slet ikke har det laveste bud i Trekantområdet, men alligevel løber med opgaven.

To dage efter afgørelsen kommer frustrationerne til udtryk i Fyens Stiftstidende, hvor ledelsen i Falck betvivler, om Bios overhovedet kan drive en ambulancetjeneste til så lav en pris. Samtidig klager Falck over at være blevet fejlvurderet på kvalitet og leveringssikkerhed i behandlingen af de to virksomheders bud.

Men både en konkurrenceekspert og en sundhedsøkonom hilser over for avisen konkurrencen velkommen og mener, at den vil komme de syddanske sygehuspatienter til gode.

En beskeden profit

Falckreddere eller patienter har da heller intet at frygte, forsikrer Bios’ hollandske koncernledelse i et interview med avisen. Ejer af Bios-Groep og koncerndirektør Stef Hesselink (til venstre på billedet) samt administrerende direktør for det nyoprettede danske selskab, Aad Romijn (til højre på billedet), er kørt hele vejen fra Rotterdam-området og bebuder ordnede forhold for redderne, som praktisk talt allerede er aftalt med reddernes forbund, 3F.

”Vi har en beskeden profit,” lyder forklaringen fra Bios-ledelsen på, at det kan lade sig gøre at køre ambulancer væsentligt billigere end hidtil.

Politisk er formand for det præhospitale udvalg Thyge Nielsen (V) helt tryg ved situationen. På den anden fløj er SF og Enhedslisten skeptiske over, at udbuddet vægter økonomi højere en kvalitet. Mens SF har stemt for at skifte operatør, har Enhedslisten undladt at stemme.

Bios’ ledelse fremstår ikke skræmt over den opgave, der venter. På et år skal virksomheden finde bygninger til stationer, købe nye ambulancer, finde medarbejdere, etablere it-systemer og meget mere. Det er endda længere tid end de seks-ni måneder, man har bedt om.

”Vi havde alligevel ikke tænkt os at bruge Falcks bygninger, så vi er ikke bekymrede for det her,” siger Aad Romijn i interviewet.

Men den magelige tilgang til projektet viser sig hurtigt at være en fejl.

Først i november hyrer Bios sin nuværende danske direktør, Morten Hansen (på billedet til venstre), der kommer fra en chefstilling i Københavns Brandvæsen. Nu skal der for alvor skal sættes skub rekrutteringsprocessen og etableringen af virksomheden.

Stiller sig på bagbenene

Men de syddanske reddere efterlyser langt mere detaljeret information fra Bios om arbejdsforhold, personalepolitik og vagtplanlægning.

Også Falck stiller sig på bagbenene.

- Hvis man vil hjælpe Bios med de ting, som ikke er på plads endnu, herunder dimensionering af antallet af mænd på stationerne, vagtstruktur og instrukser, så er det selvfølglig o.k. Man skal bare forinden have opsagt sin stilling hos os, udtaler Falcks syddanske direktør Niels Thorup.

Trods modgangen lover Bios-direktør Morten Hansen i december 2014, at han 1. september 2015 har de folk, han skal bruge til at køre ambulancerne i Region Syddanmark.

Men set udefra går det den forkerte vej. I marts 2015 kan Fyens Stiftstidende konstatere, at der er en verden til forskel på, hvor langt de to nye ambulancefirmaer i Syddanmark er fra at være klar til at drive ambulancetjeneste.

Mens Bios først nu er gået i gang med at rekruttere de nødvendige 550 reddere, har Responce sine 150 mand på plads. Responces 26 ambulancer og to lægebiler er også leveret. Bios kan først præsentere en prototype på et køretøj i midten af marts.

Også politisk breder skepsissen sig:

”Det er på tide, at vi bliver mere kontante i vores krav til Bios. Ikke mere snak om visioner, nu skal der skrives under på nogle ansættelseskontrakter,” siger regionsrådsmedlem Lasse Krull (K).

Hvor skal vi arbejde?

I slutningen af måneden sender en stor gruppe reddere endnu en advarsel til politikerne.

”Vi vil gerne vide, hvor og hvornår vi skal arbejde, og om det kan kombineres med et familieliv. De helt basale informationer kan Bios ikke levere, men det er dem, vi har brug for, siger fællestillidsmand for Falckredderne i Syddanmark Kim Sørensen i den forbindelse.

Han advarer om, at mange reddere søger til ledige stillinger hos Falck i Midtjylland og på Sjælland.

”I sidste ende kan det betyde, at der ikke vil være nok reddere til ambulancerne i Syddanmark,” lyder advarslen.

Redderne har på et tidligt tidspunkt fortalt Bios, at hvis man ville ansætte hele stationer ad gangen, ville problemerne blive løst på ingen tid, fordi redderne ville vide, hvor de skulle arbejde, og at de kunne fortsætte i de samme makkerskaber som hidtil.

Nej til ambulancekaos

I første omgang insisterer Bios’ danske direktør Morten Hansen på at afholde individuelle samtaler, og samtidig intensiveres kritikken af den nye hollandske dreng i klassen på de sociale medier. Især får Bios-kritikerne, som i høj grad består af ældre Falckreddere, luft på Facebook-siden Nej til ambulancekaos, som administreres af den fynske redder Finn Andersen.

Facebooksiden får dog i løbet af 2015 konkurrence af en lignende side, Ambulancedebat 2015 (også Facebook), men her er det primært Bios-reddere, som sætter tonen.

I sommeren 2015 skærpes netop tonen mellem Region Syddanmark, Falck og Bios.

Sidstnævnte mener, at Falck på urimelig vis spænder ben ved at trække syddanske reddere til tvivlsomme jobfunktioner i andre regioner for på den måde at forhindre Bios i at få tilstrækkelig med mandskab.

I starten af maj indkalder regionen Falck til krisemøde. Falck lover at samarbejde, og Bios-direktør Morten Hansen udtaler efterfølgende, at det nu vil blive lettere at rekruttere mandskab.

Alligevel står rekrutteringen nærmest stille. Der går rygter om Falckstationer i det midtjyske, der pludselig er gået fra 10 til 50 mand, og rygterne og et betændt forhold mellem Falck på den ene side og Bios og Regionen på den anden får i juni Bios til at klage over Falck til Konkurrencestyrelsen. Sagen forventes afgjort inden for 12 måneder.

Tysk invasion

Cirka samtidig sætter Bios et andet stød ind og etablerer et større rekrutteringsprogram syd for grænsen.

Manglen på mandskab - langt over 200 - der også skyldes, at flere reddere i det seneste år har forladt faget, skal afhjælpes ved at ansætte op mod 100 tyske reddere. Og i midten af august lyder meldingen fra Bios, at cirka 70 tyske reddere vil være klar til drift den 1. september.

Tilbage i begyndelsen af august - en lille måned før Bios overtager ambulancekørslen - udsender Region Syddanmark en pressemeddelelse, som bliver nærlæst af alle med en interesse i den syddanske ambulancesag.

”Bios har styr på vagtplanen”, lyder overskriften.

Pressemeddelsen kommer, fordi der er blevet rejst tvivl om, hvordan Bios får driften til at hænge sammen, når selskabet mangler op mod 200 mand.

”Nu har vi minutiøst været igennem vagtplanen sammen med Bios og kan konstatere, at den er stram, men hænger sammen”, udtaler regionsrådsformand i Region Syddanmark Stephanie Lose (V) i pressemeddelsen.

Den udlægning går ovenikøbet videre til sundhedsminister Sophie Løhde (V), som har udtrykt bekymring over situationen i syd. Men med regionens ”minutiøse” gennemgang og blåstempling falder Løhde til ro.

Vil ud af kontrakten

Men der er et problem. For oplysningerne, som er givet til offentligheden og landets sundhedsminister, passer ikke, viser det sig 28. august - under en uge før driftsstart.

Få dage forinden er det kommet frem, at Karsten Hønge (SF), som har været en af de mest markante kritikere af Bios, har modtaget 10.000 kroner til sin valgkampagne under folketingsvalget. Reddernes Landsklub er en personaleforening for Falckreddere, og der stilles derfor nu spørgsmålstegn ved Hønges habilitet i den syddanske ambulancesag.

Men den dagsordenen, der kan læses som til gavn for Bios og Region Syddanmark, pulveriseres 28. august, da Fyens Stiftstidende citerer en intern email sendt fra Biosdirektør Morten Hansen ud til selskabets ansatte. Vagtplanerne er alligevel ikke på plads, fremgår det af mailen.

Historien får situationen til at eskalere. Samme aften indkalder regionens formandskab til hastepressemøde i Odense, og her fortæller formand Stephanie Lose (V), flankeret af næstformand Poul-Erik Svendsen (S) og udvalgsformand Thyge Nielsen (V), at situationen er alvorlig. Den vagtplan, som regionen tidligere er blevet præsenteret for, har været fyldt ud med reddere, som ikke har indvilget i at tage de nødvendige ekstravagter.

I 24 timer kulegraver regionen derfor de reelle forhold i Bios, samtidig med at Kammeradvokaten bliver bedt om at undersøge regionens muligheder for at opsige kontrakten med Bios.

Dagen efter, fredag 29. august, er Regionsrådet indkaldt til ekstraordinært møde, hvor det skal besluttes, om Regionen, der udtrykker åben mistillid til ledelsen i Bios, skal fortsætte samarbejdet med det hollandske selskab eller lave en midlertidig driftsaftale med Falck.

Sidstnævnte sidder før regionsrådsmødet i forhandlinger med regionens sundhedsdirektion, og omkring klokken 14 ser det ud til, at regionen er parat til at indgå en aftale med Falck - og hælde Bios af brættet.

Falck forregner sig

Sådan går det ikke. Falck læser spillet forkert og præsenterer regionen for et tilbud, der er over 90 millioner kroner dyrere end den pris, Bios skal have. Samtidig løber Kammeradvokatens konklusion ind i regionshuset i Vejle. Bios har begået tillidsbrud, men ikke kontraktbrud, mener Kammeradvokaten, der vurderer, at regionen vil tabe en erstatningssag til Bios - og et beløb på omkring 400 millioner kroner. Samlet set er udsigten til en markant dyrere aftale med Falck og udsigten til en tabt retssag uspiselig, og politikerne vælger at arbejde videre med en operatør, som de ikke stoler på.

- Et valg mellem pest eller kolera, kalder udvalgsformand Thyge Nielsen det.

Responce, som har vundet ambulancekontrakten i Trekantområdet, og som er blevet købt af Falck i april, bliver bedt om at stille med tre ekstra ambulancer for at minimere effekten af, at Bios på grund af reddermangel ikke kan levere de ambulancer, som selskabet ellers er kontraktligt forpligtet til.

Og således triller Bios-ambulancerne ud fra firmaets 36 stationer ved midnat 1. september.

Historien slutter foreløbig her. Eller næsten. For torsdag i denne uge afslører Fyens Stiftstidende, at Falck endnu ikke har opgivet kampen om Syddanmark. Avisen fortæller, at Falck forrige lørdag sender Region Syddanmark endnu et tilbud. Denne gang til pris, der matcher Bios’ pris til sidste decimal. Men som en kilde i regionen formulerer det, så er det ikke et tilbud, regionen kommer til at gøre brug af.

- For Bios skal nok klare den. Men det er da godt at have i baghånden. Foreløbig ligger det i skuffen.

mitfyn.dk var med natten til tirsdag den 1. september 2015, hvor Bios overtog driften af ambulancer på Fyn. Se billedserie herunder: